Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Men nu dömmer du mig

Skrivet av Mia
utan att ha en aning om vem jag är och vad jag går för.
Som fskl kan man absolut bolla ideér med mig (eller någon annan ) trots att jag inte är korrekt utbildad. Att jag inte är utbildad betyder inte att jag är dum i huvudet. Vore jag dum i huvudet skulle jag med all sannolikhet aldrig fått börja jobba med barn, eller nåt annat heller kanske. Jag har erfarenheter av barn genom andra jobb med barn, jag har egna barn, jag känner många andra barn, jag känner barn och familjer som har det bra och fungerar bra socialt, jag känner barn och familjer som inte alls fungerar.
Om man ständigt, som du skriver, får lära upp ny och outbildad personal, då är man förmodligen inte fskl utan då är man väl i första hand en handledare. Sen finns det ju nyutexade fskl eller barnskötare som aldrig jobbat praktiskt med barn, utan bara gått sin utbildning (med praktik antar jag) de behöver väl också en viss form av handledning även fast de är utbildade.
Jag har heller inte undervärderat utbildning, men jag har inte hittat rätt för det för egen del. Du kan inte tala om för mej vad som är rätt eller fel idet, eftersom du inte känner mej. Jag tycker inte heller att det är själva utbildningen som ska vara i fokus, utan människan med utbildningen och vad den människan faktiskt uträttar med hjälp av sin utbildning! Likaså gäller det mej, som outbildad. Du (och andra som anser att utbildning ALLTID är det enda rätta) behöver inte stirra dej blind på att jag är outbildad och arbetar med det käraste vi har - barnen, se till vad JAG uträttar istället i mitt jobb. Där jag arbetar har jag under flera år träffat på många barn som kommer från ohälsosamma hem. Där jag själv gått bet, har jag bett om hjälp och även på eget bevåg sökt kunskap via böcker och internet bla. Men tillsammans har man kunnat göra ett gott jobb. Ofta när man har med "svåra" barn att göra finns ju ingen generell lösning. Alla barn har olika siutationer och man måste hitta olika lösningar tex. Är man en normal vuxen som nått en viss ålder så är man ju inte helt puckad i huvudet utan man har ju snappat upp olika kunskap här och var genom att vara lyhörd bla.
Jag kan också hålla med om att det är tragiskt att många som inte skaffat sej en viss utbildning hamnar inom vård eller omsorg automatiskt, för det ger en liten signal om att här kan vem som helst jobba...och till viss del stämmer det också. Men jag är ett bevis på att det finns en annan sort också, trots bristen på utbildning.
Om just du kände mig och jag skulle ha hand om dina barn, så kan jag garantera dig att jag skulle ta väl hand om dina barn precis som jag gör med alla andra barn, sen är man som vuxna inte alltid överens och det är ju dessa snack verkligen bevis på, för vi är många föräldrar som tycker si och så om skola och barnomsorg.
Men det är väldigt sällan barn far illa i skola eller förskola, pga både utbildad eller outbidad personal. Det barn far illa av idag är deras hemmiljö i stor utsträckning. Ska då jag kritiseras för att vara outbildad när det finns såna skräckexempel till föräldrar?
Jag är både trygg och handlingskraftig och trevlig också och när en liten flicka man har kanske smyger upp till en och säger "Jag älskar dig Mia"...då vet man att det funkar.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv