Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Andra barnet långsammare med talet - eller?

Skrivet av Ida m. Axel001111 & Kalle020812
Jag är helt fascinerad av Kalles tal! Han är nu 14 månader och har ett ordförråd på bortemot 20 ord (det kommer nya ord hela tiden) som jag tycker att han dessutom använder på ett rätt avancerat sätt ibland.

Det som är så förvånande är att Kalle har en 21 månader äldre storebror, och jag har alltid trott att andra barnet "måste" bli lite senare i talet, särskilt om syskonen är nära i ålder. Men Kalle pratar faktiskt betydligt bättre än vad storebrorsan gjorde i samma ålder! Storebror har iofs nu (vid knappt tre) ett väldigt bra språk för sin ålder, så det kanske jämnar ut sig senare, vad vet jag...

Ni som har två eller fler barn, har era "minstingar" varit senare i talet än sina storasyskon, eller är det sambandet inte så starkt som jag trodde?
Svar på tråden: Andra barnet långsammare med talet - eller?

Nej, tidigare

Skrivet av  Hanna m. Ludvig 0011 & Elsa 0207
Elsa är tidigare i sitt tal än vad Ludvig var och då var ändå Ludvig rätt tidig (det sägs ju att pojkar är senare) och har pratat bra länge.
REdan vid 8,5 månad kom hennes första ord (titta) och nu har hon ca 20-25 ord som hon använder. Men hon använder ord periodvis, som om hon testar ett gäng ett tag och sen byter hon ut några efter ett tag. VIssa ord har hon kunnat hela tiden.
Däremot har hon inte så många ljud än och vissa ljud föredrar hon framför andra och då petar hon gärna in dem även i ord där de inte hör hemma. Så hennes tal är inte så tydligt även om viljan att kommunicera med ord är stor.
Jag har förresten alltid trott att andra barnet ofta är tidigare med talet...
 

Visst är det kul att...

Skrivet av  Ida m. Axel001111 & Kalle020812
...de har sina favoritljud? Kalles älsklingsljud är "p" - han snappar oerhört lätt upp just ord med p i! Jag tycker att det är häftigt att Kalles språk har kommit så snabbt - när han fyllde ett hade han max två ord, snällt räknat :-)

Nej, det lär vara så att äldsta barnet har en fördel, språkmässigt (har läst det och min pappa som är lågstadielärare påstår att sambandet brukar vara tydligt). Men kanske beror det på hur bra storasyskonet pratar - både Elsa och Kalle har ju storebrorsor som pratar relativt bra. Det "farliga" kanske är om storasyskonet har ett dåligt och otydligt tal?
 

Också p

Skrivet av  Hanna m. Ludvig 0011 & Elsa 0207
Elsas favorit är också p *ler* Det använder hon ofta.

Jag har en egen teori om att Elsa var tidigare med språket eftersom hon fått höra och också ta del av dialoger i mkt större utsträckning än vad LUdvig fick. Med LUdvig var det ju liksom en envägskommunikation när man gick här hemma med honom ensam. Elsa har ju hela tiden hört mig och LUdvig prata och kanske det har utvecklat hennes språk.
 

Vad säger han? *nyfiken*

Skrivet av  HannaH
George säger mamma, pappa, titta och där helt tydligt. Sedan heter syrrorna uppenbarligen "nanna" och "eda", hej då blir "dädaa" kombinerat med ett glatt vinkande, tittut blir "titdaaa" och sedan hör man att han försöker forma ord ibland med ganska nedslående resultat *fniss*.

Sedan är det ju gulligt när de går omkring och tränar på nya ljud medan de håller på med annat.

Syrrornas språk har lossnat flodartat ett par månader innan 2-årsdagen (de har gjort det mesta ungefär samtidigt åldersmässigt) så eftersom han har suttit, gått osv ungefär som de kanske det är samma med språket. Då får vi räkna med ordflod vid midsommar då:-)
 

Syrrorna heter

Skrivet av  HannaH
Fanny och Greta kanske skulle tilläggas...
 

Hej!

Skrivet av  Ida m. Axel001111 & Kalle020812
Nu ska vi se om jag kommer ihåg på rak arm vad Kalle brukar säga! Här är ett försök iaf:

Pappa, mamma, hej, titta, tack, trappa, upp, öppna, lampa, äpple, ja, nej, katt, miau, voff, äta, nam-nam, tappat, där, hoppa, vrrm vrrm (bil alltså :-)

Eftersom många av orden är lite lika (han gillar ord med "p" i) så kan det ibland vara svårt att höra skillnad, men det brukar framgå av sammanhanget.

Jag väntar nyfiket på att se vad storebror (Axel) kommer att få heta... iofs är det ett ganska svårt namn tror jag, många barn verkar ha svårt att säga Axel så det kan ju hända att Kalle redan har något ljud för brorsan som vi inte har uppfattat.

Kalle är mycket artig, tycker jag :-) Han brukar t.ex. komma med en leksaksbil och kommendera ÖPPA! (öppna bagageluckan alltså). Så gör man det och då säger han nöjt "Tatt tatt!" (Tack tack). Så faller bagageluckan igen och han kommer tillbaka: ÖPPA!! och så gör man det och han tackar glatt och så upprepar man detta sådär 200 ggr.... Om man frågar vid matbordet om han har ätit klart så brukar han också svara "Tatt".

Storebror hade inte alls lika stort ordförråd i den här åldern utan det var "först" vid 15-16 månader som orden började trilla in (innan dess var det nog mest mamma, pappa och tack. Men sen gick det i rasande tempo, mot slutet av sin andra sommar pratade han meningar på 4-5 ord (då var han 21 månader). Så vi får väl se hur det går med Kalle. Jag tycker att de utvecklas väldigt olika. Axel var flera månader tidigare med att krypa, gå osv så det kan säkert hända att deras språk kommer att utvecklas i olika takt också.
 

Wow

Skrivet av  HannaH
Det är inte dåligt att fixa "trappa" redan! George gör inga antydningar till att säga "r" ännu:-)

Mestadels tar han sig bestämt fram i livet med sitt "mamma, den!(den)" eller "mamma, dä!(där)" Och så pekar han på det han vill - på bollen, vällingen, bröstet (han ammar fortfarande), finporslinet eller vad det nu är och vi förstår varandra SÅÅÅ bra *s*.
 

Äsch, inte säger han r!

Skrivet av  Ida med Axel001111 & Kalle020812
Utan han säger bara tappa, eller happa! Men vi förstår ändå vad han menar när han står vid trappgrinden och studsar upp och ner och flåsar "happa! happa!"
 

Hoppsan

Skrivet av  HannaH
*s* Jag tog det väldigt bokstavligt med alla orden ... Men det är duktigt att kunna säga trappa utan r också:-)

Är tokroad av George när det är matdags. Ibland sätter jag honom så långt från bordet att han inte når tallrik och mugg (när jag vill slippa kladdet) och då dirigerar han mig verkligen...

Han pekar på tallriken/burken och säger bestämt "den". Så matar jag honom med en eller flera skedar tills han plötsligt blir törstig. "Den" säger han bestämt då och pekar på muggen istället. Så dricker han det han vill ha, ger mig muggen och säger samtidigt andfått "den" och pekar på tallriken/burken igen. Så håller vi på tills han är mätt... SKITGULLIGT helt enkelt!
 

Jag tror absolut

Skrivet av  Ango & Simone 020804 (Paulina -00)
att andra barnet blir mycket tidigare, speciellt om de är nära i ålder.
Simone är MYCKET tidigare än vad Paulina var både på tal och annan utveckling.
Simone har också ett stort ordförråd och talar ofta med 2-ordsmeningar. Hon sjunger sånger så man hör vad det är hon sjunger. Sångerna är ofta simpla sånger som Lilla snigel, där det inte ingår så många olika ord.

Kramisar