Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur vet man???

Skrivet av fundrande
Hej! jag har lite funderingar som jag undrar om någon av er har ett svar eller råd att ge.
Idag har jag varit på utvecklingsamtal på min 4 åriga dotters förskola, och de frågade mig om jag har märkt att hon hör dåligt...då hon inte svarar på tilltal om hon inte ser att man pratar med henne.
Jag ställde mig först väldigt frågande,,,men under eftermiddagen har jag funderat på hur hon är och på hur våran vardag fungerar...
jag har kommit fram til följande...
hon svarar inte om man ropar på henne från köket till hennes rum t.ex. då jag kommer in smått irriterad och undrar varför hon inte svarar så ler hon först och sen blir hon ledsen för att jag e arg.
om det bara är vi hemma så kan man prata som vanligt med henne och hon förstår/hör vad man säger men är radion/tv.n på så frågar hon alltid haa? lika om det är mycket folk,, då hör hon inte om man ropar på henne förrän man får ögonkontakt med henne.
men det som gör mig så frågande är att hon ibland hör sånt som man viskar eller pratar tysst om. ja ni jag har ingen aning...ska kontakta bvc iallafall å höra var jag ska vända mig.
förskolan frågade oxå om det var ok att en logoped lyssnade på hennes tal, då hon inte djudar så bra,,, som jag tycker att hon visst gör. hon sätter in D ofta istället för ex K kan inte sj djudet fast det är väl vanligt? och inte R.
ja ni som har nått tips tipsa mig!!!
Svar på tråden: Hur vet man???

Jag tycker att det verkar..

Skrivet av  Lisbeth
som om hon har en hörselnedsättning.. Har man en lindrig hörselnedsättning så hör man hyfsat i lugn ljudmiljö men har det svårare i bullriga miljöer och är man hörselskadad har man stor hjälp av att läsa på läpparna, och det verkar som om din dotter gör det omedvetet... Är man hörselskadad så kan man prata och det så bra att hörselnedsättningen inte upptäcks så tidigt.. Jag tycker absolut ni ska få det kollat.. Det kan bero på något så enkelt som att hon har mycket vax i öronen, men det kan också vara något bestående..
Lycka till..
 

tack..

Skrivet av  finurlig
känner mig usel som inte har märkt av det tidigare den tanken har liksom aldrig slagit mig.
om hon hör mig dåligt så e det rätt elakt att bli arg...ja ja hjäler väl inte att älta..
får kolla upp det så man hittar en bra lösning..
 

trodde att det var jag

Skrivet av  funderande
trodde att det var mig hon svarade men jag håller med precis så känner jag oxå
 

Lisbeth

Skrivet av  funderande
är det vanligt att barn har hörsel nedsättningar? och vet du om det brukar bestå?
 

Jag vet inte hur..

Skrivet av  Lisbeth
vanligt det är.. Av alla barn har ca 0,1% hörselnedsättning av den "allvarligare" graden, gravt hörselskadad eller döv.. (dvs ett barn på tusen) men jag har inga siffror på hur många de är som är lindrigt-måttligt hörselskadade men det är fler än de som är gravt hsk/döva.. kanske 5-10 på tusen barn..?? Någon annan härinne kanske vet bättre..
och om det brukar bestå beror helt och hållet på orsaken till hörselnedsättningen, beror det på vax i öronen eller annat som går att åtgärdas så brukar det göras rätt snabbt.. Andra hörselskador som beror på skada inne i örat, i t ex snäckan går att förbättra med hörapparat och om man är gravt hörselskadad eller döv så finns det cochlea implantat tillsammans med teckenspråk.. Men vad gäller din dotter, har hon en bestående hörselnedsättning så tror jag den är max måttlig, eftersom hon hör bra i lugn ljudmiljö..
Lycka till..
 

Jag är ingen expert, men...

Skrivet av  Teres
min systerson är hörselskadad. Han är (troligen) helt döv på ena örat från födseln och hade också en lätt hörselnedsättning på andra örat. Det var inget som man märkte förrän på 4-årskontrollen på BVC. Det kändes jättekonstigt för alla att ingen hade lagt märke till detta, men det är tydligen ganska vanligt att man inte upptäcker det förrän just vid 4-årskontrollen.

Så här i efterhand kan jag nog konstatera att jag ibland tyckte att han var ouppmärksam eller ignorerade en ibland när man försökte prata med honom. Dessutom pratade han ganska dåligt för sin ålder, blandade ihop bokstäver som tex k, f, t, sje-ljud mm. Troligen hörde han helt enkelt inte skillnad få dessa "röstlösa" ljud, eller vad man ska kalla dem för.

Har ni varit på 4-årskontrollen på BVC? Ni kan nog be att de gör en extra noggrann kontroll av hörseln där. Man kan också göra en mer avancerad kontroll på sjukhus, där de mäter signalerna mellan örat och hjärnan. Jag antar att BVC kan lotsa er vidare om de tycker att det behövs.

Lycka till

(PS! Hjälpen till döva och hörselskadade barn har visat sig vara JÄTTEBRA, åtminstone här i Stockholmsområdet. Min systerson (som nu tyvärr har fått mycket sämre hörsel även på sitt fd bra öra) har snabbt fått jättemycket hjälp med hörapparater, dagis o dyl. och familjen och den närmaste släkten har blivit erbjudna subventionerade kurser i teckenspråk. Super!!)
 

precis så är det

Skrivet av  fundrande
ja så är det med min tjej med...
får se vad de säger sen på önh.
 

Hon låter som mig:0)

Skrivet av  Fia, Emma0101 och Linnéa0402
JAg har en lätt hörselnedsättning och det du beskriver är som en kopia på mitt eget beteende. Kolla med BVC eller en ÖNH-specialist på sjukhuset.
 

Artiklar från Familjeliv