Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Smått och gott!

Skrivet av S-J
Här kommer lite blandade nyttiga (med det inte sagt att de är extremt fettsnåla) recept och tips.

Foliebakad nypotatis:
Koka färskpotatis halvmjuk, så att den är ätbar men fortfarande har rejält tuggmotstånd. Lägg den sedan, ev. delad i mindre bitar, i ett tätt foliepaket tillsammans med lite dill, lite grovt salt, lite pressad citron, finklippt gräslök eller strimlad salladslök/vårlök och en liten klick smör/margarin eller ännu hellre lite god olivolja. Lägg på galler över grillen, eller direkt i glöden ifall den börjar lida mot sitt slut, och vänta 5-10 minuter. sen är det klart att avjutas till t ex en grillad bit fisk eller kött eller nåt annat..

Banan- och chokladmilkshake, 1 st:
Mixa 1/3 banan (gärna fryst i bitar) med ½ tsk kakao, 1 dl mjölk med låg fetthalt och ½ dl naturell yoghurt. Tillsätt 30 g vaniljglas och mixa en kort stund till. Häll upp i glas och njut.
För mer protein: tillsätt en msk proteinpulver eller byt ut en del av yoghurten mot mager kesella.

Bärmilkshake: byt ut bananen i receptet ovan mot bär, t ex hallon, gärna frysta och uteslut kakaon.

Ej friterad falafel, ca 8 st små:
Mixa 2 dl kokta kikärtor med 1 tsk olja, pressad vitlök, spiskumin, några tsk fint hackad lök, några stora droppar soja- eller havregrädde (eller vanlig grädde om man inte är vegan som jag), salt samt några tsk ströbröd så smeten blir så fast att man kan rulla bollar av den. Smörj en ugnsfst form, lägg bollarna däri och stek i ugnen på 200 grtaders värme i ca 15 minuter. "Rulla" lite på dem då och då. Servera t ex i pita- eller tortillabröd tillsammans med grönsaker och vitlökssås eller het tomatsås, eller servera till ris eller potatis, eller ät dem med enbart en sås och grönsaker.... T ex. Går bra att frysa, och är de fasta kan man gärna trä dem på spett och grilla.
Svar på tråden: Smått och gott!

Mer smått och gott.

Skrivet av  S-J
Färskpotatissallad:
Häll en blandning av lika delar olivolja, vitvinsinäger och vatten samt rikligt med hackad dill över färskpotais som kokats, delats i mindre bitar och inte svalnat än. Rör om. Tillsätt därefter majskorn, rödlök skuren i tunna "båtar" samt lite salt. Låt stå och dra någon timme. Servera till grillat t ex eller på en buffé.

Sötsur chutneyblandning.
Strimla orange eller röd paprika fint. Gör detsamma med gul lök. Hetta upp lite olja i en fettsnål panna och "svetta" löken och paprikan däri till de är halvmjuka. Rör om ofta. Tillsätt ev lite fint hackad vitlök. Tiullsätt sedan lite mango chutney eller sötsur sås på flaska, t ex Mrs Chengs sweet & sour. Stäng av plattan, rör om någon minut, ta sen bort pannan från värmen och låt blandningen svalna ca 5 minuter. Servera sedan till grillat, till lax, till, kött, ja till det mesta.
OBS! Ta rikligt med lök och paprika för det krymper en hel del.
 

Ännu mer smått och gott.

Skrivet av  S-J
En varm/ljummen potatissallad jag testade idag:

Fräs färska eller frysta sockerärtor hastigt på relativt hög värme i lite olja i 3-4 minuter. Är de väldigt stora så dela dem snett på mitten. Tillsätt sedan kokt färskpotatis i lagom munsbitar samt fint strimlad schalottenlök. Fräs på medelvärme i ca 7-8 minuter, rör om ofta, salta och peppra (gärna flera olika sorters peppar, vit, röd och svart t ex). Tag bort från värmen, strö över klippt gräslök och låt stå och svalna litegrann. Sen, servera, ät och njut!! Till grillat t ex.... En bra och snabb bjud-rätt, och dekorativ.