Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Finns inte så mycket du kan göra

Skrivet av Ullen61
Om han är så liten finns det tyvärr inte så mycket du kan göra. Du kan försöka få honom att kissa någorlunda ofta (t.ex. var tredje timme) på dagen, minska på hans drickande på kvällen och ta upp honom på toa innan du lägger honom. Om du själv orkar kan du även ta upp honom någon gång på natten (du behöver nog inte väcka honom, det brukar gå att ta dem till toan i sömnen).

Om du känner att du orkar och gärna vill låta honom slippa blöjan kan du bädda förutseende: Dela ett vanligt lakan på mitten. Ha gärna en tunn bäddmadrass, ovanpå den vanliga madrassen. Täck sedan madrassen med frottéplast. Lägg på ett vanligt underlakan. Lägg sedan en frottéplast och ett halvt underlakan tvärs över sängen, ungefär där barnet har stjärten. Då är det lätt att ta bort det översta lagret när det blivit blött, och det blir något mindre att tvätta. Ha ett extra täcke berett vid fotändan. Rena polyestertäcken ("istoppstäcken") tar åt sig kisslukten mindre än sådana med bomullsöverdrag och behöver därför inte tvättas så ofta.

Om han fortfarande kissar i sängen när han är 5½ kan du ta upp det med BVC. Vissa vårdcentraler erbjuder behandling redan från den åldern, andra vill att man väntar tills barnet är 6-7 år. Du kan då också få gratis lakansskydd (tvättbara eller engångs) och blöjor från distriktssköterskan.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv