Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Mafalda

Skrivet av Tigermamman
Hur var det nu igen med de där eonerna?

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,554015,00.html

Liza Marklund är för mig en feministisk förebild.
Som svar på frågan om hon är feminist så svarade hon: Javisst, man har väl hjärna.

Och.....Heder till dessa män:
http://www.aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,2789,554223,00.html
Svar på tråden: Mafalda

Jamen jisses

Skrivet av  Mafalda
Vad är poängen? Kvinnofokus igen... Verkligen inget nytt.

Och visst kan feminister ha hjärna. Men att HA och ANVÄNDA den är två skilda saker.

Vad anbelangar männen så visst var det hedersamt. De vill hjälpa. (Alternativt få positiv publicitet, vara PK.) Men kommer det att hjälpa? Nix. Män som gör så här kommer att fortsätta med det. De är sjuka. Svårt sjuka. Så länge man stödjer en organisation som Kvinnojouren kommer dessutom inte en helhetslösning på problemet att konstrueras. Uppmärksamheten flyttas från personlighetsstörningar och psykisk sjukdom till KÖN. Men det är ju det som PK-linjen förespråkar.

Om vi lyfter blicken lite och åter tittar på en helhetsbild av MISSHANDEL och glömmer könsmaksstrukturer för ett ögonblick så finner vi en annan bild än den Marklund, ROKS, FENIX, Schyman, Winberg, Vagina Grande, Solana m.fl. feministiska ivrare vill att vi ska se. Misshandel förekommer hos båda könen. Men psykisk misshandel, som de flesta kvinnor som misshandlar använder mot sina män, anses inte lika allvarlig. (Dessvärre har jag själv fått uppleva den sorten, vilket t.ex. du är väldigt väl medveten om. Liksom min exsvärfar och min närstående manliga släkting som jag hoppas inte tar livet av sig.)

Men störda kvinnor kan också tillgripa rått och blodigt våld, liksom de störda män vi läser om. Kvinnor tar alltså också till tillhyggen som yxor eller knivar och mördar. Ett exempel är den unga kvinna som i våras knivhögg sin 19-årige pojkvän till döds. Hon lät honom dessutom kräla upp och ner för trapporna i trapphuset i sitt eget blod för att förtvivlat söka hjälp hos någon av grannarna. När sedan ambulans kom var det för sent och pojken dog. Flickan nekade helt kallt till dådet och lyckades fabulera ihop en fantastisk historia för att slippa alla misstankar. Lyckligtvis var den dum och sanningen uppdagades, men vilket straffet blev vet jag ej. Vännerna kunde i alla fall vittna om att hon länge utsatt pojkvännen för riktigt utstuderad och kall psykisk misshandel innan det utmynnade i mordet.

Men - går vi kvinnor samman och stödjer mansjourerna? (Nej, det är ju bevars antifeministiskt!) ROKS var t.ex. märkligt tysta i media. Schyman och Winberg också. Och Marklund. Är det inte dags att rätta in siktet på att misshandel faktiskt handlar om störda människor och inte om "Manlighet"... VILL vi inte komma till rätta med misshandelsproblemet, eller är medlet (feminism) viktigare än målet?
 

Mafalda, jag har en

Skrivet av  OE
bok-rekommendation till dig. Det är Stephan Mendel-Enks bok "med uppenbar känsla för stil" - ett reportage om manlighet. Han har studerat olika manliga miljöer (bl a inom idrotten och dess ideer om fair play och "god" manlighet) och visar på ett mycket övertygande sätt hur misshandel och våld faktiskt handlar om just manlighet. Det är en lättläst och tunn volym, du tar dig igenom den på en kväll eller två.

 

OE?

Skrivet av  Mafalda
Du är definitivt inte OE. Det vet jag... och det är inte hemligt. Och du, den där boken... är den tung bevisbörda alltså? *s* Säkert inte tyngre än övrig genuslitteratur.

Så, hur förklarar du t.ex. flickan som stack ihjäl sin pojkvän i våras? "Manlighet"? Och de kvinnor som misshandlar mina män psykiskt? Också "manlighet"? Kom igen nu, ÄR det så viktigt vilket kön som ska vara syndabocken? Kan inte manskönet anklagas så anklagas manliga könsrollen, även om det är kvinnor som är förövare...
 

Tack Mafalda

Skrivet av  Tigermamman
du gav mig morgonens första leende.

Dissningens mästarinna, först totaldissning av Marklund (som inte _ använder _ hjärnan?) och sen dissningen av de goda männen i Piteå och ett misstänkligörande av deras motiv.

Och Oraklet Mafalda förutspår att deras ställningstagande mot kvinnomisshandel kommer att ÖKA ojämlikheten. Ja, jag säger då det *suck*

Därefter så försöker du dra i gång en "kissa-längst"-tävling med exemplet om tjejen som högg ihjäl sin pojkvän.
Det är ingen, jag säger INGEN, här som någonsin har förnekat att kvinnor kan utföra hemska, våldsamma brott.
Vi bara påvisar att FLER kvinnor blir mördade av sina män än tvärtom och vill gärna ha en utjämning så att lika FÅ män tar död på kvinnor som kvinnor mördar män.
När det är så då kan vi se det på individnivå som du förespråkar. För då är normen som glorifierar våldstänkande män borta och män behöver inte ha Terminator som idealbild.
Och uppväxande pojkar har Di Leva och Dalai Lama som förebilder istället för Bruce Lee och Schwartnegger (Säkert felstavat).
 

Ja jösses

Skrivet av  Mafalda
Hånfullt? Nä inte alls Tiger... *s* Det ÄR brännbart att inte falla in i feministledet.

"För då är normen som glorifierar våldstänkande män borta och män behöver inte ha Terminator som idealbild."

Bara detta... TROR du verkligen att det är detta som får en man att hugga ihjäl sin fru med yxa? Och det tror du dessutom UTAN att fundera över VAD som fick flickan att knivhugga ihjäl sin pojkvän i våras.

"Kissa-längst-tävling"? *asg* Det är ju NI som hela tiden drar upp hur många FLER MÄN som utför brott som det ovanstående. Men det är ju inte DET som är poängen. Utan VAD som ligger bakom! OCH att det faktiskt inte är så vansinningt vanligt att NÅGON gör så här.

ÄR det så fruktansvärt om det faktiskt skulle vara psykiska störningar hos individer som utlöser våldshandlinger? Och är det så hemskt om faktiskt misshandel inte är en könsfråga, möjligen sättet den utförs på och att det kanske har med muskler, kroppsstorlek och styrka att göra?

Att påstå något annat är att anklaga alla män för att vara kapabla att lyfta en yxa och hugga ner sig fru... (de är uppfostrade att göra detta *s*) OM de inte kämpade emot och valde att låta bli för att ni feminister lärt dem (eller "ansvarstagande" män)att aja-baja-så gör man inte, det är ojämställt.. *s*
 

Mafalda, du skjuter dig själv i foten

Skrivet av  Susanne med Viggo 030721
"Kissa-längst-tävling? *asg* Det är ju NI som hela tiden drar upp hur många FLER MÄN som utför brott som det ovanstående. Men det är ju inte DET som är poängen. Utan VAD som ligger bakom! OCH att det faktiskt inte är så vansinningt vanligt att NÅGON gör så här."

Jo, det är precis det som är poängen i den feministiska synvinkeln. Varför det är FLER män än kvinnor som begår grova våldsbrott. Klart är att en en stor del av väldsverkarna lider av olika psykiska störningar som gör att de tar till våld, men varför är det i så fall så att FLER män än kvinnor är drabbade av detta? Det är ju det man måste ta reda på och försöka motverka så att vi minskar antalet våldsbrott i samhället. Samtidigt måste vi självklart ha goda instanser som kan hjälpa psykiskt sjuka och störda personer av båda könen, men det är ju liksom inte en feministisk fråga. Det finns ingen som förnekar att många gärningspersoner lider av olika psykiska problem och störningar, men frågan är ju varför fler män med störningar tar till våld och övergrepp än motsvarande kvinnor. Och jag tror inte att det går att förklara med muskelstyrka. I så fall skulle ju massor av kvinnor slå barn och gamla och andra mindre muskelstarka grupper.

mvh,
Susanne

 

Vinkling...

Skrivet av  Mafalda
Feminismen vinklar det genom att BARA dra fram UTTRYCKSSÄTTET för de psykiska störningarna i ljuset och samtidigt påstå att det är ett uttryck för könsförtryck! Psykiska störningar som orsak vill man därför nästan aldrig ens höra talas om. T.o.m. du som nu tycks "erkänna" psykiska störningar som orsak släpper inte könsmaktsförklaringar, som kvinnoförtryck, till misshandel... Vem skjuter sig själv i foten?

"Varför det är FLER män än kvinnor som begår grova våldsbrott. Klart är att en en stor del av väldsverkarna lider av olika psykiska störningar som gör att de tar till våld, men varför är det i så fall så att FLER män än kvinnor är drabbade av detta?"

Män har större kroppar, mer muskler osv och uttrycket för aggressionen blir då naturligtvis mer våldsam. Kvinnor med samma störningar tar oftare till psykiskt våld på sina offer (men uppenbarligen inte alltid eftersom kvinnor kan använda tillhyggen och män inte alltid är större och starkare än sin kvinna).

Feministisk fråga? Nej! Ni lägger ut dimridåer så att man bara ska se något man kallar för "könsförtryck" och som kan tolkas som detta så länge man inte ser hela bilden! På det glider feminismen långt... men tyvärr får de som misshandlas psykiskt offra sig. "För den goda sakens skull". De räknas inte...
 

Så du menar...

Skrivet av  ES
... på fullt allvar att psykisk sjukdom är vanligare i länder med en stark patriarkal struktur? Eftersom det ju är än vanligare med kvinnomisshandel och kvinnomord i dessa...
 

Åter

Skrivet av  Mafalda
igen:

Det handlar inte om SJUKDOM utan om störningar. Och tycker du verkligen att hederskulturerna liknar vår kultur så mycket att det ens går att jämföra även i andra sakfrågor?

Det är definitionen av HEDER och synen på sex eller VEM man har sex/är gift med (t.ex. ej poppis om svenskar gifts in i vissa familjer som Fadimes t.ex.), som är kärnan i problemet. En fixering vid begreppet Oskuld (från början troligen sprungen ur en önskan om att säkra "äkta gener", dvs för män att vara säkra på att den de gifter sig med inte bär andra mäns barn=andras gener) drivs också till sin spets och utnyttjas till det yttersta. En uppfostran där man i familjen talar mycket om heder och om vad som händer med de som inte är hedersamma är en slags hjärntvätt som i sig leder till en "störning" (i jämförelse med vår kultur där man INTE mördar av heder och där det INTE är särskilt hedersamt att mörda)!

Hela denna, för oss alla märkliga och våldsamma, kultur kan ju kallas för patriarkalisk, men bara det att du knappast finner en enda svensk som tycker att det verkar sunt (förutom mer korkade män) och det talar MOT att våra egna misshandelsproblem har patriarkala orsaker!

Du kan väl för 17 inte mena att vi uppfostrar våra söner att misshandla och mörda för att förtrycka kvinnor? Om du påstår det - varför gör i så fall inte ALLA män så? Jag skulle vilja se den familj som sitter och talar om för sin son att han måste slå och misshandla sin framtida fru för att hon är mindre värd. En sådan svensk familj betraktar jag också som störd alternativ korkad. Och du lär INTE förändra ett dyft av just deras tänkande genom att gå ut och skrika att alla män ska ta sitt ansvar. Sådana störda individer lär reagera med att slå ännu hårdare!
 

Så...

Skrivet av  ES
... utomlands är det kulturellt, men här en störning?

Men med din logik skulle ju alla män i dessa länder isåfall mörda kvinnor...
Jaja..
 

Du har fel. Totalt fel.

Skrivet av  Man 3.0
Det finns ingen "norm" bland män som glorifierar våld. Du kanske önskar att det fanns, men det gör det inte. Sorry. Terminator är en påhittad fantasifigur som inte finns på riktigt. James Bond är också påhittad. Men OM det skulle finnas något samband mellan våldshandlingar och påhittade actionhjältar så skulle det våldet riktas mot utomjordingar och nattsvarta ärkeskurkar, knappast mot kvinnor. Våld mot kvinnor är så långt man kan komma från actionfilmernas "ideal".

Fast Clint Eastwood är väl OK? "Broarna i Madison County" i alla fall?

För att vara riktigt tydlig: Det FINNS inget glorifierat våldstänkande i någon "manlig kultur". Det är lögn och förbannad dikt från början till slut!
 

Enligt dig ja.

Skrivet av  Tigermamman
Enligt mig så behöver man bara titta på reklamen på Tv (leksaksreklamen alltså) för att se hur våld är nåt som sammankopplas med manlighet.

Det är inte vad våldet riktar sig emot (utomjordlingar, riddare, the bad guys eller o/skyldiga kvinnor) som är grunden i mitt resonemang, utan att våld i sig glorifieras.

Våld blir inte mindre skadligt bara för att det är hjälten som utövar det.
 

Reklamen är övervärderad som norm.

Skrivet av  Man 3.0
Vore det inte bättre att titta på några verkliga män? Alla dessa millioner män som inte ser våld som något ideal? Reklamen rör sig visserligen i samma fantasivärld som feminismen, så något har de nog gemensamt.
 

Vi har väldigt olika uppfattning.

Skrivet av  Tigermamman
Du får tro precis vad du vill men reklam är väldigt enkel psykologi och om det inte påverkade människor så skulle den inte finnas överhuvudtaget.
Redan de gamla Grekerna insåg hur mycket reklam påverkar.

Men du är ju Man (3.0) så du har naturligtvis rätt och jag lilla spåniga feministen har ju bara sååå fel. (Obs, ironi)
 

Uhu..??

Skrivet av  Man 3.0
Du baserar din verklighetsuppfattning på reklam, jag baserar min till största delen på de människor jag möter. Fair enough. Tydligen blev östtyskarna rätt besvikna efter återföreningen eftersom de trodde att livet i väst var som i reklam-TV de rattade in...
 

Se där, se där

Skrivet av  Tigermamman
och du påstår att reklam inte påverkar? :-)
 

OK. Bygg din verklighetsuppfattning på reklam.

Skrivet av  Man 3.0
Det blir säkert bra skall du se.
 

Puss i pannan :-) imt

Skrivet av  Tigermamman