Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ihopvuxen fontanell på 3 1/2 mån baby

Skrivet av Mimmi H
Min komis bebis är 3 1/2 månader och sist när hon var på bvc upptäckte läkaren att fontanellen nästan inte kändes, den var kanske 1/2 cm stor. Hon har nu fått remiss till barnspec. Nu undrar jag - eftersom jag förstår att detta inte är bra - om någon vet vad detta kann innebära, leda till hjärnskada...
Jag är verkligen orolig för denna lilla söta kille.
Svar
Det behöver inte vara ngn fara...
...det kan helt enkelt vara så att det kan vara svårt att känna fontanllen och sömmarna att det kanske krävs en specialist. Så var det för en vän till mig. Skulle det vara så att den är hopvuxen kan det opereras, en operation för en bebis är ju alltid en stor sak men sådana operationer brukar tydligen gå bra, man öppnar helt enkelt sömmarna så att hjärnan får plats att växa.

Skrivet av  Lisen
Går bra att operera om det behövs
Om det skulle vara så illa att den verkligen är ihopvuxen, så finns det finfina operationsmetoder för detta.

Om man inte opererar kan det bli så att hjärnan växer fortare än skallen och inte får plats.

Jag har själv jobbat på en plastikkirurgisk avdelning för många år sen där de gjorde just detta. Visserligen stort ingrepp, men De plastikkirurger som gör detta i Sverige har stor erfarenhet av detta och det förekommer även att de opererar barn från andra länder än Sverige just för att de är så duktiga på det här.

Precis som Lisen skrev så öppnar man i "sömmarna" så att det blir glapp mellan benbitarna, sen bildas det snabbt nytt ben så att det blir rätt storlek på skallen. De får ha huvudbandage en tid efteråt, men de barn jag träffade verkade inte bry sig om det så mycket. Barn anpassar sig ofta lättare än vuxna till nya situationer.
Skrivet av  Rose
På min son
kändes inte heller fontanellen när han var bebis. Jag var jätteorolig och tyckte det var hemskt med alla kontroller där de kände och klämde på hans skalle. Till sist fick han göra en skallröngten och då visade det sig inte vara någon fara. Fontanellerna var öppna, men det kändes inte utanpå.
Skrivet av  Asia
Vill inte skrämmas
Jag hoppas att jag inte skrämde upp någon i onödan när jag berättade om operationen.

Som Asia nämnde här ovan, så är den troligaste orsaken att fontanellen inte känns med händerna. Hopväxt fontanell är ju trots allt väldigt ovanligt, men om det trots allt skulle inträffa så finns det hjälp att få.
Skrivet av  Rose