Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Det här med barnens utvecklingstakt...

Skrivet av Ida m. Axel001111 & Kalle020812
...är ju något som man funderar på mycket i den här åldern. Det är så mycket som händer. De ska börja gå, prata, bli torra osv osv. Och variationerna är enorma. Vissa barn går vid 7 månader, andra vid 17 månader. Vissa talar långa meningar vid 1.5 och andra är rätt svåra att förstå långt upp i 3-4 årsåldern. Och det är ju som det ska vara! Människor är, och ska inte vara, exakt likadana! Men när jag läser här ser jag att många inlägg rör sig om vad som är "normalt" - man undrar om ens eget barn inte är oroväckande sent eller anmärkningsvärt duktigt.

Så jag tänkte bara skriva lite om hur det var när mitt äldsta barn var liten. Eller, liten och liten - han var STOR. Längst upp i MVCs diagram låg han, både vad det gällde längd och vikt. Och tidig var han - han hasade runt som en liten säl med turbomotor och redan vid 5 månader tog han sig utan problem runt i hela lägenheten. Vid 7 månader hade han öppnat vartenda underskåp vi hade, inklusive kylskåpet (som därefter stod öppet i ett år, mer eller mindre). När han närmade sig ettårsåldern fick vi skruva ur säkringarna till spisen eftersom han både kunde slå på ugnen och öppna den "barnsäkra" luckan. Han började gå vid 8-9 månader och vid 10 månader sprang han.

Och det var förstås trevligt att ha ett barn som man inte behövde oroa sig för vad gällde matlust, tillväxt och motorik. Men samtidigt var det jättejobbigt! För vart jag än kom så jämförde andra sina barn med Axel. Det var HEMSKT att sitta på öppna förskolan och se hur någon mamma tittade på mitt barn, och så på sitt eget, jämnåriga, och sen sa med darrande röst: "ja hon äter ju inte så bra". Eller "han är kanske lite sen" med uppgiven röst (medan min unge for som ett skållat troll på golvet.

Varför måste folk jämföra så? OK, Axel var större än de flesta andra barnen. Tidigare utvecklad motoriskt också. Men det är ju ingen tävling! Jag är 100% övertygad om att det inte kommer att gå så värst mycket bättre i livet för ett barn som kryper, går, pratar eller går på pottan några månader före sina jämnåriga. Och nej, det kommer inte att gå åt skogen för de barn som är långsammare än de andra barnen med något av utvecklingsstegen heller. Det funkar inte så!

Allt detta jämförande är ju jättejobbigt både för de föräldrar som har barn som är lite långsammare än genomsnittet (man oroar sig i onödan) men även för de som har tidigt utvecklade barn - man vågar knappt andas om något som rör ens eget barn av rädsla för att andra föräldrar ska tycka att man skryter eller tro att deras egna barn är "sena" på något vis.

Om någon har orkat läsa enda hit så vill jag bara säga att alla våra fantastiska ungar KOMMER att bli fungerande vuxna, oavsett i vilken takt de lär sig prata och gå på pottan! Lycka till och kram allihopa!

ps. Kalle är betydligt mer "normal" både vad gäller storlek och utvecklingstakt än vad hans bror var - och vad det är skönt! Det är så härligt att kunna prata med föräldrar till jämnåriga barn och ha SAMMA problem... när Axel var liten kände jag mig ofta som ett totalt UFO... :-)
Svar
Puh!
Det inlägget tog tid att ta sig igenom... Nä då, bara skojar! Väl genomtänkt var det ialla fall!

Jag håller med dig, det är synd att våra jämförelser skapar ångest hos oss föräldrar. Men samtidigt är jag den förste att erkänna att jag gärna jämför... det är kul att se vad som kommer sen, vad kommer han att kunna snart eller vad kan han redan. Inte för att kolla om han är "normal" utan för att det är första barnet och jag är nyfiken!

Men visst ligger det något i ditt mail, jag läser ofta om mammor (inte så många pappor måste jag säga...) som har problem med barnens nattsömn, som har problem med dagis eller medicinen. Då vågar jag knappt yppa att sonen sovit hela nätterna sen 3-4 månader och bara vaknar om han är/håller på att bli sjuk, att han stortrivs på dagis och att han älskar sin "ecin" och dricker upp den själv.

Kul föresten att läsa om Axels framfart som liten, det må jag säga att han var en duktig liten krabat som lyckades klura ut ugnens barnlås, det är knappt jag kan det... Och att han gick vid 8-9 månader var duktigt, lika duktigt som jag!!! Enligt mamma och pappa gick jag vid 9 månader...

Nä hä, nu får jag sluta svamla... sitter på jobbet och längtar hem. Tror jag tar och avslutar och flexar hem helt enkelt!
Skrivet av  Monica med Tintin 26/8-02
Ja du
visst jämför man, med dottern (1:a barnet) var det ju nästan extremt i mamma gruppen, som nån tävling!

Men nu med lillebror så struntade jag i allt, fast man hörde ju kommentarer pga att han var så liten första halvåret, premis som han är och så gick han upp långsamt i vikt.

-Är han nyfödd? Kunde de fråga när han var 3 månader.

Jag är mer lugn nu med sånt, det får ta sin tid och det kommer när det vill.

Mina barn har varit ganska lika i språkutvecklingen, de sa en 10 ord vid 2 års ålder och så tog båda sina första steg vid 14 mån.
Annars så skiljer det mesta.
Dottern satt stadigt vid 4,5 mån ålder och sonen vid 8 mån ålder.

Jag tror mycket av jämförelserna kan bero på osäkerhet, kanske inte direkt som mamma, men på ytan kanske alla andra har sååå "perfekta" barn och liv osv. Fast de i själva verket har det ganska lika som en själv.

Ja sluta jämför!
Alla barn är lika bra/goa/underbara tjocka som smala, korta som långa, lugna som vilda!
Skrivet av  Annika m. Robin 2år & Michelle 4 år
Evigt tjatande om talet
Eliaz blir 2 år i juli och pratar på sitt sätt. Mest ord och några meningar. Min bror frågar varje gång vi pratas vid om Eliaz kan prata. Ja svarar jag, på sitt eget sätt. Fanny pratade nästan helt rent vid 1,5 års ålder. Barn är olika.
Håller med att det jämförs en del. Min väninna gör det ofta. En del barn mognar fortare än andra. Fanny är 4,5 och använder fortfarande blöja nattetid. Vi stressar henne inte. Men har bestämt att försöka utan när dom är sommarlediga (hela juli). Det är mer lugn och ro då. Fattar inte föräldrar som pottränar sina barn innan 1 års ålder. Men men var och en gör som dom själva vill.
Skrivet av  Ulrica m Fanny -99 & Eliaz -02
Men om de själva vill???
Hej!

Störde mig lite på din sista mening... Varför förstår du inte föräldrar som "pottränar" sina barn före 1- årsålder, vad är det för fel med det?
I vissa kulturer använder man inte blöjor öht, mammorna lär sig istället att tyda barnens signaler då de ska kissa/bajsa och håller dem nakna ovanför en balja då, är det också fel?

Vår dotter har från 9- månadersålder fattat tycke för pottan och vi lät henne hålla på. Nu är hon dagtorr och tycker att det är jätteroligt att följa men mamma eller pappa in på toa, särskilt när vi är ute. Hon känner sig stor och stolt!

Får vi fler barn tänker jag göra likadant, vi introducerar pottan i samma ålder. Såhär med facit i hand inser jag att det ALDRIG hade funkat att införa en sådan sak för en trotsig tvååring som i perioder vägrar allt mamma och pappa föreslår.

Lycka till med "pottränandet". Visst gör alla som de vill, men döm inte ut andra för deras val...
Skrivet av  Tanja med Paulina 02
Läste du inte!
att jag skrev att man gör som man vill!!!
Jag pottränar inte mina barn. Det kommer när det kommer. Här inne kan det ibland låta som tävling. Missuppfatta mig inte fel nu. Men jag läser en del inlägg. Dessutom skrev jag bara min synpunkt. Jag struntar fullständigt om man potträna barn vid 1 års ålder eller 3 års ålder. var och en gör som de själva vill!!!
Skrivet av  Ulrica m Fanny -99 & Eliaz -02
Bra skrivet
Kunde inte sagt det bättre själv.
Skrivet av  Tina m. Jacob & Oliver
Tack!
Glad över att ha läst ditt inlägg!
Jag håller med dig helt och håller!

Kramar! :)
Skrivet av  Moi
Jag gillar dig!
Du verkar sund. :-)
Skrivet av  :-))