Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Gemensam skolstart?

Skrivet av Mamsen
Det är knappt 1,5 år mellan mina barn. Jag skulle vilja att de börjar skolan (0:an) samtidigt. Vilka regler finns? Någon som har gjort så att täta syskon börjat samtidigt fastän de inte är födda samma år?

Barnen ligger på ungefär samma nivå just nu vad gäller intresse för bokstäver/siffror samt har ungefär samma mognad. Den yngsta går i den äldstas fotspår och är nu ikapp. Känns jämbördiga och det skulle vara tryggt för dem att de har varandra. Dessutom praktiskt.

Vad säger ni? Är det enbart dumma tankar att vilja ha dem i samma klass så småningom då skolan börjar?
Tacksam för att höra åsikter för de som har gjort så här!
Svar på tråden: Gemensam skolstart?

Jag har 15 månader mellan mina

Skrivet av  Lena_O
Och dom är ibland ikapp mognadsmässigt, och ibland så är det flera års skillnad i mognad.

Det är inte heller fördelar när dom måste konkurrera om sina kompisar. Det kommer dom att göra ändå i framtiden, utan att dela klasskompisar.

Tänk på att dom har mååånga och lååånga år kvar i skolan. Det är ingen höjdare att vara den enda i sin klass som inte får köra moppe, eller gå på barnförbjudet etc. (Tänker på den yngre av dom.)

Båda mina döttrar har yngre klasskompisar, och med flera års erfarenhet, så är det inget som jag skulle föreslå. Dessa som är ett år yngre, får inte alltid vara med och dela gemenskap, för de "äldre" tycker att dom är för små och barnsliga.

Tror också att det är bra om dom får leva egna liv.

Mina döttrar går dessutom på var sin skola. Dom är otroligt sams och kan umgås med gemensamma kompisar. Men det hade aldrig gått om dom hade gått i samma klass.
 

nej nej

Skrivet av  lärare
om du absolut vill ha dem i samma årskurs, sätt dem i olika klasser. De är olika individer och ska inte behöva jämföras med varandra. Jag tycker dock att de ska få börja när de ska för att även om den yngre nu är "mogen" så är det inte säkert att den social mognaden hänger med upp i åren. Varför inte låta den yngre vara liten så länge det går?
 

Jag har också

Skrivet av  Anna-68
två barn (pojke född januari -96 och flicka oktober -97) som är i princip på samma nivå kunskapsmässigt. Jag har nog istället känt att de behöver mogna på sin nivå och utvecklas i sin egen takt. De tävlar en del hemma och jag tror att det är skönt att slippa det i skolan. Min son går i en vanlig 2:a med klasskompisar i samma ålder. Min dotter som är väldigt duktig på att både läsa, skriva, räkna samt var väldigt skolmogen redan på 6-års går i en integrerad 1-3:a. I dotterns klass går det fyra syskonpar och det fungerar jättebra enligt hennes lärare så det kanske kunde vara ett alternativ för dig. Då har de sin egen klasstillhörighet men går ändå i samma klassrum.
Min son som är äldst var jätteduktig med bokstäver och att räkna lätta tal redan när han var 4 år men sedan hakade det upp sig i läsningen när han började 6-års och han tappade självförtroendet helt och speciellt när lillasyster plötlist var på samma nivå som honom. Det yngre syskonet har ju ofta ganska mycket draghjälp.
Dina barn är ju fortfarande ganska små så en del kan ju hända innan de börjar skolan men det skiljer ju trots allt över 1 år, låt det vara så. Det kanske verkar praktiskt nu men jag tror nog att det yngre syskonet kan stimuleras på sin nivå i den egna verksamheten.
 

Inte helt bra

Skrivet av  ida
2 av mina vänner är tvillingar och de säger själva att skulle de få tvillingar själva skulle de sätta de i olika klasser, de blev aldrig sedda som individer i skolan utan alltid som "systrarna XX".
 

Har svarat..

Skrivet av  jess
dig på sexårs