Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

En fråga om två-årskalasen!

Skrivet av Monica med Tintin 26/8-02
Har läst igenom era enkätsvar men undrar ändå, hur gör ni med barnkalas? Har ni ett för dagiskompisarna och ett annat för "övriga" kompisar? Eller bjuder man på något gott på dagis och sen har ett kalas för de han leker med i övrigt?

Jag känner lite av pressen med kalas, vi hade inget "kompiskalas" när han fyllde ett, det var ju inte så många kompisar då... Nu har han ju kompisar på dagis men också några andra som inte går på samma dagis. Funderar på hur man gör där. Är det vanligt att fira med dagiskompisarna på dagis?

Än så länge har han själv bara varit på ett kalas...
Svar
Agnes
är ju nummer två för mig, och då blir det nog lätt så att de inte har så många "egna" kompisar förutom de på dagis. Jag har t.ex. inte gått i någon mammagrupp den här gången, och har inga kompisar som fått samtidigt. Agnes hade ändå
- ett kalas för släkten
- ett litet kalas på dagis när de åt glass och sjöng för henne
- ett kalas för några dagiskompisar, och ett par andra - sammanlagt sju barn.
Skrivet av  Kristina S
Hos oss
bjuder man på lite glass efter mellis elelr lunch på dagis när barnet fyllt år, mer blir det inte där.

Kompiskallas är mer våra vuxna kompisar med barn som kommer för att skilja på våra vänner och släktingar eftersom det blir så många ananrs.
I år funderar vi på att ha öppet hus från lunch så får folk komma när de kommer så slipper vi ha en hel helg uppbokad eftersom jag dessutom jobbar kväll/natt när sonen fyller.
Skrivet av  Robins mamma
Jag frågade...
...Fannys dagmamma och hon sa att när dom är så små som 2 år gamla så har dom egentligen inget "behov" eller "glädje" av ett barnkalas. Och ska man ha ett så bör det bara vara på några barn. Annars är det så lätt att det blir för rörigt och inte så roligt. Så hon gav oss ett tips att bjuda Fannys bästa lekkamrater hos Dagmamman vilket "bara" är 2 stycken som dessutom är jämnåriga. Sen har vi 2 grannar som vi brukar umgås med och deras barn blir också 2 år detta år. Så här blir det också barn från 2 olika ställen kan man säga.

Fannys dagmamma sa också att när barnen blir 3 eller 4 år gamla så har dom en större glädje av att ha ett "ordentligt" barnkalas där kanske fler kommer. Och hos henne blir det ingen svartsjuka om det bara är några som kommer på Fannys 2-års kalas. Iaf vad dagmamman säger = ))

Och jag tycker hon säger så mycket klokt *S* Jag kommer att följa hennes råd och jag tror det blir kanon! = D

Kram
Skrivet av  .::Anna & tjejerna::.
Jag läste
minns inte var dock :-/
att bäst är att bara ha antalet barn samma som barnet fyller.
Alltså nu när de fyller två så har de bäst behållning av 1 vän...så de blir 2.
När de fyller 3 kan de ha 2 kompisar hemma osv...
Vet i 17 vart jag läste det dock....
Skrivet av  Annika m Rebecka 020820 & Lukas 040104
Då förstår jag!
Det var därför det kändes nästan mer än tillräckligt med 5 gästande barn på Amandus 4-årskalas :-) Det var tur att vi var 3 mammor samt Amandus mamma, pappa och mormor (som tack och lov skötte våffelgräddningen!)
Skrivet av  Kerstin m. Elfrida-02 & Amandus-00
Pampers mailutskick! = ) *imt*
...
Skrivet av  .::Anna & tjejerna::.
Just det! Tack =) *imt*
imt
Skrivet av  Annika m Rebecka 020820 & Lukas 040104
De är så små än
Elias hade riktigt kalas först när han blev fyra år.
Skrivet av  Vickan
Inget kalas ännu
Elfridas storebror har precis haft sitt första barnkalas med dagiskompisar. Det var hans 4-årsfirande och det kändes väldigt lagom att bjuda andra barn först nu. Han har heller inte varit på något kompiskalas. Själva har vi varit hela familjen på några barnkalas sedan vi fick barn, men då har det varit resp. barns föräldrar som bjudit sina kompisar med barn och inte direkt barn som brukar träffa och leka med deras barn särskilt ofta. Trevligt i och för sig, men inget som barnen saknar om man inte har sådant kalas! Amandus har inte frågat efter barnkalas förrän i år heller. Men naturligtvis har vi haft kalas med släktingar varje år. Det har vi för Elfrida också, men hon lär få vänta på sitt första dagisbarnkalas också. Däremot brukar alla barn som fyller år på dagis ha med sig glass el.dyl. (Amandus bjöd på fruktsallad senast) och bjuda alla på till mellanmålet.
Skrivet av  Kerstin m. Elfrida-02 & Amandus-00
Vi hade dagiskalas för dottern på 4 år
för första gången iår, och ingen annan på dagis verkar ha haft sånt när de är yngre heller.
Skrivet av  Annika m. Robin 2år & Michelle 4 år
När jag jobbade på dagis ...
så var det vanligt att föräldrarna hade med glass och så ordnande dagiset, eller tillsammans med föräldrarna, ett litet "kalas" för födelsedagsbarnet vid mellanmålet på eftermiddagen. Man åt glass (det vanligaste, det händer väl att någon skickat med havrebollar eller något annat hembakat, men glass var liksom standard, ofta med något rån och sås på tub eller liknande) och sjöng ja må han/hon leva och så där. Ganska opretantiöst men trevligt. På en del ställen kanske barnet fick någon liten Pixibok eller bild eller något sånt från förskolan, det var nog lite olika med det.

Jag tycker nog inte att så små barn behöver stora kalas. Tipset att bjuda så många gäster som barnet fyller år (det var nog så jag hörde det i någon föräldratidning om jag minns rätt, typ 1 gäst på 1 års dagen, 2 när barnet fyller 2) är en ganska bra idé tycker jag. Det är ju lagom och hanterbart. Vi var nyss på ett 4 års kalas där det var 17 barn!!! På något sätt lyckades min svägerska hantera situationen galant - jag är full av beundran - men jag skulle INTE ta på mig ett sånt projekt. Lite lugnt och mysigt bara med några få barn.

Jag kan komma på 3 barn jag skulle vilja bjuda när Juni fyller år, en tjej som är 3 år hon brukar leka med i parken, en pojke som är ett par månader yngre född hösten 02 och min kompis lilla bäbis som är 7 månader nu, som hon också gillar och tycker är gullig. Annars bjuder vi nog snarare våra egna kompisar som vill uppvakta henne. Och släkten en annan dag.

Fast i år planerar vi inget kalas i förväg, vi har tänkt att föda barn då istället! ;-)

Om det funkar bra och vi (läs jag) orkar så tänkte vi nog bara åka och köpa en tårta samma dag och så får familjen komma över och fika lite med kort varsel. Jag har ju ingen aning om bäbisen har kommit redan, om jag föder just då, vi kanske är på BB ellr just kommer hem, eller så är jag höggravid och mår antingen bra och orkar eller är trött och har ont och orkar ingenting. Det går liksom inte att veta i förväg, vi får kanske planera samma vecka eller dag. En idé är också att inte bjuda alla på en gång, ta några få i taget om det känns bättre. Juni fattar ju ändå inte att hon fyller år eller vad det innebär.

Vi tänkte nog köpa en CD med Vilda baciller. Hon gillar musik och älskar rim och ramsor videon med Bolibompa Sara, så även om vi inte har hört den skivan så borde det ju kunna vara någor hon gillar. Vi kanske köper något mer, måste fundera. En bäbisdocka eller dockvagn kanske, fast hon har ju redan en docka hon gillar så hon kanske inte behöver någon annan? Svårt ...
Skrivet av  Cecilia med Juni & bf 040825