Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Gå själv till skolan?

Skrivet av Maria L
Vad tycker ni? Om man har nära till skolan, i vilken ålder anser ni att barnen är redo att promenera till skolan själva (utan sällskap av varken vuxen eller andra barn) - där det finns trafik menar jag alltså. Jag bor utomlands och ser väldigt små barn (tycker jag) gå själva längs med "stora vägen" och ser framför mig att jag kommer att bli sedd som värsta hönsmamman när min son börjar skolan.
(Blir ibland så upprörd när jag ser dessa småttingar att jag nästan vill gråta...)
Svar
Det beror ju lite på dagsformen.
Man kan ju följa halva vägen till skolan.
Skrivet av  Lena_O
Min dotter..
..har gankska långt till skolan och ska passera flera stora korsningar. Visserligen är det trafikljus men i rusningstrafik vill jag inte ha henne ensam där. Hon går i tvåan men har ännu inte fyllt 8. Däremot går hon hem själv, då är det lugnare trafik och ingen tidspress.
Skrivet av  Sofia*
Usch ja
det är fruktansvärt. Vi har på vår gata en flicka som har gått själv ute sen hon kunde gå. Jag har själv varit på väg att köra på henne och fick ett urbota dumt svar av mamman, som jag naturligtvis sa till. Dumma människor går det inte att råda över. Du ska göra precis som du känner, du känner ditt barn BÄST. Tycker du att han är mogen så släpper du honom tids nog!!! LYCKA TILL
Ps. Min flicka är 6,5 år och har kompisar som går själv. ALDRIG att min flicka skullle få gå själv ÄN.
Skrivet av  Mia
Tack Mia!!
Jag känner mig som världens hönsmamma, men jag FATTAR inte att så många litar så blint på sina barns förmåga i trafiken. Barn är ju lättdistraherade, korta (svåra att se), impulsiva och FÖRSTÅR helt enkelt inte helt faran alla gånger. Och även om dom förstår så glömmer dom. Det kommer att att dröja LÄNGE innan jag låter lillen gå själv, andra föräldrar och kompisar får säga vad dom vill! Jag ser en småtting på fem-sex år max som går alldeles själv (ser lite vilsen ut) längs med stora vägen och jag får en klump i halsen varenda morgon.
Så, färdigklagat!
Skrivet av  Maria L
Helt rätt!
Det finns vuxna som inte heller klarar av trafiken och blir påkörda. Och ett så litet barn har inte heller avståndsseendet som är utvecklat först i 12-års åldern.
Skrivet av  Lena_O
Tack Lena!
Pust! Skönt att höra att finns fler i denna världen som tänker som jag!!!
Skrivet av  Maria L
Vår dotter går själv ibland...
..och har precis börjat skolan. Hon går nollan alltså. Men då är det så att jag t.o.m. ser dörren på skolan från vårt sovrumsfönster hemma och när vi bestämt i förväg att hon ska komma hem själv står jag i fönstret (som värsta hönsmamma :-D) och tittar på när hon glatt skuttar hem. Det är inga vägar emellan, bara gräsmatta och en lekplats. Hade det inte varit så nära och helt bilfritt hade hon såklart inte fått gå själv än. Vet inte när hon skulle börja med det i så fall.... svårt att säga.
Skrivet av  Babs
Ja men
då skulle inte jag heller se nåt problem med att hon går själv! Jag blir bara så nervös när jag ser barn i hennes ålder gå längs de stora vägarna, där lastbilar brummar förbi osv...
Skrivet av  Maria L
Håller med dig!
Det hade inte jag heller fixat... Nu känns det ju så tryggt så som vi bor. Hade det varit en stor väg emellan hade jag nog inte låtit henne gå själv.
Skrivet av  Babs med Alicia & bf 18/11