Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ja och nej

Skrivet av Nattugglan
Vi håller inte på reglerna stenhårt (biografreglerna) utan ser dem mer som en fingervisning för oss vuxna. Det säger ju en del om vad det är för typ av film. Filmer med 11-årsgräns har 10-åringen fått se utan några särskilda begränsningar från 5- 6-årsåldern ungefär. 4-åringen får titta om vi har sett filmen innan eller av annan anledning bedömmer att det är okej. Vi sitter med åtminstone första gången filmen ses.

När det gäller filmer med 15-årsgräns betyder det att inte 10-åringen får titta om inte vi vuxna sett filmen innan och tycker den är okej. Det vet hon och tycker själv är bra. Om hon ser en barnförbjuden film sitter vi vuxna självklart med och tittar. Hon gillar Bond, Beck, Talismanen och liknande grejer. Rysare och skräckfilmer vill jag däremot inte att hon ska titta på.

Sedan kan det ju till och med finnas barntillåtna filmer som det kan vara tveksamt om de är lämpliga för barn att titta på. Jag reagerade lite grann när min dotter tittade på Eva & Adam (långfilmen) och de halsade vinslattar, inta så att jag förbjud henne att titta men ändå...

Vi har ungefär samma regler när det gäller data- och TV-spel. 11-årsgräns är helt okej, högre åldersgräns i princip ej tillåtet men kan gå att diskutera från fall till fall. Det har vi kört från 6-årsåldern ungefär.

« Tillbaka till trådstarten