Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Trägen vinner!

Skrivet av Nugga
Hej!

Jag tror att det är s.k fruktflugor eller ättiksflugor, som de också kallas. Vi har också haft MASSOR av sådana och precis som ni så vållade de mycket bry, eftersom vi för vårt liv inte kunde förstå var de kom ifrån.
De lägger sina ägg i organiska ämnen som har börjat jäsa, t.ex gammal frukt (klassiker!). Vi hade heller ingen frukt, ingen blomjord där de kunde vara. Min teori var dock att vi hade haft gammal frukt i fruktskålen och att de hade kläckts där, i massvis. Då har man ju en hel generation som summar runt och bara väntar på att hitta ett ställe som de kan lägga sina ägg på. Och minsta fruktbit - vips, så har man ännu en generation flugor! Etc. De försvinner ju aldrig.

Förra helgen förklarade jag krig mot dom!! Jag gjorde så här: började med att verkligen försäkra mig om att det inte fanns någon plats de trivdes på. Tömde och diskade fruktskålen, slängde soporna, diskade flaskorna med balsamvinäger (där trivs de också - de heter ju \'ättiksflugor\'), slängde alla gamla flaskor (de trivs även i tomma vinflaskor och ölflaskor etc).

Sen hällde jag upp lite rödvin i ett glas som jag satte på diskbänken. Och sen började jakten! De dras till rödvin och jakten var en gammal hederlig metod: jag smällde dom helt sonika med händerna så fort jag såg en fluga. Detta tog flera timmar - jag gick alltså ut i köket och kollade runt glaset med jämna mellanrum. När dagen var över hade jag säkert smällt upp mot 100 flugor...

Och tro det eller ej: de är borta nu!!! Så jag tror att min teori håller. Testa gärna detta, det funkade som sagt kanon men kräver tålamod i stora mängder. Men det var det värt...nu kan vi njuta ett glas rödvin i soffan utan att genast ha en hel svärm av små flugor runt glasen. Hr äckligt var inte det liksom?!


« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv