Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Din jämförelse haltar...

Skrivet av Kattis
...tycker jag. Att sätta på sig ett bilbälte kan knappst sägas medföra de allvarliga nackdelar som en sjukhusförlossning kan innebära för de kvinnor som av olika anledningar inte känner sig trygga och inte mår bra om de skulle tvingas föda på sjukhus. Stress, oro, rädsla, maktlöshet och ren ilska är känslor som många kvinnor känner när de föder på sjukhus idag. Tyvärr. Och dessa känslor kan vara förödande för förlossningarbetet. Mammor som upplever dessa känslor får skyhöga halter av stresshormoner i kroppen. Och man vet att stresshormonerna hämmar utsöndringen ac oxytocin, det livmodersammandragande hormonet. Är mamman stressad så ökar alltså risken att livmodern inte kan arbeta effektivt, förlossningsarbetet drar ut på tiden och risken ökar för att barnet blir medtaget.

För övrigt är ju bilåkande i sig oerhört mycket farligare än barnafödande i dagens Sverige, risken att drabbas av en bilolycka är mycket högre än risken att ens barn ska bli allvarligt skadat eller dö vid förlossningen, oavsett var man föder.

Kvinnor som väljer att föda hemma är inte oansvariga. Tvärtom - de TAR ansvar, för sin egen kropp, för sitt barn och för sitt födande. Jag har aldrig stött på en hemföderska som inte MYCKET noggrant har tänkt igenom de tänkbara riskerna med både hem- och sjukhusförlossning.

Födande handlar väldigt mycket om att den födande kvinna ska känna sig trygg. Om hon är otrygg ökar komplikationsrisken dramatiskt. Och dessutom innebär faktiskt många sjukhusrutiner en ökad komplikationsrisk i sig - t ex en passiviserad, sängbunden mamma som tvingas ner på rygg vid upprepade undersökningar, täta vaginala undersökningar innebär infektionsriksk och risk att mamman blir stressad om förlossningen inte går framåt i den takt som sjukhuspersonalen vill, medicinska smärtlindringsmetoder innebär risker för barnet, samma gäller värkstimulerande dropp.

Vi gör alla riskbedömningar dagligen i våra liv, vi kan aldrig gardera oss mot allt, utan vi gör de riskbedömningar som vi anser är rimliga och bra för oss. Detta gäller i hög grad de kvinnor som väljer att föda hemma. De tar sitt ansvar, fullt ut, för sina förlossningar. Det faktum att de känner sig trygga när de föder hemma ökar i sig säkerheten.

« Tillbaka till trådstarten