Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

teori om bilkörning ...

Skrivet av [email protected]
Hörde på TV häromdagen att kvinnor kör säkrare än män och om man hade kunnat få männen att köra som kvinnorna så hade man räddat 170 liv (om jag minns rätt) liv om året eftersom det oftast är män som är inblandade i dödsolyckor med bil.

Nu till min teori:
Beror det på att vi lever i ett patriarkaliskt samhälle?
Om kvinnorna hade varit de som haft makten, hade vi då kört sämre bil?
Är det makten som berusar eller vad beror det på att män kör osäkrare?
Svar på tråden: teori om bilkörning ...

Statistik är lurigt

Skrivet av  Tilia - kör sällan och ogärna
Fler män än kvinnor är inblandade i dödsolyckor. Män kör mycket mer bil än kvinnor, så därför är det sannolikare att män är inblandade i olyckor än kvinnor. Eftersom kvinnor kör mindre får de mindre övning. Jag har t.o.m. hört att kvinnor är överrepresenterade i olyckor om man ser till hur mycket de kör. Kör kvinnor sämre än män för att de är kvinnor eller för att de får mindre övning?
 

Nej, enligt den statistik...

Skrivet av  trazzel
...jag läste, som jag förmodar är samma som den [email protected] tagit del av, orsakar män betydligt fler olyckor även när man tar hänsyn till antalet körda mil.

Män kör fortare och är oftare berusade och är sämre på att respektera trafikreglerna. Dessutom slarvar de tydligen mer med bilbältet.

Här är en länk:
http://www.aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,2789,577621,00.html

Huruvida ett matriarkat skulle innebära färre bilolyckor blir dock alldeles för hypotetiskt för att jag ska våga ge mig in i någon diskussion! :-)
 

mansrollen

Skrivet av  rhino
innefattar nog att köra fort etc. jag tror nog ett allmänt upplösande av könsrollerna vore bra för trafiken :-) männen kunde bli mer ansvarstagande och försiktiga och kvinnorna mindre mesiga så att de inte tar för sig och tränar bilkörning utan låter männen ta över, vilket leder till dålig rutin.
 

Minsann!

Skrivet av  Tilia
Jag läste andra siffror för några år sedan, men statistik brukar ju ändra på sig.
 

Ingen större skillnad mellan män och kvinnor

Skrivet av  Eszter
om tar hänsyn till körsträcka BÅDE för personbilar och yrkesbilar. Det är ju nästan bara män som kör i yrkestrafiken och dom kör väldigt generellt sett och med hänsyn till deras enorma körsträckor. Undersökningen gällde privata personbilar. Sen finns det andra skillnader som är större än mellan män och kvinnor, t ex mellan landsbygd och tätort. Bönder (eller vad dom nu är på den svenska landsbrygden) är mycket fullare och använder inga bilbälten och kör dubbelt så fort som tillåtet. Kvinnor på landsbydgen är lika farliga som män i städerna.

Men den stora skillnaden är män mellan 18-25. Det är dom som är livsfarliga: de är tidsinställda bomber som kan explodera när som helst.

Sen är det stor skillnad på sjukhusstatistik och polisstatistik. Cyklisterna är lika mycket inblandade i olyckor som bilisterna i sjukvårdsstatistiken och då blir det mycket fler kvinnor, för dom cyklar!! Och skadar sig svårt.

Kvinnor vill ha mycket hårdare regler och straff i trafiken än män, dessutom.

Jag föreslår att män inte får köra bil själva förrän de är 25. Alla cyklister måste ha hjälm och cykelkörkort i skolan. Alkolås måste införas snarast. Bilar skulle inte få gå fortare än 130 och de skulle inte få axas fortare än 15 sekunder till 100. Att döda eller svårt skada nån i trafiken skulle straffas som dråp. Rattfyllerigränsen skulle vara 0,0. Man skulle inte få tillbaka körkorten överhuvudtaget om man dödar eller skadar nån eller kör full. Det skulle egentligen finnas en färdskrivare i alla bilar som registrerade hur fort man körde o s v.
 

och sen vakade du med en kudde i rumpan

Skrivet av  maxxx
hur har du tänkt att klara bevisdelen på vem som egentligen kört när det visar sig att bilen gått för fort kl 1900 den 24/4

och vad tror du händer med dom tusentals personer som blivit av med körkortet och aldrig mera ska få igen det enligt dig.

bilen går väl precis lika fort utan körkort och är man då redan för evigt förpassad till den kriminella värden så spelar det nog ingen större roll om man fortsätter att köra som vanligt med eller utan sprit och försäkring

hemma hos oss är det ett rattfyllo som kört av vägen och knäckt lyktstolpen och kan du tänka dig det var en 25årig kvinna (hur kan det vara möjligt) antagligen så var det en transvestit
 

Statistiken...

Skrivet av  Helena
... talar om att män lever ett våldsammare liv överhuvudtaget. Självmorden är fler, drunkningsolyckorna lika så, skoter-, bil- , dyknings- och motorcykelolyckor...

Jag vet dock inte om det BARA beror på att exponeringen är högre eller om mansrollen premierar även ett överdrivet risktagande. Den sport som ger flest svåra skador är enligt vad jag har hört ridning och där är det ju en överväldigande del flickor/unga kvinnor som är aktiva utövare.
 

ridning

Skrivet av  [email protected]
Japp, jag har också hört att ridning är en högrisksport. Men som jag hörde det så var den tätt följd av fotboll (killsport mestadels).
Det är väl också lite olika skador man får av olika sporter, ridning ger ju oftast brutna ben och liknande medans fotboll och hockey mer ger förslitningsskador i knän och leder.
Vet inte riktigt vilket som är största risken - att bryta ett ben eller slita ut sina knän...jag skulle välja att bryta benet jag :)
 

Frakturer...

Skrivet av  Helena
... javisst, men även mycket allvarliga skador, typ skallskador. Och frakturer kan man tyvärr få på både rygg och nacke.
 

tja

Skrivet av  [email protected]
Visst är det så, att man kan bryta nacken också. Men å andra sidan kan man ju göra det när man står på en pall i köket och byter lampa också...

Om man kalkylerar risker så är det ju mest brutna armar och ben och en mindre del med nack och ryggskador.

Jag har ridit i ca 15 år och det värsta som hänt mig är en bruten arm. Däremot har jag whiplashskador efter att ha blivit påkörd bakifrån i min bil :(...så med mina erfarenheter blir mitt facit att det är vardagen som är farligare än hobbyn ;).
Men å andra sidan är det ju bara min erfarenhet och ingen vedertagen sanning.
 

Slutknorren var intressantast

Skrivet av  En som undrade
Nämligen den att medan trafiksäkerhetsorganisationerna för vilka dessa siffror inte är en överraskning, länge arbetat för att män ska vara mer försiktiga och köra med kvinnornas omdöme, så visar det sig när jämställdheten ökar att det snarare är kvinnorna som börjar köra vårdslöst. Maktens berusning? :-)
 

En effekt av könsrollerna

Skrivet av  Susanne med Viggo 030721
Kvinnorollen gör ju att kvinnor lär sig att vara försiktiga och mer måttfulla män. Mansrollen gör på motsvarande sätt män mer riskbenägna.

Under 1900-talet har ju kvinnor mer och mer kunnat närma sig mansrollen och ta sig in på de manliga domänerna, medan det motsatta inte varit alls lika utbrett. Därför börjar kvinnor att stå för en allt större andel av drickande och annat droganvändande samt våldsutövande. Förhoppningsvis kommer vi även att få se det motsatta när män i allmänhet vågar bli mer traditionellt kvinnliga.

En dag kanske män kan ha kjol, jobba för slavlöner inom barnomsorgen och köra bil försiktigt. Men vi är inte där ännu.

mvh,
Susanne
 

Brasklapp

Skrivet av  Susanne med Viggo 030721
Fast det finns ju förstås redan massor med män som kör bil på ett försiktigt sätt, måtte de bara bli fler!

mvh,
Susanne
 

En effekt av

Skrivet av  Mingel
testosteron som gör att män är mer risktagande, äventyrslystna, och actionbenägna. Det finns undersökningar som visar att kvinnor som tar testosteron blir mer som män (mer utåtagerande och mindre försiktiga) i sitt beteende.

Men jag antar att detta inte godkänns här för att det anses som ett hot mot jämställdheten!?
 

allt godtages :)

Skrivet av  [email protected]
Jag är inte den som är den ;).
Jag skulle nog inte ens kalla mig själv feminist. Det här var mest en teori som jag hade och det lämpligaste forumet (förutom ordet är fritt) var just detta.
Fast i rimlighetens namn borde man ju då kunna stoppa i alla karlar lite östrogen och så var saken biff - inga fler olyckor ;):
Fast det kanske bara funkar åt andra hållet...vad vet jag.
 

Mycket möjligt

Skrivet av  Mingel
att det skulle funka, men först måste ju lösningen erkännas framför könsmaktsteorierna och sedan kommer ju männen som tar östrogen att få tuttar på köpet... Inte så kul kanske.
 

män älskar väl tuttar ...eller?

Skrivet av  [email protected]
Då borde de väl inte misstycka om de fick alldeles egna ;)
 

Vi

Skrivet av  Mingel
kvinnor älskar snoppar, men inte vill vi väl ha en på oss själva för det?

Men det kanske vore en idé att börja käka testosteron för att utjämna könsskillnaderna? Män får käka östrogen givetvis. Hermafroditism måste vara det ultimata jämställda tillståndet.
 

Vem bestämmer?

Skrivet av  G
En liten undring - inte godtas här? Vad menar du?

Visst kan det vara testosteron inblandat, visst kan det finnas massor av olika förutsättningar rent kroppsmässigt för olika beteenden. Jag vet inte.

MEN - varför lär vi inte av varandra? Om det är testosteronet som spökar vore det kanske bäst att kvinnor blir påtalade som förebilder och inte kommenterade typ "du kör som en kärring".

Att skylla på testosteron vad gäller våldtäkter, mäns våld, riskbenägenhet osv är en enkel utväg. Men - om man tror på den teorin så är det för fanken där vi ska börja - hur ska Man lära sig att behärska sitt testosteron och hur ska vi som samhälle framhäva de goda förebilderna istället?

Inte bara gömma oss bakom förklaringen som om den vore statisk och vi maktlösa inför våra hormoner.
 

Jadu...

Skrivet av  Mingel
"En liten undring - inte godtas här? Vad menar du?"

Testosteron = Biologism.

"MEN - varför lär vi inte av varandra? Om det är testosteronet som spökar vore det kanske bäst att kvinnor blir påtalade som förebilder och inte kommenterade typ "du kör som en kärring"."

"Kärring-körning" är ALLTFÖR försiktig körning som kan bli farlig, t.ex. att tveka så länge vid omkörning att man istället utgör en trafikfara, att vägrensköra långsammare än alla andra med risk att mosa en cyklist istället, att ligga ute när mittfältet och köra långsamt och orsaka vansinnesomkörningar när andra bilister blir hyperfrustrerade osv. Inte fel att vara försiktig med FÖR försiktig är istället farlig och det kallas "kärring-körning" eftersom kvinnor kör försiktigare (i regel).

"Att skylla på testosteron vad gäller våldtäkter, mäns våld, riskbenägenhet osv är en enkel utväg. Men - om man tror på den teorin så är det för fanken där vi ska börja - hur ska Man lära sig att behärska sitt testosteron och hur ska vi som samhälle framhäva de goda förebilderna istället?"

Det finns de som har för hög testosteronhalt OCH är knäppa i skallen DEN kombinationen är farlig och kan leda till våldtäkter, misshandel osv. Tro bara inget annat än att kvinnor också kan vara knäppa, men det leder med sällan till muskelkrävande styrkeutbrott. Ej heller har kvinnor en penis att slåss med. Kvinnor som är knäppa har andra metoder att styra sin omgivning med. Vi kan ju börja med att behandla sådan knäpphet genom punktinsatser på individer som visat våldsyttringar skett samt kastrera våldtäktsmän kemiskt eller på annat sätt. Men som det är idag ska vi ju istället tro på könsmakt och behandla fullt friska MÄN.

 

DET skulle jag vilja se!!

Skrivet av  ...
Männen som slåss med sina penisar. :-D
 

Det tror jag inte

Skrivet av  Mingel
Det är nämligen *våldtäkt* om du inte förstod det. De behöver inga andra redskap för att våldta. Sedan kan det också handla om män med överdrivna nivåer av testoeron dvs för hög sexdrift och kombinerat med avsaknad av spärrar så blir det en våldtäktsman av det hela. Kemisk kastration används som straff ibland, men oftast blir det en könsmaktsgrej av det istället. Och så fortsätter våldet och våldtäkterna.
 

Inte någon ursäkt

Skrivet av  Susanne
Om det nu är testosteronet som är boven, hur kan det då komma sig at tdet finns massor av män som kör alldeles lagligt och ordentligt? Vad är det som de klarar som de riskbenägna männen inte kan? Att förhöjd halt testosteron, eller hormonrubbningar i allmänhet, kan göra folk aggressiva är det väl ingen som motsäger, men jag vägrar att ta mäns normala halt av testosteron som en ursäkt för ociviliserat beteende.

Jag tror mycket mer på de roller som vi män och kvinnor socialiseras in i där mansrollen öppet förhärligar riskbeteenden som anses vara "manliga", medan den som kör på ett riskmedvetet och försiktigt sätt hånas genom uttrycket att "han kör som en kärring". Det vore väl jättebra om särskilt alla testosteronstinna män kunde lära sig att köra på ett mer "kvinnligt" sätt.

mvh,
Susanne
 

Han

Skrivet av  Mingel
kör som en "gubbe i hatt" heter det också. Könsmaktsgrej det också menar du? Skulle tro att det har mest med åldersdiskriminering att göra till syvende och sist (kärringar är också gamla).

Enbart testosteron räcker förstås inte, utan man måste ha rätt sorts hetsiga personlighetstyp också. Kombinationen ger våldsammare körsätt och att män kör våldsammare kan ju bero på att kvinnor med denna ganska vanliga personlighetstyp klarar att hålla sig i skinnet därför att de ofta har mycket lägre testosteronnivåer än män.
 

Man lär ju flickor och pojkar olika beteenden

Skrivet av  Allis +8
och spelar säkert stor roll för vad vi gör och hur vi gör saker.

Om jag lär mitt barn att ta fler chanser, vara lite våghalsig och modig så är det väl klart att det kommer att påverka. I det här fallet är det ju definitivt till det sämre tyvärr, annars tycker jag det är bra om man försöker lära barn att vara lite modiga men inte dumdristiga. Om jag inte har alldeles fel sker många olyckor bland just unga män och det är inte så konstigt. Ung i kombination med en uppfostran som uppmuntrat vissa drag och den charmiga men livsfarliga perioden när man tror att man är odödlig, klart det blir galet.
 

Man borde förbjuda män att köra bil

Skrivet av  Eszter
själva före 25 års ålder. Dom skulle dessutom bara få övningsköra med sin mamma eller en annan vuxen kvinna som haft körkort i minst 5 år.

Jag tror inte att det är makten som berusar, det verkar i högsta grad vara spriten eller farten som berusar.

Om kvinnor haft makten, hade det kanske inte funnits sådana hemska fartvidunder som unga män kör omkring med (och som kan köra i 200-300 km/tim och axa upp i 100 på någon sekund).
 

Madelene albright

Skrivet av  maxxx
Margareth Tatcher eller condoleza rice har du hört talas om dom? fredsälskande representanter för det oskyldiga könet
 

Kvinnor och skador

Skrivet av  G
Jag läste nån stans att även om det är män som står för dödskörningarna och olycksstatistiken så är det kvinnor som skadas mest - det pga att vi inte har samma fysik och ofta sitter mer oskyddat.

Så det känns ju fint - tex killarna som har moppar (och hjälm) har en tjej bakpå (utan hjälm) och kör fort och våghalsigt för att få henne att skrika sådär charmigt hjälplöst. Vem som skadar sig - ja vad tror ni?

Om matriarkat skulle hjälpa -jag vet inte. Jag föredrar varken matriarkat eller patriarkat utan tycker väl att vi ska ta det bästa ur båda världar. Försiktighet och omtanke vore tex trevligt om männen som grupp kunde försöka lära sig.
 

Ja

Skrivet av  Ej omyndig och ej feminist
fy så hemska män är. Tur att vi kvinnor alltid är så blida och väna och oskyldiga och aldrig gör en fluga förnär utan har empati och vårdar alla vi möter. Vi kan inte ens ta ansvar för vår egen skalle genom att sätta på oss en hjälm där bak på moppen, vi måste invänta att männen förändrar sig och blir mer empatiska så att DE kan sätta på oss en hjälm...

*spyr på omyndighetsperspektivet på kvinnor som sprids här*
 

Redan tebax? :o) IMT

Skrivet av  ...
...
 

TRE små

Skrivet av  Ej omyndig och ej feminist
ärtor? Känner jag inte.
 

Jaså?

Skrivet av  ...
Men nicket är väl inte vesäntligt?
Massa nya nick hela tiden är jätte bra. Om man hela tiden säger att man skall sluta skriva. Å om man vill att de skall verka va mera än en.;D
 

Du är fri

Skrivet av  Ej omyndig och ej feminist
att fantisera precis så mycket som du vill "ärtan".
 

Tack för komplimangen!

Skrivet av  ...
Men de var fel, fel, fel! :D
 

F´låt

Skrivet av  Ej omyndig och ej feminist
trippelärtan var det. Eller hur uttalar du ditt nya nick? Nickintresserad tycks du vara så den frågan kanske intresserar om inte ämnet gjorde det.
 

Om man bortser

Skrivet av  G
från allt vad kultur, förväntningar och sk normalt beteende är så blir kanske perspektivet att män ska sätta på kvinnor hjälm.

Men - jag vill hellre fråga varför det ser ut så som mitt exempel visade så ofta? Är det att unga kvinnor är mer korkade att de inte fattar att man ska ha hjälm, eller är det att det är viktigare för dem att falla inom förväntningarna än att skydda sig elelr är det för att de inte har råd att skaffa sig en hjälm eller vad är det? Jag vet inte.

Det är intressant att du tycker att jag vill omyndigförklara kvinnor. Det vill jag inte, jag vill att vi ska se strukturerna som gör att vi agerar i strid med vad vi faktiskt själva förstår är mycket vettigare.

Din ton gör mig däremot ledsen - jag upplever att du inte riktigt vill förstå vad jag menar utan har bestämt dig för nåt som jag inte står för.

Kräks inte för min skull - jag vill inte omyndigförklara någon. Och jag "sprider" inte något heller, jag skriver inlägg.
 

Resultatet

Skrivet av  Ej omyndig och ej feminist
av alla utspel blir att vi kvinnor nedvärderas till en passiv och omyndig nivå. Jag anser att vi faktiskt är fullt kapabla att tänka själva och agera utifrån det. Varför ser man aldrig feminister som ger kvinnan en myndig image? Att å ena sidan anse att kvinnor ska sitta på VD-positioner och professorsposter när man å andra sidan får dem att framstå som viljelösa våp när det handlar om alkoholintag, sex och prostitution rimmar illa.
 

Annan kul undersökning: Alla kör bättre än snittet

Skrivet av  Lingling
Så gott som all bilförare anser sig vara bättre förare än den genomsnittlige - med ett undantag: Kvinnor med färska körkort, för dem dröjer det tydligen ett halvår till nio månader efter uppkörningen innan de tror det ...
 

Och en majoritet...

Skrivet av  trazzel
...av svenskarna anser sig även vara mer intelligenta än genomsnittet, enligt en liknande undersökning! :-D

 

Fast det kan väl vara sant!

Skrivet av  Missy
Varje individ räknar väl det som den är bra på som den verkligt viktiga intelligensen:-D Det finns ju en mängt olika saker man kan vara bra på...
 

Män tror att

Skrivet av  Bebismamma
de är skickligare än vad de är...
Mansnormen innehåller ju föreställningar om det possitiva med risktagningar så det ligger väl där.