Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

dyslexi är.....

Skrivet av Från en mamma med dyslexi i familjen och i släkten
dyslexi är klassat som ett handikapp, ett funktionshinder. Det är att man har svårigheter att läsa och skriva, kan även vara andra saker som brister i minne, instruktioner, information, tidsuppfattning, rumsuppfattning mm. Dyslexin i sig är ett brett funktionshinder och ser olika ut hos olika individer.
Det sägs vara ärftligt, exakt vad vet forskarna inte. Vanligara hos pojkar än flickor.
Någon sa till mig att har man problem med att läsa och skriva behöver det inte vara dyslexi. Det finns ju det som heter läs och skrivsvårigheter. Däremot om man har specifika läs och skrivsvårigheter då har man dyslexi.
Dyslexi har man då man fått diagnos då det är bekräftat. Vid diagnos har man rätt till hjälp, med hjälpmedel, åtgärdsprogram mm.
Med rätt sort hjälp kan man komma långt, klara sig skapligt. Men med det högteknologiska, textrika samhälle vi har är det svårare att ta sig fram utan problem.
Det är positivt att ditt barn pratar om sina problem med kompisarna, då blir det naturligt. Många döljer det gärna, vill inte prata om det, skäms och tycker det är jättejobbigt.Det är ganska vanligt, nån på varje skola. Det finns ju flera olika sidor att läsa om ämnet via nätet. Sök information, sök hjälp och råd- om ni så önskar.
Från en mamma med dyxlexi i familjen och i släkten

« Tillbaka till trådstarten