Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Jag håller med dig

Skrivet av Nattugglan
Det finns ju massor av bra TV-program/filmer. Om barnen är intresserade varför skulle man hindra dem. Likadant med datorn. Min dotter har haft jätteroligt med olika "lek & lär"-program, samtidigt som hon har _lärt_ sig massor.

Självklart skall det vara på barnens villkor. Och då menar jag åt bägge håll. Det finns ingen anledning varken att uppmuntra eller avstyra intressset så att säga. Låter kanske snurrigt, men jag menar att om barnet i fråga inte visar något intresse av t ex datorn finns det absolut ingen anledning att försöka väcka det intresset. Om barnet däremot _visar_ intresse, finns det på samma sätt ingen anledning att försöka dämpa eller begränsa intresset.

Barn är experter på att leka. Lek är lika med lärande (enligt mitt pedagogiska synsätt). Låter man barnen själva ta ansvar för sin lek, utan en massa begränsningar, lär de sig som allra bäst. Ibland har de behov av det ena ibland av det andra.

Sedan finns det självklart situationer när man som vuxen måste vara med och sätta gränser. Det finns ju "faror" vare sig det handlar om utelek eller TV-tittande, och de måste vi vuxna hjälpa barnen att undvika.

Varför är det alltid det som är "nytt" som är "farligt" kan man undra?

« Tillbaka till trådstarten