Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hejsan!

Skrivet av Tea m Tös 0211 & Påg 0312
Jo, de menade att komplikationer i samband med planerade snitt i stort sett är obefintliga för barnet.

Under vaginala förlossningar är risken högre för komplikationer som t ex att barnet fastnar, ligger i fel läge, får syrebrist och behöver komma ut fort. Kanske slutar det med sugklocka, akut snitt och medtaget barn i svårare fall osv.

De allra flesta vaginala förlossningar går säkert jättebra för både mor och barn men riskerna för komplikationer anses högre än vid planerade snitt.

En komplikation vid planerat snitt är att barnet inte blir stressat på samma sätt som när det får kämpa sig ut vaginalt. Det sägs kunna påverka andningen så att de behöver lite hjälp att komma i gång. Har själv inte stött på någon som råkat ut för det.

Lite lustig sak som jag och många med mig upplevt är att innan man gör planerat snitt får man en hel del "skrämselinfo". Sedan när man väl gjort snittet får man på BB höra att det i princip är riskfritt och att planerade snitt-mammor är de som hämtar sig snabbast?!

Undrar lite om propagandan för vaginala förlossningar mot snitt som finns inom vården egentligen handlar om statistik och/eller pengar?! Bara en liten tanke...

Hoppas du blev mindre vilsen nu!

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv