Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Efterlyser bokstäver!

Skrivet av Carina m Felix
Hej på er!
Undrar om någon har de där mjuka tygbokstäverna till salu. Går en Karlstadsmodellkurs där de visar alfabetets små bokstäver i tyg fyllda med olika tunga material.
Vill någon sälja sådana till mig så kan ni väl maila mig på: [email protected]
Svar på tråden: Efterlyser bokstäver!

Bokstavsinlärning

Skrivet av  carin2010
Detta är inget bra svar på din fråga, eftersom vi inte har de bokstäver du efterlyser.Men det är ett tips omhur du OCKSÅ kan göra för att lära ut små och stora bokstäver.
Vi skaffade en tavla med flanellograf på "den andra" sidan.Sen köpte jag hård papp, klippte ut rutor och skrev själv stora och små bokstäver på varje ruta.
Satte in papprutorna med bokstäver i vanliga fotoark med fack.På det viset fick jag för en billig kostnad hela alfabetet.
Sen köpte jag sandpapper, klippte ut små bitat och klistrade bakpå varje ruta med bokstav.
Sen var det bara att "skriva" med dessa bokstavsrutor genom att trycka fast dem på flanellografsidan av tavlan.
På den andra sidan av den vändbara tavlan hade vi en vanlig skoltavelsida, där man skrev med tavelkritor.Numera är det kanske whiteboard och whiteboardpennor som gäller.
Flanellografen var rolig och andvändbar; vi gjorde hela sagor och återberättade genom de bilder vi satte upp, Rödluvan, Hans och Greta mm. Jag klippte lämpliga bilder ur tidningar och annat material, klistrade på papp, satte sandpapper bakom och sen var det bara att köra.
Vi hade också bilder på mamma, pappa, barn, pratade om vår familj,släktingar, husdjur mm på det viset.
Bilderna stimulerade till tal, vilket var meningen - och det var en rolig lek.







 

Sandpapper!

Skrivet av  Linda S (i Alabama)
Vilken jättebra idé Carin! Jag fick aldrig flanotavlan vi hade att funka för jag satte "flano-fäst-nånting" som man kan köpa på panduro-hobby på baksidan - det funkade inte alls och tillslut gav vi upp helt. Varför kom jag aldrig att tänka på sandpapper?

Får jag vidarebefodra ditt tips till läs-och skriv-yahoogruppen jag är med på?
(http://groups.yahoo.com/group/barnlaserochskriver/)
 

Ja tipsa gärna vidare

Skrivet av  carin2010
vi tyckte själva att detta funkade jättebra och kostade nästan inget i material, fast man fick iof sig pillra lite själv.
Det som kostade några hundringar var den stora vändbara skrivtavlan som det fanns höj-och sänkbara
ben på,typ en sån där som man ofta använder i konferenssammanhang och hänger papper på.Fast vi hade inga papper, vi hade en stor rejäl skrivtavla för tavelkritor på ena sidan och en lika stor flanellograf(tavla klädd med filt) på den andra.
Senare hade vi den som meddelandetavla för hela familjen, skrev med billig tavelkrita (finns i alla färger) och suddade med fuktig tavelsvamp.