Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Sömnfråga

Skrivet av Carola m Ellen 25/6-03
Hur sover era 1,5åringar?
Ellen har blivit så enormt svammlig när hon ska sova, både på dagarna och på kvällarna...
Förr somnade hon alltid själv i hennes säng, oftast utan problem men nu måste jag sitta med henne varje kväll, och oftast tar de evigheter innan hon somnar.. Nu har hon även börjat svammla på nätterna, vaknar hela tiden....
I natt har hennes pappa sovit inne i hennes rum, på en madrass på golvet för att jag ska få vila lite... Hon har vaknat minst varje timme och grinat.

Hon har blivit mörkrädd och går runt och tänder alla lampor hon kan, förr hade hon mörkt i rummet men nu måste hon ha minst 2 lampor tända....

Tänkte bara höra hur ni andra har de, om de är någon mer som har svammel med sömnen??

Svar på tråden: Sömnfråga

Emma har svårt att somna...

Skrivet av  Helena m Emma 8/6-03 (Cissi-97)
på kvällarna, tar mellan 15-45 min att få henne att somna. Jag sitter brevid och lägger henne ned x antal gånger innan hon har bökat färdigt och ligger kvar och somnar.

Hon har börjat vakna fler gånger. När hon sovit någon timme så börjar hon... Hon somnar oftast lätt om. Sedan så vaknar hon någon gång mellan midnatt och 5 och vill ha välling.

Jag har inte tänkt på om hon är mörkrädd, men jag tror inte det.
 

Hej..

Skrivet av  Carola m Ellen 25/6-03
Samma med Ellen, ibland tar de upp til 45 min =/ Hon börkar runt oh sätter sig upp för att kolla så jag inte "smiter" ut.. Ellen äter inte på natten utan jag försöker får henne att somna om utan mat, vill inte "vänja" henne vid några ovanor eftersom hon inte brukar äta på nätterna annars...

Tack för ditt svar!
 

Sover rätt bra

Skrivet av  Annie m Alvin 4/7
Han kan ju vakna och vill då ha nappen. Men han somnar lätt om då.
 

Det har blivit annorlunda...

Skrivet av  Sara med Alice + 2 storebröder
med Alice sömnvanor, och det låter ganska likt hur det är för Ellen.

Tidigare var det bara att lägga ner Alice i sängen, så somnade hon genast. Numera måste man ligga bredvid henne i vår säng i 10-45 minuter innan hon somnar, och sedan lyfta över henne till hennes egen säng. Så är det både när hon ska sova middag och när hon ska somna för natten.

Sedan sover hon väldigt korta stunder på dagen, och på natten vaknar hon med jämna mellanrum och skriker (men då räcker det oftast med att ge henne nappen för att hon ska somna om).

Jag har också märkt av det här med att hon kan vara mörkrädd, för hon går ofta upp och tänder lampor i sovrummet för att sedan återvända till sängen. Dessutom sover hon mycket oroligare om vi släcker lamporna så att det blir helt mörkt.

 

Hej...

Skrivet av  Carola m Ellen 25/6-03
De har varit så skönt när hon somnat själv i sin egen säng, vi har provat ta över henne till vår säng men hon vill inte sova där heller.. Verkar som att hon blir mer "förvirrad" av de nu när hon alltid sover i egen säng..

Ellen sover oxå sämre på dagarna, och betydligt kortare stunder, hon har inte napp så när hon väl vaknat är de svårt att få henne att somna om igen... Hon sover bäst i vagnen så nu får jag g mig ut på långpromenader varje dag, men de är ju bra att röra på sig lite =)

Tack för ditt svar!
 

Det där går lite i perioder.

Skrivet av  Afrodite me Luna
Luna har just haft en fas då hon har vuxit enormt. dels så har hon blivit lång ( hela 86 cm) o dels så har hennes verbala språk utvecklats i rekordfart o hon har många ord o både 2 o 3 ordsmeningar, likväl har hon även utvecklats fysiskt, dansar, sparkar boll, hoppar, lärt sig ta på o ta av sig sina kläder mm. Kort sagt, det har hänt jättemkt i hennes liv, och under denna period har hon även sovit sämre, varit mer rastlös kan man säga, svårare o komma till ro på kvällen, kan vakna på natten osv...
Men nu har hon börjat lungna ner sig, o det märks på alla plan, hon focuserar mer på det hon redan kan o gör inte lika mktnya saker, o i gengäld så sover hon nu mkt bättre o somnar knappt bara man lägger henne i sängen. så det är lite som om det kommer en spurt där allt händer på en gång o det blir lite rörigt i våra små barns liv, sedan hamnar dom på en platå där dom bara vilar o tar det lungt ett tag för att vila upp sig lite inför nästa tillväxtspurt. Just nu är hon lite på en platå där vardagen bara flyter på, o det känns skönt efter den tiden som var, allt hon lärde sig gav henne en oro o även en enorm envishet, när hon börjar lära sig själv så vill hon liksom sitta o nöta o nöta själv o man får inte hjälpa henne, hon kunde bli vansinnig om jag försökte hjälpa henne med tröjan, eller om jag tog av henne byxorna på kvällen, hon skulle själv. o tog man på henne pyjamasen så blev hon ricktigt ledsen o tog av sig den, la den på soffan och gick sedan och hämtade den och skulle sätta på sig den själv.
Under dom här faserna får man nog ha enormt tålamod och mkt förståelse för dom små liven. Hon vill ju så innerligt gärna själv när hon upptäcker att hon kan själv, o jag hade säkert blivit lika tokig jag om någon försökte sätta på mig en pyjamas när jag faktiskt kan själv.
just KAN SJÄLV! verkar vara väldigt genomgående för den här utvecklingsperioden. Och allt detta måste ju barnen få bearbeta, på dagarna är dom ofta så upptagna av allt lärande, testande osv att tid inte ges, o då blir lätt nätterna oroliga. För Lunas del så behövde vi hjälpa henne o lugna ner sig.
Dels hade vi mkt mystid där bara hon o jag eller bara hon o pappa var hemma o tog det lungt, dels så försökte vi se till att hon fick sova ricktigt ordentligt på dagen oxå, för då fick hon ju tid att bearbeta redan udner dagsvilan o sov då lugnare nattetid.
Men som sagt va, tack o lov är vi lite i viloperiod här nu.
 

Heej...

Skrivet av  Carola m Ellen 25/6-03
Tror allt "svammel" bottnar i de du säger, en utveckligsfas..
Ellen har också lärt sig massor på sistone, pratar massor och även 4st ord samtidigt..
På 15mån kollen var hon 83cm, har inte fått tid till 18mån kollen ännu men jag ser att hon växt mycket.. Hon har blivit så "medveten" också så de är säkert mycket som händer för lill gumman..
De gäller bara att ha tålamod och hoppas att de går över snart, så mamma får sova lite ;)

Tack så mycket för ditt svar =) De är alltid kul/bra att veta hur andra föräldrar till barn i ungefär samma ålder har de =)

 

Artiklar från Familjeliv