Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Semesterstudier i sexualitet och materialism

Skrivet av Man
Jag har varit på semester i några veckor! Det var skönt att få lite luft under vingarna. Jag besökte ett av mina machismo-paradis och kom att tänka på hur mycket mannen egentligen styr i ett traditionellt sydamerikanskt samhälle, och kom fram till att mannens inflytande är överskattat. Nu var det julförberedelser på gång, både i varuhus och i hemmen. Plastgranen fick två tusen små ljus monterade. Nästet dekorerades så att de i mammans ögon änglalika små barnen skulle få sin lilla hörna i himlen. Varuhusen exploderar i lyx och flärd som i Sverige (med Jula och Biltema) skulle kännas främmande. Den samlade manliga produktiviteten fokuseras i kvinnlig flärd och lyxkonsumption. Där vågar kvinnan säga att shoppandet är en central del av den kvinnliga sexualiteten. I Sverige är det mera komplicerat att komma med sådana uttalanden, det implicerar könsskillnader i konstitution och motivation, ett erkännande av olika mål och drivkrafter. Det brukar kallas biologism av de som inte vill kännas vid sin biologi.

Reflektionerna som tvingar sig fram är: Är den kvinnliga sexualiteten instrumentell? Ett medel för att uppnå - först trygghet, sedan flärd? Är den manliga sexualiteten ett mål och arbetet ett medel?
Svar på tråden: Semesterstudier i sexualitet och materialism

Hahaha...

Skrivet av  Helena
... är du allvarlig? Att shoppa är en viktig del av den kvinnliga sexualiteten och eftersom jag inte tror det så känns jag inte vid min biologi/sanna natur?

 

Och speciellt...

Skrivet av  ES
... med tanke på alla dessa affärer som har funnits i alla tider... *s*
 

*juckar lite på en klädhängare*

Skrivet av  Fru Marmelad
Och känner mig så sexig så. Jag säger som ES. Hur yttrade sig denna sexualitet för säg... 100 år sen? Juckade kvinnan då runt på mjölkspannar eller nåt liknande? *S*
 

Läste ni inte vad Man skrev?

Skrivet av  Zapp
Det var kvinnor som sa detta och inte Man. Ni får väl håna dem i så fall om det nu var så jättefel!
 

Fast...

Skrivet av  ES
... det är man som påstår att det är biologiskt, dvs medfött.
Tanken att det skulle kunna vara socialiserat verkar inte ha slagit honom.
 

Håna?

Skrivet av  Juckaren
Jag undrar vem som hånar vem jag...
 

mål och medel (Darwin är död - leve Darwin!)

Skrivet av  Man

Frågan om sexualiteten som mål eller medel är seriöst menad från min sida och inte en förolämpning. Jag registrerar att det på denna debattsida inte är många som delar mina tankar. Darwin är död sedan länge, annars hade jag förlitat mig på hans stöd.

Jag läste för en tid sedan en bok som heter "Kärlek och ekonomi". Det är en samling texter: tidningsartiklar, läsarinlägg, essäer där journalister, socionomer och vem som helst reflekterar över detta. Flera gånger i boken bekräftar män och kvinnor att sexlivet får fart när nya investeringar skall göras i huset, eller räkningar betalas. Jag kan inte låta bli att fascineras av detta. Boken beskriver också hur hemmet som förlängning av kvinnokroppen med tid och evig dekoration förlorar sina praktiska syften och blir till ett porslinsmuseum där man inte kan röra sig fritt ("vardagsrummet" blir till "salong"). En miljö som kan förstarka en mans separationstankar.

 

Men det är ju helt sensationella rön!

Skrivet av  lyckligt lottad
Du borde kanske göra media uppmärksamma på detta; att de män (som ju trots allt är i minoritet då det främst är kvinnor som initierar separationer) som separerar gör det pga sina kvinnnors överdrivna heminredning! Men då undrar jag... de kvinnor som inreder och shoppar är ju enligt dig i kontakt med sin biologi och sin sexualitet, samtidigt hävdar du ju att detta shoppande och inredande får män på separationstankar. Då måste man ju dra slutsatsen att en vad en riktig karl vill ha är en kvinna UTAN överdrivet intresse för shopping och hempyntande. Det förklarar varför jag en sådan karl-magnet, mina feministiska ståndpunkter till trots... Tack för att du fick mig att inse det.
 

Men hu...

Skrivet av  Vingla
vilka groteska generaliseringar. Men finns det verkligen folk som tror på sånt?
 

Aj då

Skrivet av  Lingling
Måtte vara fel på min mor då, varken hon eller jag samlar porslin, jag får krypningar av överpyntade, överfyllda rum (intressant konflikt med mig själv, jag älskar att handarbeta, men inte att ha alster överallt), särskilt porslinsmojänger, det får mig alltid at tänka ´´skaffa katt, skaffakatt, skaffa katt, nej två!´´, min farmor var likadan, sånär som på att hon struntade i färgen på gardinerna också ...
 

Men...

Skrivet av  Helena
... Man skriver ju själv under på att det här är i linje med hans eget tyckande, läs inlägget av honom lite längre ned i den här tråden.
 

Ni som svarar

Skrivet av  Zapp
honom har ju hjärtans roligt åt det, som om han själv suttit och fabulerat ihop det. Har du istället funderat över om det kanske ligger något i det? Varför sa kvinnorna så? De kanske kände det, hade läst det osv.? Varför utgår ni från er själva nu, när ni brukar håna det annars och säga att ni förmår lyfta blicken och se i ett vidare perspektiv utanför er själva?

Var de kanske också feminister som skulle "skoja" med honom (ni verkar ju tycka att det är världens skämtgrej, läs då "skämtboken" han refererar till nedan). Jag tycker att det jämnt över verkar så, att det DU och de andra feministerna här påstår automatiskt och helt självklart ska tas på allvar och seriöst, medan det som vissa andra (ej feminister) säger behandlas med respektlöst hån, skratt, och annat otrevligt i gruppbildning, tillsammans mot denna person. Eller så startas nickspekulation trots att det också är förbjudet. Vad är det för maktstruktur? Påminner mig om hur tjejerna på mellan- och högstadiet brukade bete sig. Har ni inte vuxit ifrån sådant tjafs?
 

det ÄR roligt och vi är inte elaka, bara glada

Skrivet av  rhino
Tycker inte du det är lustigt att påstå att det kvinnorna i Latinamerika uttryckte är biologiskt betingat? Jag tycker det är årets roligaste inlägg här på feministsnacket. Att de kvinnor han mött är essentialister och säger att detta är kvinnligt och detta är manligt är en sak, men att shopping på 2000-talet skulle vara biologiskt (och det säger inte kvinnorna enligt honom)...well, SÅ fort går inte evolutionen :-)
God Jul på er allihopa
 

Tar

Skrivet av  Zapp
ni allt annat bokstavligt också? Det brukar inte normalbegåvade göra utan se helheten och sammanhangen istället. Om man säger att pojkar ärvt ett bilintresse genom sitt kön så inte tror ni väl att det just är intresset för BILAR som ärvts? Utan ett intressemönster där bilar, teknik, fart och annat passar in? Samma är det här. Det är väl inte 2000-talsshopping som är ärftligt könsbundet? Faktum är att shoppingglädje är vanligare bland kvinnor och - bögar. Förklara det.

Och sann glädje? Uppnår man det genom att i grupp håna det någon annan sagt? I så fall tycker jag att det är lika löjeväckande att ni feminister så orubbligt fått för er att människan inte är en biologisk varelse, utan socialt konstruerad och det ENBART. Men jag skulle inte sitta och kalla det ROLIGT. Att ha roligt på andras bekostnad är aldrig kul. Särskilt om en persons åsikter hånas på det sättet. Mellansstadie- och högstadiekänsla. Javisst.
 

Nåja...

Skrivet av  ES
... eftersom du oavsett nick tolkar allt som feminister tycker och säger som hån, elaktheter, raljerande och/eller ont uppsåt så tycker du det självklart även om detta.

Men om du nu är så emot alla former av hån och raljerande - då borde du väl sluta att håna och raljera över feminismen..?
I logikens namn, då du ju har så svårt för dessa "tonårsfasoner"... *s*
 

Menar du

Skrivet av  Zapp
att barn och tonåringar i grupp mobbar en politisk ideologi? Eller menar du att denna politiska ideologin inte får ifrågasättas?

Det är skillnad på att hålla sig till debattämnet och diskutera hetsigt - och på att göra personpåhopp i grupp på den som inte har rätt åsikter, skratta och håna tillsammans och till på köpet tala om för andra som läser att man är rolig!

 

Du..

Skrivet av  ES
... lyckas då vrida till precis allt. *s*
"Tonårsfasoner" var en förkortning av det du mindes från skolgården...

Och du anser alltså att det är ok att håna och raljera och sabla ned en grupp. Så det är alltså ok att säga elaka saker om en grupp judar, men inte om en enskild jude... Håhåjaja...

Själv tycker jag inte att det är ok vilket som.

Men jag tror nog att "Man" tål en del med glimten i ögat, hån och raljerande står ju för dig.
 

Hur

Skrivet av  Zapp
du kan jämföra Judar med Feminism är obegripligt. Och dessutom mobbar inte EN en hel grupp.

Annat är parallellen att i grupp gå på EN debattör, som (uppenbarligen) är emot feminism, med regelrätta personangrepp, skratt och spe rena skolgårdsmanéren. Att jämföra gruppen Judar med gruppen MÄN är också en annan femma...

GOD JUL!
 

Då kan vi konstatera...

Skrivet av  ES
... att det enligt dig inte ör OK att ge sig på någon grupp eller någon individ - förutom feminister, som tydligen är tillåtet villebråd.
Jaja.

Fridefull jul!
 

lyckligt lottad

Skrivet av  Man

Precis som Helena uppmärksammar och du tar för givet harmonerar mina sydamerikanska kvinnocitat och det jag läst i en bok på biblioteket ganska väl med mina egna reflektioner över kön och samhälle. Men det ändrar inte på det faktum att citerar helt olika källor och inte sitter glad och full på en parkbänk medan jag släpper loss fantasierna.

Eftersom jag tycker att boken som jag nämnde är ganska intressant vill jag komplettera referensen:
Titel Kärlek och ekonomi / [redaktion: Hans Nestius, Ylva Brune]
Upplaga 1. uppl.
Utgivning Stockholm : Sesam, 1989
Omfång 96 s.
ISBN/ISSN 91-7998-004-X


 

He, he...

Skrivet av  Vingla
nä, då blev i alla fall jag reducerad till ett neutrum =))) Shopping är INTE kul, ett nödvändigt ont dock, INTE kul! Jag har tyckt att det var kul i yngre år (dock har jag aldrig förknippat det med mitt kön), men det var länge sen jag slutade tycka att det var ett nöje att shoppa. Nä, urk!
 

Tack, den piggade upp!

Skrivet av  Allis +9
"Den samlade manliga produktiviteten fokuseras i kvinnlig flärd och lyxkonsumption. Där vågar kvinnan säga att shoppandet är en central del av den kvinnliga sexualiteten."

Det var ju dagens skratt iallafall hahahaha. Med den härliga glöggfryntliga (?) logiken betyder det ju att alla kvinnor som *inte* anser att shopping är en central del av den kvinnliga sexualiteten är fega. För vi "vågar" ju inte :O)))).

Man undrar försynt vad den centrala delen i din syn på manligheten är - sparande kanske? För vad händer med din manliga sexualitet om *du* börjar gilla shopping? Vågar du bejaka din kvinnliga sexualitet eller blir du mindre snubbe?

För att inte tala om hur jättejättemycket galet det blir nu till jul när alla fullständigt exploderar i konsumtionsyra. Månne blev vi alla hermafroditer när snön kom?

God Jul!
 

Jaså, det är därför

Skrivet av  trazzel
jag inte alls gillar att shoppa. För att jag inte vill kännas vid min biologi.

Är tanken att min kvinnliga biologi INTE innefattar shoppingintresse helt främmande för dig?
 

I USA

Skrivet av  Lingling
Gjorde de en studie där de kom fram till att kvinnor som shoppade mkt vanligen hade män som försummade dem och inte räckte till sexuellt ...

(nej, jag har inga källor, det var en notis jag läste i ngn tidskrift eller tidning för ganska länge sedan, men det kan gå att söka efter)
 

Vill du hjälpa mig lite här...

Skrivet av  Jenny RE
Jag känner mig mycket tillfreds när jag (t.ex senaste veckan) får tillbringa all vaken tid i min verkstad tillverkandes julklappar istället för att shoppa dem "i lyx och flärd". Jag mår illa av att shoppa och måste ju således tillhöra kategorin som inte vill kännas vid min biologi. Jag har hittills upplevt att jag lever utifrån en inre drivkraft, en känsla för vad jag tycker om och inte. Jag har aldrig känt mig "född i fel kropp" heller... Men nu förstår jag vilken förnekelse jag levt i! Tack Man, för att du upplyst mig!

Kanske du kan ge mig tips på hur jag ska finna denna sanna biologiska varelse som ju måste finnas där nånstans i mig och börja bejaka den? Om jag inte hittar den så får det väl bli ett könsbyte helt enkelt. Man kan ju inte leva i förnekelse såhär.

För inte kan det väl vara så att jag är den jag hela tiden själv känt att jag är?
 

Gauss m.m.

Skrivet av  Man
Alla är vi inte likadana. Vissa ligger närmare, andra längre ifrån medel.

Jag träffade under semestern kvinnor som själva hävdade att shoppandet är en del av deras sexualitet, deras djupaste drifter, precis som att dekorera hemmet och se och uppleva det som en förlängninag av kroppen, livmodern. Orden är inte mina, det var kvinnornas egna ord.

Vad gäller den svenska kvinnans förnekelse av identitet och sexualitet, så har jag en känsla av att här är inte en kvinna en kvinna om hon inte är en riktig karl. Att klara sig själv på eget arbete är viktigt för att vara fri och oberoende, för att inte känna sig fångad och försörjd. Då är det bekvämt att blunda för att mannen i bemärkelsen "försörjaren" kan ersättas av en skattefinansierad apparat för social omfördelning, ett intrikat bidragssystem som öppnar en alternativ karriärväg som "mamma", utan att man ser att man är lika försörjd och beroende som en hemmafru. Skillnaden kanske ligger i att man inte behöver säga "tack" eller pussa någon på kinden. Den svenska kvinnans/feministens oberoende är ett självbedrag, hon förblir en överbeskyddad och gnällig porslinsdocka.

Jag hade en riktigt trevlig resa ut i machismolandet där polariseringen mellan könen är intakt, och porslinsdockan erkänner att hon är en porslinsdocka, inser sitt eget värde som sådan, och ärligt väljer sitt sällskap ur sociala och ekonomiska hänsyn. Samhället kan verka cyniskt, och visst kan man dra paralleller mellan hypogami, att kvinnan tenderar att gifta sig uppåt, och prostitution, där den ekonomiska kompensationen är baserad på transaktion och inte på psykologiska kontrakt. Men jag föredrar cynismens uppriktighet framför den svenska varianten, där mannen har kvar alla krav på manlighet, produktivitet och försörjning över skattsedeln, men i tillägg görs till syndabock för medelålders kvinnors frustrationer och neuroser.

 

Vad bitter du är

Skrivet av  Helena
Riktigt otäck syn på både människor och det samhälle vi lever i.
 

Tack tack

Skrivet av  Lingling
Ska gå hem till min hemmaman och förneka mig själv lite till ...
 

Tänka på

Skrivet av  Lingling
- mina proslinsdockor till mormor och farmor och mor ...; och deras mödrar ... och svärmor, hennes mor och svärmor som alla förnekat sin sanna natur, stackarna.
 

Tycker nog

Skrivet av  Tigermamman
att du borde ta första bästa plan tillbaks till machismolandet, det är tydligen där din lycka bor.
 

Håller med dig om en sak...

Skrivet av  Annika60
En kvinna (eller man) som är helt försörjd av bidrag är inte oberoende

Jag skulle känna mig lika beroende om jag var beroende av bidrag för min försörjning som om jag var beroende av en man för min försörjning.

Jag försörjer mig därför själv utan bidrag och jag trivs bäst när jag vet att jag kan försörja mig själv.

Jag tycker såväl shopping som heminredning är rent straffarbete, men jag kan leva med om det innebär att jag förnekar mina biologiska sexdrifter :-)
 

Tack för julhumor! Mkt lustigt!

Skrivet av  Smartis
hahaha...!
 

Vi har alla olika tändningsmönster

Skrivet av  Elanor
Det finns folk som tänder sexuellt på gummi, urin eller handbojor. Och det finns folk som tänder på att göra av med pengar. Yes! Perversioner åt alla! Men om det är speciellt kvinnligt att shoppa... jag tror jag måste åka tillbaka till Clas Ohlsson och kolla en gång till...
 

Jaaa!

Skrivet av  Lingling
Eller K-Rauta, Jula, Biltema och Rusta.
 

OK...

Skrivet av  ES
... nu har jag stått och bakat pepparkakor hela fm och funderat på detta.

Shopping sexuellt säger du. Visst, att de kvinnor du pratat med ginner det sexigt stämmer säkert, det är ju vad de säger. Men varför blir det helt plötsligt biologiskt? Kan det inte snarare vara så att eftersom de befinner sig i en kultur där sex generellt och speciellt onani är en synd och otänkbart för de flesta kanaliserar sin sexuella energi till shoppingen i stället, som ju är en tillåten aktivitet.
Och att svenska kvinnor kanske därmed är närmare sin "biologiska sexualitet" eftersom onani i alla fall inte är fullständigt förbjudet?

Och det där med att kvinnor söker trygghet och män arbetar. Nu befinner du dig väldigt lokalt igen. Se ut i världen, i Afrika och Asien. Där sliter kvinnor minst lika mycket som män, ja på många håll i Afrika står faktiskt kvinnorna för den överväldigande delen av kroppsarbetet.
Så att män är fysiska och kvinnor stannar hemma och pyntar är knappast något man finner om man kan sin historia och om man lyfter blicken lite bortom den egna horisonten.
 

Precis vad jag gick och tänkte på igår kväll

Skrivet av  Lingling
(Får väl tacka ´´Man´´ för det ... ;))
Att hade han rest till ngt av de ställen i Afrika där kvinnor försörjer en man, förutom sig själva och sina barn, eller till olika indianfolk genom historien (irokeserna t ex), eller eskimåer som anser att det sexigaste hos en kvinna är att hon kan sy (livsnödvändigt)... vad hade då dragits för intressanta slutsatser om biologin?

Hur vet man vilket av nu levande folk som skulle ligga närmast biologin?
Min far, som kanske kan kallas biologist, skulle aldrig skriva under på att en riktig kvinna är en porslinsdocka, snarare att en riktig kvinna slitter skallen av den som vill skada hennes barn. Porslinsdockor som inte arbetar är ur ett evolutionsperspektiv ngt rätt bisarrt.

Att vi sedan inte _vill_ arbeta det gäller väl de flesta? Den som inte arbetar svälter för det mesta ihjäl eller får det rätt dåligt och kanske ingen avkomma i ett längre perspektiv, men ...

Om alla erbjöds säg 40 000:- (värdesäkrade) per månad i hundra år, hur många av oss skulle då fortsätta gå till jobbet? Män som kvinnor.
En del av oss är lyckliga nog att kunna göra precis det vi tycker är roligast och få betalt för det, men resten? Och hur ambitiöst skulle vi jobba om vi fortsatte?

Många skulle nog vilja jobba igen efter ett tag, kanske deltid, det är inte så lätt för alla att inte arbeta eftersom jobbet är så mkt identitetsskapare för många av oss, men till att börja med.
Jag är inte säker på att andelen som älskar sina jobb är så mkt större bland män än bland kvinnor iaf.
 

Tackar

Skrivet av  Man
- för den överväldigande responsen, fast inte allt var fokuserat och seriöst. Jag tycker att ironin smakar av förnekelse och tabun och önskar att Freud levde för att sortera begreppen.

"Årets roligaste", svårt att veta om det skall tolkas positivt... Men det får inte sätta någon begränsning för framtida tankar - jag hoppas utmana tabuerna även nästa år.

God Jul på er! (ingen ironi eller dubbel botten i det, utan "god jul", helt enkelt)
 

Fast nu är du där igen...

Skrivet av  ES
... och pratar om "tabun".
Jag ser inga tabun, bara skilda åsikter.
Eller menar du att alla som inte tycker som du och argumenterar för sina åsikter har tabun kring detta?
Om någon kommer in och säger att jorden är platt, då ska man alltså inte säga emot, för då för man höra att det är ett tabu?

Fortsätt jättegärna att utmana åsikterna nästa år, men jag tycker att du ska sluta kalla dem tabun.

God Jul! (Också helt utan ironi.)
 

fortsätt

Skrivet av  rhino
gärna diskutera, men jag håller med ES att något tabu för att framföra traditionella uppfattningar knappast finns. Därmot finns en majoritet konstruktvister på detta snack eftersom det handlar om feminism. På resten av aff är ju det Man säger mer av standarduppfattning, dvs knappast tabu.
God JUl!