Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

För hundra år sedan eller så

Skrivet av Pappa AJ, han med Lilla aj
var det "farligt" för barn att läsa böäcker, man förstörde ögonen, tänkte på "annat", fick konstiga idéer, fantiserade. Man förstörde ögonen.
Sedan var det serietidningar och kioskdeckare... Mycket farligt med Tarzan och Stålmannen som räddade folk på broar osv.
Så var det inte bra att lyssna på radio, nej ut och jobba på åkern.
Bio var ju farligt, sitta i en mörk lokal och titta på flimrande bilder som kunde upåplevas som verklighet och vara skrämmande.
Dansbaneeländet ska vi bara inte tala om.
TV kom, kunde det vara skadligt? Man kunde bli skadad av strålar, ljuset förstörde ögonen, man slutade läsa böcker (!) och läxor, man blev uttröttad, fick ingen motion. Man fick konstiga ideer också.
Så kom färg-teve, man kunde få felaktigt färgseende, få farliga strålar i ögonen.
Videobandspelarna kom, motorsågsmassakrer och annat otyg. Visserligen har man hela tiden kunnat välja och "vraka" men ingen såg på naturprogram, intressanta faktaprogram, debatter - alla såg ju bara på farligheter, eller hur???
CD-skivan kom, taktkänslan skulle försvinna för dessa kunde inte gå i rätt takt.
DVD, nu förstör man ögat genom att man inte ser en äkta bildsekvens utan bara lurar ögonen. Så finns det ohörbara frekvenser på CD och DVD som kan skada hörseln, eller hur??? Flimret kan orsaka störningar i hjärnan.
Datorer... nej nu slutar jag, tar bara och repriserar vad "Läkaresällskapet i Bajern" skrev 1834, återupprepat i tidskriften Ny Teknik härförleden, om tågen - ni vet väl att telefonledningarna var livsfarliga att vistas i närheten av, fåglarna föll döda ned sades det och det surrade i dem - med ånglok och allt (man placerade stationerna långt utanför samhällena i början, ifall loken skulle explodera):


"Den fruktansv\'rda hastigheten kommer att framkalla en hjärnsjukdom hos de resande, ja till och med anblicken av tågen!!!"

Hastigheter över 30 km/t var omöjliga, då skulle allt levande falla i små bitar, ansåg man.

Får man nämna att Venus passerade Solen i går......

« Tillbaka till trådstarten