Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Lära barnet piano?

Skrivet av Jessika
Hej, min 8-åring är väldigt intresserad av piano nu och lär sig små snuttar utantill. Tänkte göra ett försök att lära honom lite mer seriöst och hittade då min gamla pianobok (Carl Bertil Agnestigs Vi spelar piano 1). Den är väl bra men den är skriven 1958 ser jag! Känner ni till någon nyare nybörjarbok i piano som är bra, eller är det denna som gäller fortfarande med Gröna Faran och Känner ni Pelle Panel...?
Svar
Känns det viktigt att ha en bok?
Jag har läst 20p musik på lärarprogrammet i höst (färdig nästa vecka) och har under kursens gång fått klart för mig att det inte alls är nödvändigt att ha en bok att utgå ifrån eller ens att lära så små barn noter till att börja med. Hur är det med ditt eget pianospel? Nog kan väl du klinka några bra låtar som du kan lära ditt barn på gehör? Vissa forskare menar att det viktiga är att lära sig att lyssna och känna musiken för noter är ju egentligen bara minnesanteckningar. När ditt barn blivit ordentligt bekant med klaviaturen och "automatiserat" sitt spelande (alltså inte behöver koncentrera sig på att hitta rätt tangent) kan du eventuellt börja med noter så smått. Och det kan ta ganska lång tid!

Det viktiga med musik är ju ändå glädjen och känslan av att skapa något, det spelar ju ingen roll om man är aldrig så duktig på att spela rätt efter noter om man inte har känsla och uttryck i sin musik.

Dessutom kan dessa URTRÅKIGA övningsmelodier få vem som helst att tröttna, de går ju inte att använda till något vettigt! Mitt eget barn hoppade av musikskolan för att hon enbart fick följa fiolbokens upplägg, hon lärde sig visserligen "Spanien är ett land där man dansar tango" i tre olika tonarter, men det är knappast rätt melodi att komma med till en spelmansstämma... Hennes mål med fiolspelet är att kunna vara med i gemenskapen bland andra spelmän och då krävs det riktiga låtar, inte konstruerade övningsstycken.

Så låt ditt barn själv komma med förslag på låtar, man måste inte gå via Gröna faran och Pelle Panel!

Jag vet inte hur pass mycket du kan själv när det kommer till ackord och sånt, men de böcker jag använt mig av i höst när jag lärt mig lite piano är Bruksklaver del 1&2 av Hans Palmquist och Carl-Gustaf Nilsson. Jag tycker de är jättebra, men inget för en åttaåring. Däremot kan du ju köpa dem till dig själv om du känner att du behöver friska upp kunskaperna.

Lycka till och kom ihåg att GLÄDJEN är det viktigaste!
Skrivet av  Snart färdig lärare
Tack för ditt utförliga svar +fråga
Det är nog så att jag tyvärr är en sån som kan spela från noter, men inte har något gehör, så att lära ut från noter är liksom det enda jag "kan". Däremot min syster skrev upp "bokstäverna" till refrängen till Markoolios "Mera Mål" och den kan han nu utantill.

Kanske måste jag hitta fler såna där "roliga" låtar och spela för honom och låta honom härma.

Nu till frågan. Är det dumt att skriva ut vad noterna heter i en låt och sedan tejpa fast lappar på tangenterna. Är det bättre att bara visa utan några bokstäver över huvudtaget?
Skrivet av  Jessika
Både och
Det där med att sätta bokstäver på tangenterna har väl både för- och nackdelar. Å ena sidan är det ju bra om sonen vill sitta och plinka för sig själv, då har han ju stöd i bokstäverna. Å andra sidan blir det ännu ett moment för honom att hålla reda på när du lär honom nya låtar. Han får ju inte glömma bort att lyssna också. Jag har inget konkret råd att ge där faktiskt, jag tror ni får prova er fram tillsammans och se vad som funkar. Vad tycker han själv? Vill han ha bokstäver och känner sig hjälpt av det? I så fall är det ju ok. Ha så skoj och lycka till!
Skrivet av  Snart färdig lärare
Han tittade nog bara
på dem i början när han lärde sig refrängen till "Mål, mål, mål" men sedan spelar han den utantill. Jag ska prova utan bokstäver känns det som nu. Tack för dina synpunkter!
Skrivet av  Jessika