Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Då tror vi olika...

Skrivet av Nattugglan
Jag tror inte alls att det är "farligt" med TV och dator för små barn - inte generellt. Sedan kan det ju vara stor skillnad på stoffets kvalitet, det vill säga vilka program som visas i TV:n respektiva vilka program man stoppar i datorn, det finns bra och dåliga. Dator- TV-spelande är ju faktiskt bra för hjärnans utveckling...

TV:n kan jag hålla med om att det kan vara dåligt om det är i för stora kvantiteter. TV-tittande är en passiv handling som inte främjar hjärnans utveckling, men det kan vara bra som avkoppling en stund i lagom dos. TV-tittande har ju blivit en del av vår kultur. TV har blivit ett sätt att umgås. Vi tittar ofta på TV tillsammans eller använder olika program som diskussionsämne. För mig känns TV:n självklar och då faller det sig naturligt att det blir så även för barnen.

Det jag mest har emot den här typen av begränsningsregler är att vi vuxna på det sättet laddar företeelsen med ett värde för barnen. Vi talar om att det är något speciellt med TV:n, datorn, godiset eller vad det nu handlar om som gör att man måste ha ett särskilt regelverk kring det. Min erfarenhet är att det är de barn som har sådana här begränsningsregler som är de som sedan är mest intresserade av TV-spelet eller godisskålen. Mina barn ser det som något lika naturligt som allt annat vi har här hemma. Både TV-spelet och godisskålen kan stå där och samla damm veckovis mellan varven, men kommer det kompisar på besök som har begränsningar hemma dyker de som hökar på dem. Nu är det ju lite svårt att säga vad som är orsak och verkan. Det kan ju vara just för att de är så intresserade av godis som de har lördagsgodis hemma hos sig eller speltidsbegränsning för att de annars inte skulle göra annat - vad vet jag... ;-)

Är man, som ni verkar vara, en familj som inte tittar mycket på TV eller använder datorn särskilt mycket finns det väl ändå mindre anledning att begränsa barnen. De lär väl ta efter de vuxna så länge de är små, och när de blir tillräckligt stora för att inse att det finns andra sätt i andra familjer så lär de ju testa sig fram för att hitta sitt eget sätt hur som helst - det är ju det som är att lära sig leva liksom ;-)

« Tillbaka till trådstarten