Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

sovproblem...

Skrivet av ulrika m hampus 020724
jag vet inte vad vi ska göra för att få ungarna att somna i vettig tid... HJÄLP!!

Jag blir tokig snart...mellan 19-19.30, absolut senast 20.00 tycker jag är lagom tid för dem att somna, absolut inte senare...

men om vi äter kvällsmat, kollar bolibompa, läser en liten saga och sedan ligger hos dem för att få dem somna och då kanske de i bästa fall somnar före 21.00, går jag därifrån springer de runt som dårar och det slutar med att jag blir arg och de ledsna...

Några gånger har vi fått hampus att somna vid 18.30 men då vaknar han 99% av gånger runt 20.30 och är jättepigg!!!

Hanna kanske somnar runt 19.30 om hon inte sovit middag, men då har vi haft en jättejobbig eftermiddag och hon orkar inte med dagis om hon inte får lite vila på dagen...likadant med hampus...det verkar vara en ond cirkel på något sett men jag vet inte var vi ska börja för att få ordning på det...

Har någon ett råd??? Att de ska ligga och gråta sig till sömns är för mig inget bra alternativ, då mår jag fruktansvärt dåligt själv och känsla av att jag överger dem infinner sig...de ska känna sig trygga dygnet runt...
Svar på tråden: sovproblem...

Vi har haft

Skrivet av  Malin med Vanja -02 + bf 17/12
det problemet oxå, Vanja får bara sova en timme middag, sen måste hon väckas. Det har funkat jättebra, hon somnar nu senast 20, med vissa undantag. Kanske ska prova me dlite mindre middagsvila? Annars vet jag inte, det är jättesvårt med sömn tycker jag.
Hoppas det löser sig för er!
 

Jobbigt

Skrivet av  Sussie m. Oliver 02 & Isabelle 04
Tipset med mindre middagsvila hade jag absolut provat först. Annars är nog mitt tips är inget du gillar tror jag men det kommer ändå:-)

Att låta dom gråta och bli arga en period behöver inte vara att överge dom. Kanske är det en del måste göra för att bryta den onda cirkeln, att du sätter ner foten och talar om vad som gäller på kvällen. Självklart ska dom inte överges och inte kan man heller tvinga dom att sova men väl att stanna i sina sängar och då dom skrikit av sig finns inget annat att göra än att sova.

Jag lovar och svär att jag också tycker det är fruktansvärt att höra mina barn gråta och blir väldigt stressad av det men efter stora sömnproblem med sonen och stöd av min sambo gjorde vi detta och det gick så bra! Visst grät han i de första kvällarna men sen somnade han så bra så det var helt klart värt det. Inser dock att det blir svårare och svårare ju äldre dom är då man gör det.

Hur du än gör önskar jag dig lycka till, det finns så många sätt och metoder så vill du inte prova min finns många andra och tur är det då våra barn är så olika:-)
 

Hej!

Skrivet av  Maria m. Noah 02 och Kaleb 00
Jag är ny på sidan och har en son född i aug. 02. Noah som han heter är en riktigt envis en och för några månader sedan hade vi en riktig fajt varje kväll för att han skulle sova. Han bara hade fått för sig att sova är det tristaste som finns och han klev helt sonoka ur spällsängen så fort vi lagt ner honom. Vi gjorde först så att bara vara konsekventa och sätta ner honom igen och säga godnatt och tänkte att han ger sig väl...men tji fick vi. Han kunde hålla på i timmar och tillslut beslöt vi att säga till honom tydligt och klart att om han stiger upp tar vi nappen, och han får tillbaka den när han lägger sig på kudden igen. Detta framkallade höga protester men vi stod fasta. Satte i honom i sägen igen och när han la sig på kudden fick han tillbaka nappen. Detta kämpade vi med fram och tillbaka. Men tillslut efter jag vet inte hur länge gav han upp och måste ha insett att det inte var värt det (men det tog tiiiiiiid!!) och sen gick läggningsproceduren smidigt igen med sina återfall här och var men han hade fattat att det inte var nån idé. Sen var det frid och fröjd tills för ett tag sen. Då var han hur pigg som helst på kvällen och jag fick dra ner middagsvilan till max 1 timme. Det har varit bökigt att komma rätt igen och just nu bråkar han ofta med middagsvilan också men det går någorlunda bra på kvällen. Det jag vill ha sagt med denna långa utläggning är att jag tror att konsekvens är det enda raka. Man måste bestämma hur det ska va sedan står man fast vid det oavsett barnets reaktion. Det kan bli dramatiskt i början men barnet själv mår bäst av att få hjälp till den sömn det behöver och att känna att föräldern vet vad som gäller. Var inte rädd för att sätta en gräns vid läggningen både du och barnen har igen det på sikt.
 

Hej Maria!

Skrivet av  Annika m Rebecka & Lukas
Kul att se dig här :)
 

Tack..

Skrivet av  Maria m Noah 02 o Kaleb 02 + bf 31/12
*ler*
 

Nu klickade det..

Skrivet av  Maria m Noah 020809 o Kaleb 00 + bf 31/12
Det är du som är på Humlan, eller hur? Har inte fattat det tidigare, men så gick jag in på din hemsida och kände igen Lukas. Lite trög..jag vet,får väl skylla på "gravhormoner"... Vi ses på Humlan.
 

Här är det

Skrivet av  Malin med Tindra -02
ungefär lika fast Tindra somnar inte förrän vid 22-23 tiden. Hon går och lägger sig med oss. I början tyckte jag det var jobbigt men valde att försöka att inte se det som ett problem. Och visst det funkar helt ok. Nackdelen är att vi inte får någon egen tid på kvällen men det går ändå. Får man väl ta igen senare.

Hon vilar ungefär 30 min på dagen (vid 12,1 någonting) Men gör hon inte det så blir det olidligt här hemma sedan.... Och så somnar hon i soffan eller något vid sex sju tiden. Vi bär henne till sängen och hon vaknar efter 2-3 timmar och är pigg och glad, då har hon sovit färdigt.
Har upptäckt att somnar hon innan åtta på kvällen så går hon inte in för att sova natten utan bara "vilar" några timmar och sedan är det full gång igen.

Så eg. har jag inget råd att ge för att du ska få dom att somna tidigare. Ville bara tala om hur det är hemma hos oss.
 

skönt att höra att det finns

Skrivet av  ulrika m hampus 020724
fler nattsuddare...

Egentligen vill jag inte se det som ett problem, men eftersom de är så trötta på dagis och ibland somnar hampus mitt i maten...men jag känner att mitt egna behov kommer mer och sedan går det serier på kvällarna som jag helst inte vill att mina barn ska se, men som jag gärna vill se på bl a Cityakuten, CSI osv...det är inga barnprogram, men viss om de höll sig på sina rum skulle det nog inte vara lika "illa"..

Tack alla för era svar!
 

Så här har vi det

Skrivet av  Anna m Ida 020714
Ida har aldrig sovit mycket på dagen ca 30 min 2 ggr om dagen (från 2 mån). Från han var ca 1 år har hon bara sovit mellan 20-30 min mitt på dagen. Det finns dagar hon sover längre men då väcker vi henne annars får vi inte henne i säng. Hon lägger sig vi 19-tiden (är rätt pigg), sen tar det i regel 30 min innan hon sover. Vi ligger hos henne tills hon sover ordentligt. Sen sover hon till mellan kl 3-4 någonting, vaknar och kommer in till oss och somnar genast om. Vaknar sedan mellan 6-8.

De ända gångerna Ida får sova längre är om vi ska bort på kvällen och då kan hon hålla gång till ca 23.
 

Artiklar från Familjeliv