Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Det är så oerhört olika

Skrivet av cb
från grupp till grupp. Du kan säkert snoka upp en och annan välbärgad t,igan i Rumänien också, det finns ju en del populära musiker t.ex..
En del odlar jorden, en och annan flackar omkring, en del bor i byar, en del samlar pantflaskor, en del super ihjäl sig, en del blir skådisar (Bob Hoskins, Charlie Chaplin, båda är delvis volxanange, walesiska sinti), en del blir lingvister (Ian Hancock, kaldarash med ungerskt påbrå), en del blir författare (Katarina Taikon, kaldarash, familjen ursprungligen från Polen)..
Men majoriteten är utfattiga nästan överallt på jorden.

Förutom en gemensam språklig grund så finns det mer eller mindre en gemensam kulturell dito. I många fall har den flagnat av, men bland t.ex. finska romer så lever den kvar. I Rumänien, Slovakien, Ungern, Polen, Ryssland och ex-Jugoslavien fanns det starka krafter under socialiststyret, som ville tvångsintegrera romerna som goda socialistiska medborgare. Det har väl lyckats sisådär, på gott och ont.
Här i Sverige var i stort sett alla de romer som kom runt 1890 (vlach alltså), fortfarande nomadiserande år 1955. T.o.m. jag minns husvagnslägren in på 1970-talet, bl.a. slipade man knivar, saxar och gjorde kopparbunkar. Nu ser man aldrig detta längre.

Många grupper är starkt isolationistiska och beblandar sig inte med icke-romer (gadje). Vissa grupper (vlach) beblandar sig inte med andra romska grupper heller (sinti). Det finns ett mycket starkt socialt system (romanipen) som delar in människor i "rena" (wuzha) och "orena" (marhime), och gadje är marhime. Marhime smittar, en rom som blir marhime måste sitta i social karantän, blir alltså oberörbar, annars kan h*n smitta ner andra. De speciella hygienreglerna bygger också på detta (fertila kvinnor är marhime från midjan neråt, de får t.ex. inte tvätta sig eller sina kläder ihop med barns, gamlas och mäns..). Döden är marhime. Sinti bränner ibland den dödes tillhörigheter bara för att inte smittas. Odöpta barn lever farligt, eftersom djävulen (beng, som är det mest marimhe som finns) kan ta dem. Husdjur är marhime, speciellt hund och katt (slickar sig i rumpan), men även vilda djur som räv ("dzukhel marhimo", oren hund) eftersom den äter as. Etc etc etc. Romanipen är ett jättesystem av förhållningsregler. Den som läst lite om hinduistisk kultur kan se likheterna med det Indiska kastväsendet..

Eftersom vi är på språksnack..det kom in en hel del ord från vlach-romani (kaldarash och lovara) i Stockholmsslangen, mycket beroende på de familjer som bosatte sig kring Tanto och i Nacka.
Grej, tjej, jycke, vischan, macka, tjuring (kniv), beng, lover (pengar), lattjo (god), jack (ögon), labb (hand), tjabo (grabb), moj (språk, mun) är alla romani..
Orden finns också i resandesvenska och "månsing" (kåkslang). En del av dessa återfinns i andra språks slang också ("lovele", rumänsk slang för pengar, ´"lóve" ungersk slang för pengar, "muie" rumänsk slang för oralsex (mun på romani), "barosan" rumänsk slang för stor kille (baro=stor på romani), "berk", engelsk slang för tuttar etc. etc.)

La^chi rjati! (go kväll!)

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv