Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Tv reportage om CI

Skrivet av Myran
Är det ingen som reagerat över den debatt som förts i TV de sista dagarna. Barnen i norra Sverige som nekats operation av ytterligare ett CI. Båda barnen var födda döva och tydligen redan opererade med ett implantat.
Jag reagerade starkt på att Tv4 talade om att barnen med två implantat skulle bli hörande och därmed klara av att gå integrerat skolgång i sin hemkommun.

Vad säger ni? Jag vet inte vad jag ska tro av reportaget!!?

Svar på tråden: Tv reportage om CI

så förstod inte

Skrivet av  glenn
jag det utan att deras chanser skulle öka betydligt mer om dom fick ci på andra örat också mvh glenn
 

Jo, jag...

Skrivet av  Lisbeth
i vår lokaltidning här, Tidningen Ångermanland, skrevs det i ledarsidan, med rubrik "Är det en lyx att få höra?" och i artikeln skrev författaren att om barnen inte får hörsel på båda öronen så kommer de att behöva mer och dyrare specialistvård i framtiden, behöver gå i specialskola, får svårt på arbetsmarknaden m.m. syftet med hennes artikel var frågan om hur man ska våga sätta barn till världen i ett samhälle som inte kan ta emot dem, dvs inte kan ge dem hjälp, i det här fallet ci-operationer till de här två barnen så de får ci på båda öronen..
Jag blev smått irriterad över den missuppfattning som media tydligen gett till folk i allmänhet så jag skrev kommentar till ledaren och skickade in idag, får se om det kommer med i tidningen i morgon och det jag skrev kopierar jag här nedan;

Det är barnen med CI som kräver ”specialistvård”. Ett hörselimplantat medför förutom själva operationen, regelbundna besök på det sjukhus man blivit opererad på, ca 2 gånger om året, för att träffa CI-teamet, som består av audionom, logoped, ingenjör och specialpedagog för kontroll av implantatet, hörsel- och talspråksutveckling m.m. Dessutom har ett implantat inte en livslång hållbarhet, utan de flesta kommer att behöva ytterligare operationer för att byta implantatet ett par gånger under sin livstid.
Döva barn som bara är döva, d v s utan ytterligare funktionshinder behöver ingen specialistvård förutom att de får gå i specialskola, och skolan som sådan är inte en vårdinstans.

CI på båda öronen betyder inte per automatik att barnen inte behöver gå i specialskola, läs här tvåspråkig skola där de får undervisning på både teckenspråk och talad svenska med hjälp av tekniska hjälpmedel.
Många hörselskadade barn med hörselnedsättning på samma nivå som den med CI uppbär, har stort behov av att gå i tvåspråkig skola. Det finns inget som talar för att alla barn med CI på båda öronen inte behöver gå i specialskola.
CI på båda öronen innebär inte per automatik att barnen kommer att få så god hörsel och tal att de slipper möta svårigheter på arbetsmarknaden. Det är mycket individuellt hur barn utvecklar sin hörsel och tal med CI.


Därmed inte sagt att jag är emot CI-operationer som sådan företeelse.

Mvh

Lisbeth Wikström
Privatperson

Ja, så skrev jag... Vikten av CI för döva barn ska uppskattas, men inte överskattas vilket det har gjort i media och ev av föräldrarna till de barn det hela handlat om, och jag är rädd att de föräldrar som berörs, sätter alltför stor tilltro till tekniken.. Vad händer om operationen inte ger den effekt de förväntar sig??

Jag har som sagt inget emot CI-operationer och om de har en eller två CI eller ej, jag tycker bara att det är viktigt att barn med CI får tillgång till två språk, teckenspråk och svenska så de kan utveckla sin tvåspråkighet och välja det språk som passar bäst i olika situationer. Går man integerat med hörande så förlorar man den möjligheten för det är jättesvårt att utveckla tvåspråkighet om man inte befinner sig i tvåspråkig miljö. Sedan ser jag också en risk med att gå integrerat om man inte riktigt klarar av det utan blir beroende av assistent. Många barn (inte alla) som går integrerat med assistent förlorar den naturliga sociala umgänget med kamraterna och kommunikationen med andra sker ofta via assistenten.






 

Tack Lisbeth!!!

Skrivet av  Myran
Hoppas du får din insändare publicerad, Jag tycker att du har helt rätt! Dessutom var det välskrivet och så sannt!!!

Jag har själv erfarenhet av döva barn som opererats med CI. Min son har CI och han har flera kamrater i sin omgivning som har CI. Det som är gemensamt för alla dessa barn är att alla är döva, teckenspråkiga och har ett hörselhjälpmedel(CI). Inga av dessa barn har blivit hörande. Visst de kan höra, men hur de sedan tolkar sina hörselintryck är starkt varierande från individ till individ.

Teckanspråket är det viktigaste redskapet i ett barns utveckling till trygg, självständig och "samhällsduglig" människa. Satsa på teckenspråket och era barns möjlighet att komma nära andra barn och vuxna med samma livssituation.

Vilket barn vill växa upp i en tillvaro där man ständigt måste vara beroende av tekniken eller en assistent för att klara sig i vardagen.

Vilken 10 årig liten tjej vill fråga chans med hjälp av att hennes assistent tolkar och tillrättalägger orden när pojken inte riktigt hör vad hon säger??

Tack för ditt kloka inlägg Lisbeth! Det ger mig hopp om att våra barn skall få en bra framtid när det finns människor som dig.
 

Tack, det kom in idag, dessutom

Skrivet av  Lisbeth
fanns det en annan insändare från en mamma till döv dotter med CI.. Rubriken löd; CI gör inte döva till hörande och hon skrev bl a att det inte spelar någon roll hur många CI barn får inopererade, de är ändå döva och att de inte "lagat" sitt barn utan gett det ett hjälpmedel som gör att de har möjlighet att uppfatta ljud men att dottern och andra barn med CI ändock är döva och behöver teckenspråk, och att på specialskolan har barnen möjlighet att få båda språken ty det räcker inte med bara svenska för det finns situationer då CI inte går att använda, tex när man ska bada eller sova eller när CI;et går sönder, vilket det faktiskt kan göra ibland..

På annan plats i samma tidning fanns intervju med hörselvårdskonsultenten på landstinget om ev operationer på andra örat för de barn som bor här i Västernorrland, om de så önskar det, när de barn i Jämtland fått det..

Ja, vi får kämpa vidare för barnens skull, att de i fortsättningen även ska få båda språken, oavsett de har CI eller inte, och det bästa stället att få tillgång till båda språken är på teckenspråkiga/tvåspråkiga skolor för döva och hörselskadade för att gå integrerad med personlig assistent som kan lite tecken är långtifrån samma sak.

Ha de gott..

Lisbeth

 

Artiklar från Familjeliv