Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur länge smittar influensan?

Skrivet av Molla
Är det nån som vet hur länge influensan smittar? Smittar hostan sen länge efteråt??
Svar på tråden: Hur länge smittar influensan?

klippt från smittskyddsinstitutets hemsida

Skrivet av  mandelblomman
Hur smittar influensa?
Svar: Influensavirus sprids när vi hostar och nyser och virus kan sväva länge i luften på små, små partiklar. Vi kan bli smittade genom att andas in virus, och det är mycket svårt att skydda sig mot den typen av smitta. Om virus finns i lite tyngre droppar kan det hamna på alla möjliga ytor. Om man först vidrör dessa och sedan gnider sig i ögonen eller petar näsan kan man föra in virus och infekteras. Därför ska man alltid vara noga med handhygien, och att man försöker att undvika att vidröra ögonen eller peta näsan med "orena" fingrar.

Under influensatider har många en kortvarig virusutsöndring utan att få symtom. Smittan kan alltså finnas hos nästan vem som helst, men man utsöndrar som mest virus strax innan symtomen börjar, och när man är som sjukast. Små barn som har influensa för första gången och inte har något tidigare skydd mot infektionen utsöndrar också mycket virus. Risken för att bli sjuk om man blir smittad ökar ju mera virus man utsätts för. Den som tillhör riskgruppen för svår influensa bör inte ta hand om en influensasjuk person. Lämna inte influensasjuka småbarn till mormor! Försök om möjligt att sova i skilda sovrum om en partner får influensa! Man kan som en tumregel ha att man är smittsam så länge man har feber. De komplicerande bakteriella infektionerna som kan ge ny feber kan i sig också vara smittsamma, men ofta i betydligt mindre utsträckning än själva influensan.


Kan jag undvika smittan på något sätt?
Svar: Eftersom i stort sett vem som helst kan vara smittsam och virus smittar mycket lätt är det svårt att undvika influensasmitta – om man inte vill bli eremit. Sina egna sjuka barn måste man vara nära och ta hand om, och deras smitta får man ta. Men man kan minska risken för övrig smitta om man tänker på att virusdosen och handhygien är viktigt. Man bör undvika att vara längre i samma rum som en influensasjuk än nödvändigt. Man bör hålla sig på så långt avstånd som det går och inte kela och pussas och kramas i onödan. (Det mellaneuropeiska hälsningssättet med upprepade kindkyssar bör undvikas i influensatider!)

Små barn som får influensa första gången blir ofta ganska rejält sjuka, och vi har något enstaka influensadödsfall bland barn nästan årligen. Vi har svårt att tänka oss att vaccinera alla barn årligen trots detta. I USA har man prövat en ny sorts influensavaccin som ges som nässpray, och som ger en mild infektion i luftvägarna utan symtom. Det vaccinet verkar bättre än de vi har idag. Om man inte får något bakslag i de studier som pågår, kommer man gissningsvis att inom några år börja vaccinera alla amerikanska barn mot influensa. I en stat i Kanada rekommenderar man redan årlig vaccination av hela befolkningen med det vaccin som finns, och vaccinet ges kostnadsfritt till alla. Effekten kommer att studeras noggrant. Det ska bli mycket spännande att få resultaten av den studien.