Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hu gör era släktingar?

Skrivet av Karen m Isak o Annie
Med era/era barns allergier menar jag. På min sida är de jätteduktiga (mor, far och syster), all mat är glutenfri när vi kommer så Annie kan äta precis vad hon vill (utom bröd som jag tar med). På min mans sida är de lite mer tveksamma verkar det som. Idag på ett kalas med dem (mor och tre systrar) var det två rätter, sallad och ett pålägg som var GF, och då var det specialgjort till henne. Resten var inte GF och det var väl kanske tre rätter till (buffé). Bröd hade jag själv oxå där. Det kanske är fel av mig, men jag tycker så synd om henne att hon ska vara annorlunda, så jag skulle helst av allt önska att hon kunde äta av allt och inte alltid få små egna formar och känna sig annorlunda (hon är visserligen bara 2 år, men hon växer ju). Maten är ju inte alls svår att göra glutenfri. Å andra sida får man väl vara glad att hon alls får något serverat, eller... Hur gör era släktingar, har ni med själva eller äter alla samma??
Svar på tråden: Hu gör era släktingar?

Samma här =(

Skrivet av  Jassa
Vi är bara i teststadiet än, min son misstänks vara mjölkallergiker. Eftersom jag delammar honom (han är 7 mån) så måste ju jag också äta mjölkfritt. Min mamma lagade all julmat mjölkfri och bakade även med mjölkfria ingredienser men inte svärmor. Både min svärmor och min svägerska verkar tro att man kan inte egentligen vara allegisk mot mjölk =(
Känner precis som du att det är så himla enkelt att byta ut några av ingredienserna i den mat man ändå lagar istället för att göra specialmat. Vill heller inte att min son ska känna sig annorlunda i framtiden...
 

Måste säga

Skrivet av  Åsa m A&E
att jag tycker "rättvise" tänkandet går till absurdum om man måste laga lika till alla. I vår släkt finns allergier mot:

tomat
mjölk
gluten
stenfrukter
citrus
nötter

om alla skulle behöva avstå från detta så skulle inte maten på släktkalasen vara någon höjdare. Att säga att man ska laga lika till alla är ungefär som att kräva att att alla ska sluta gå om man har en rullstolsbunden i släkten.

Människor med handikapp och allergier ska behandlas med lika värde, få samma uppmärksamhet och möjligheter men inte ska vi anpassa "allt" till dem mer än vad vi gör med friska barn eller vuxna. De felsta vill inte heller det. Jag är själv allergiker och har ju dessutom i flera år ätit mjölkfritt pga av amningen och skulle inte vilja att alla andra tvingades avstå äkta gräddsås mot havregräddsås till söndagssteken. Visst den är OK men äkta är bättre.

Självklart ska det finnas alternativ men att man inte kan äta allt är ju så det kommer vara resten av livet för glutenallergiker t.ex. Att bortse från det och låtsas som att allt går bra att äta/laga genom att alla andra ska anpassa sig är lite väl mycket curling i mina ögon.

Detta är mina åsikter å alla har rätt till sina. Du gör inte heller fel som ställer krav men jag tycker man ska fundera på vad som är rimligt och vad som är "lika".
 

instämmer!

Skrivet av  anna-frida
Ibland blir det hela jättetokigt. Om man är en grupp där man inte tål lite olika saker kan det severas en rätt som inte innhåller något av det som någon inte tål, om Ni förstår vad jag menar... Det betyder att dottern som inte tål gluten får äta mat utan mjölk, soja, nötter, tomater m.m. m.m. och det är ju inte meningen - även om det underlättar för kocken. För dottern hade det kanske räckt med att ta bort såsen eller brödet.
 

Håller inte med

Skrivet av  Jassa
"Att säga att man ska laga lika till alla är ungefär som att kräva att att alla ska sluta gå om man har en rullstolsbunden i släkten."
Ett ganska stark uttalande tycker jag.
När det är en enda i en familj på 12 stycken som har någon allergi så tycker jag att man kan ta hänsyn. På ett julbord finns ganska många rätter som enkelt kan göras "allergivänliga" Ex köttbullar smakar exakt likadant med mjölkfria ingredienser, likaså revbensspjäll stekta i olja istället för margarin.
När jag skriver "ta hänsyn" så menar jag att om smaken är exakt densamma och det är enklare att göra all mat "allergivänlig" än att göra extra mat åt en person så kan man göra ett försök i alla fall!
Detta är mina åsiket och jag tycker att de är rimliga!
Däremot om det gäller släktingar som man inte träffar så ofta kan saken vara en annan, men mina släktingar träffar jag dagligen!
 

ett försök

Skrivet av  anna-frida
tycker jag också att alla kan göra, det får ju inte bli så att allergikern inte kan äta något. Kocken kan ju slå en signal och kolla. Värre är när någon säger, -- äsch, det blev lite mjöl när jag kavlade, det klarar hon väl?
 

ooo men det

Skrivet av  Åsa m A&E
är precis så jag menar! Att om det smakar lika! Är lika lätt att göra! Så självklart ska kocken försöka.

Det jag åsyftade med mitt "starka" uttalande var just att andra faktiskt inte ska behöva försaka mer än rimligt mycket. Att behöva avstå från mjölkprodukter eller vanligt mjöl om man inte är allergisk alls är orimligt om det inte är just undantagsfall. Ses man oftare så tycker jag det är än mindre lämpligt att man ska behöva avstå helt. Jag tycker inte ens att syskon ska behöv försaka exempelvis alla mjölkprodukter, inte få uppleva god smakrik gräddsås etc, utan även där ser jag en stor anledning att laga två portioner. Syskonet ska inte behöv begränsas, inte få tillgång till alla näringsämnen osv p.g.a. någon annans allergi. Allt detta blir kanske mer påtagligt med mjölk än med gluten iofs men ändock. Då åsidosätter man ju de andra barnen och det allergiska barnet får fördelar, blir viktigare än icke allergiska.

Tycker en egen liten form, portion visar på gott omdöme, att de bryr sig och vill väl. Samt respekterar allergin, personen och vill dens bästa.

Däremot ska man självklart göra så gott man kan.
 

Instämmer

Skrivet av  Illan
En egen liten form är väl jättebra! Det visar på omtanke. Hos oss är det värre - för mor blandar ihop mjöl och mjölk.... Kommer med mjölkchoklad och säger att det här kan väl Pyret äta? Jag får vara som en örn i köket när vi är hemma hos morföräldrarna. Svärmor har helt gett upp och låter mig laga maten (nästan bättre)
Nej, jag tycker inte alla ska tvingas äta havregrädde för att EN är allergiker! Och sen är så många allergiker på olika saker hos oss, så ska vi ta hänsyn till alla så att alla kan äta allt... ja då blir det inte mycket kvar att välja mellan!
 

Kanske ska

Skrivet av  Åsa m A&E
tillägga att våran släkt är duktig. De lagar i mesta möjliga mån mjölkfritt, eller lagade minsta killen har ju även han precis börjat med mjölk nu.

Men de gör egen sås, egen gratäng, egen jansson till oss (då jag ammade). Speciell glass, den är ju dyr så inte äter alla mjölkfriglass inte.

De steker i olja tar undan mat innan grädde, mjölk används oxå har jag med mjölkfria produkter att reda av med osv. Liten kylväska med mjölkfritt margarin, solhavre, lite kakor, bullar osv har jag med.

Det som däremot felar är vi vuxnas nötallergi, den är betydligt farligare men det glöms ändå först. De kollar inte choklad osv. Så då sitter man där och kan inte äta den glutenfria kladdkaka och får vara utan efterrätt.
 

I vår familj

Skrivet av  anna-frida
gör alla sitt bästa för att dottern skall få glutenfri mat. Svärmor började genast och med stor entusiasm, testa hur bröd o kakor blev bäst med mjölmixen. Hon såg till att dottern hade bröd innan jag kom igång, det tackade jag särskilt för.
Det är ju inte alltid de eller vi klarar att få allt glutenfritt men det tycker jag är OK. Dottern tål inte gluten och kommer alltid att få tänka efter, välja bort och lösa problem med mat själv, att vänja henne vid att allt på bordet är OK att äta vore nästan fel.
 

Olika

Skrivet av  Emma med Tova
Min dotter har en relativt mild form av nötallergi, får hon i sig hasselnöt så spyr hon inom 5 minuter och sedan går det över. Min släkt har varit jätteduktiga på att inte erbjuda henne nötter och väljer att göra andra tårtor än nöttårtor och bakverk när vi kommer. Sambons föräldrar är det värre med. De har nu i varje fall gått med på att ta bort godis med nötter som de brukar ha på soffborden. De har dock en gång bjudit henne på en fruktkaka med nötter och blev sen sura för att hon kräktes ner sin farfars byxor. Jag blev förbannad på dem som bjud på nötter fast de vet att hon inte tål det. Jag låter inte de passa Tova då jag inte litar på dem när det gäller nötter.

Vad ni kan kräva av era släkingar, kanske inte att all mat ska vara helt glutenfri men det ska finnas så mycket att välja mellan så att din dotter kan få en bra måltid. För mig är det självklart att ta hänsyn till allergiker, men bästa kompis när jag var liten är hyperallergisk mot mjölk, nötter, massa olika frukter och grönsaker osv. Då vi haft matlag med dem sedan jag var 2 år och våra föräldrar fortfarande har det så har vi ätit tillsammans varje vecka och maten brukade vi lätt anpassa. Ibland var det några efterätter som hon fick undvika men hon fick då sin glass istället och den gillade hon.

Hoppas att du kan komma på en lösning med din mans släktingar så att ni kan umgås på ett trevligt sätt. Att anpassa maten så att de passar alla är ibland svårt så som Åsa skriver, då kan det vara bättre att se till att det i varje fall finns mat till alla personer men alla behöver kanske äta precis samma saker.
 

Min son är utanför..

Skrivet av  M.
isåfall!!
Han är 9 år och fick celiaki-diagnosen för 2 år sedan. Men vi har förklarat för honom att han är speciell och att ingen får äta av hans mat, lika lite som han får äta av vår! Mycket av maten går ju att göra samma, men långtiftån allt! Vi var runt 20 personer hela julhelgen och det _kostar_ att laga glutenfri mat till alla dessa människor. Lägg därtill att det faktiskt smakar annorlunda..

Nä.. släkten runt omkring försöker ha något som de ordnat som är glutenfritt.. När de bjuder på mat så är det oftast något som är naturligt fritt, (ris el potatis) Annars ordnar jag med maten själv. Kakor har jag nästan alltid med mig och det är helt OK.

Jag och sonen har på så sätt säkrat att han inte, av misstag, får i sig något han inte tål!
 

Egen mat

Skrivet av  Sara m Isis00, Alvina02 & Villemo04
min mamma är inte jättebra på detta men hon blir bättre och bättre och hon frågar alltid. Svärmor däremot har däremot haft en del allergiker som dagbarn och har själv haft allergiska barn samt är mycket duktig ocj intresserad av matlagning så där tycker jag det fungerar perfekt. Är det något som är oklart så frågar de istället f´ör att anta. Svärfar har oerhört svårt att minnas och förstå detta med Alvinas allergi men det är inga större problem. Alvina får oftast en egen form med mjölkfri mat och det har jag bara tyckt är positivt, ser det inte alls som du alltså. Jag tycker det är bra att de anstränger sig så att laga mjölkfritt åt henne, alternativet vore ju att jag skulle få ta med till henne (hon har varit på kalas hon folk som mycket väl känner till hennes allergi men som ändå inte fixat _något_ åt henne att äta, snacka om att hon blir ledsen då- räknar inte dessa som goda vänner längre om man säger så...). Jag har aldrig tänkt tanken att hon skulle bli ledsen för att hon får eget, så gör vi ofta hemma också men hon får ju alltså likadant som vi andra, hade väl tyckt annorlunda om hon alltid fått något helt annat.
 

Hos oss var det

Skrivet av  Sara m Linus 030428
min svärmor som var bra på att hålla koll på maten och alltid hade mjölkfri mat till Linus och min mamma som var mycket osäker och alltid ringde och kollade innan. Var säger jag eftersom för två veckor sedan tog svärmor Linus med sig och handlade (hon passar honom när jag jobbar) och köpte då en chipspåse till honom. "han ville så gärna ha den..." (Linus är 1½ år och behöver inte äta chips mitt i veckan..) Utan att läsa på den ger hon honom två nävar chips som han ju glatt satte i sig... sourcream and onion chips till mjölkallergiker blev en väldigt bra kombination! Han var så dålig i flera dagar efteråt. "Men han ville ju så gärna ha den, jag står inte ut med att han gråter..." Suck! Han förstår ju inte!!! Och hon förstår inte varför jag är irriterad på henne...
 

Vilket gensvar!

Skrivet av  Karen m Isak o Annie
Kul att få så mycket åsikter! Och nyttigt... Nu kan jag nog mer se det som positivt att hon får egna byttor, precis som M. skriver så är det ju en sorts säkerhet. Jag har väl bara inte riktigt bearbetat detta ännu, att ha ett barn som aldrig kommer att vara riktigt helt som andra.
Men självklart tycker jag inte att alla ska dricka havremjölk för att inte en tål, likaså om det finns många olika sorters allergi i släkten. Då måste det ju nästan bli en bytta till varje. Hemma gör jag bara en sorts mat, fast vi har olika bröd/bullar/kakor förstås. Nu däremot ska hon börja med laktosfritt och sonen ska ha låglaktos, så då blir det pussligt... Laktosfritt är ju svindyrt, så det får bli tre olika mjölkar i kylen (bland annat...).
 

Har alltid med egen mat

Skrivet av  Kullan
Vi tar alltid med egen mat eller fika till vår treåring. Hon är allergisk mot så mycket att det går inte att begära att andra skall kunna fixa detta. Dessutom är det lugnare för mig, jag behöver inte oroa mig för allergireaktioner utan kan ha trevligt på kalas. Dottern bryr sig inte alls. Hon gillar sin mat och vet att hon inte kan äta vad som helst. Hon vet heller inget annat.
 

blandat...

Skrivet av  M W
För oss har det verkligen varierat.
Min mor är också gluten (som jag och min dotter) så där kan vi alltid äta all mat. Om maten kräver "gräddsås" eller dyl, så lagar vi separat till våra två söner som inte tål mjölk. Till kaffet finns ett stort fat med goda gluten och mjölkfria kakor som alla mumsar i sig av.

Hos svärmor är det en annan visa, hon gör alltid separat mat till oss och rulltårta eller mjölkfri till barnen (och mig) om det är kalas. En tårta till alla skulle hon nog aldrig göra. Jag struntar i det för min egen skull, men det sårar mina barn av att sitta och äta glass medans de andra smaskar i sig prinsesstårta.

Har en kompis som alltid gör bakelser när det är kalas, gjorde förut en gluenfri tårta men har gått över till bakelser när mina söner inte kunde äta mjölk.

Min ena svägerka är jätteduktig och fixar allt till alla (hon kommer från sydamerika där man vanligtvis inte lagar med mjölk), medans min andra svägerska inte bryr sig ett dugg. Hon är inte elak, men ids inte sätta sig in i det alls. Hon vet inte riktigt vad vi får och inte får äta. Men jag låter hon hållas och tar med till barnen. De har börjat ta hem isglass och mjölkfri glass- så vem vet det kanske tar sig:-)

På mitt nya jobb är hon på kontoret som fixar fikat vid olika tillfällen URGULLIG och tänker ALLTID på mig. De har t.o.m buffrat upp med olika mandeltårtor i frysen så att jag inte skall vara utan:-) Hon beställer alltid en Buddapest tårta till mig om de beställer från bageriet. Jag måste säga att det värmer gott i hjärtat:-)

Vi har våran yngsta son hos en allergi dagmamma som har allergi sanerat (djurfritt) och massa olika matallergier representerade hos sina dagbarn, men hon är superduktig med maten. Jag tror hon gör individuella måltider till dem. Jag är helt imponerad!

När vi har kalas hemma hos oss, så gör vi kladdkaka med oftast jordgubbar och mjlökfri glass till dem som vill ha det och glutenfri gräddtårta till vi som tål mjölk. Vi har två tårtor eftersom mina två äldsta barn har kompisar som är super allergiska mot nötter och jag törs inte ge dem av kladdkakan eftersom den är gjord på mörk blockchocklad.

Lika är när vi har middagsbjudning, huvuddelen är mjölk och glutenfritt. Det skiljer på brödet och ibland gör vi vanlig potatisgratäng. Har vi en annan "allergi" på besök så anpassar vi efter dem.

Jag har någon gång sagt till min sambo att jag har lust att kolla minen på folk (de som aldrig anstränger sig när vi kommer) genom att ställa fram ett fat med några muffins som innehåller mjölk och gluten och själv sitta och vräka i mig av min glutenfria prinsesstårta. Helt lugnt och vänligt förklara att den är till för dem som inte tål muffinsarna. Undra vad de och deras ungar skulle säga då:-) Lyckligtvis stannar tanken där:-)

Jag tycker väl att man ska anpassa maten och fikat efter de som kommer, för äta är socialt och då ska man väl inte lämna någon att känna sig utanför:-)

vänliga hälsningar
Monica
 

Åh!

Skrivet av  Karen m Isak o Annie
Vilket långt och uttömmande svar. Känns som att du har en jättebra inställning som jag gärna vill ta efter ;-) Särskilt det där med en tårta till allergikerna och muffins till resten - kanske värt att testa... Tack ska du ha!