Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

En till

Skrivet av Pia & Mimi
Mimi, vår dotter, har också Trunchus typ 4. Hon hade ingen lungpulsåder alls, (så tydligen hade inte aortan delat sig, men jag har faktiskt aldrig vetat att den skall göra det, att det är så aorta och lungpulsåder bildas), samt VSD, dvs hål mellan kamrarna. Hon är opererad tre gånger, och mår väldigt bra.HOn försörjde sina lungor med blod via s k mapca-kärl, dvs fosterkärl som normalt återbildas när hjärt-lungfunktionen sätts igång, men som hon hade kvar.
Hon fick först en shunt från aortan upp till lunggrenarna (hon hade en tunn förbindelse mellan lungorna, där lungpulsådern skulle ha suttit som en "stam", sedan en shunt till från armen ner till samma grenar. Avsikten var att få grenarna att börja växa så att man på sikt skulle kunna sätta in en lungpulsåder från en avliden, med klaff och allt. När hon var sex år hade grenarna fått acceptabel storlek, och då satte man in en lungpulsåder från kammaren upp till grenarna, och slöt hålet i hjärtat. En bautaoperation, men det har gått fantastiskt bra, och det fungerar fortfarande efter 9 år. HOn kommer troligtvis att behöva byta lungpulsåderna om några år när hon har vuxit klart, för det blir förkalkningar och förträngningar i ärren i skarvarna, men än så länge så ser allt kanonbra ut.

Lycka till, du är i de bästa händer. Barnhjärtkirurgerna i Lund och Göteborg håller världsklass, du kan inte få bättre vård någon annanstans.Och välkommen hit!

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv