Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hörsel och tal?

Skrivet av Cecilia med små troll
Jag har aldrig skrivit här men undrar lite om min tjej och jag tänkte prova att fråga här. hon har flera olika problem och bland annat har vi upplevt att hon hört dåligt sedan hon var baby. Hon är nu 1,5 år.

Efter många turer kom vi till öron och det visade sig att hon hade vätska i öronen. Flera hörseltest gjordes både då hon hade vätska och då den var tillfälligt borta. Alla testen visade att hon inte hörde normalt och då hon hade vätska var hon i princip döv. Trots detta har hon sagt några få ord.

Nu har hon haft rör i sex veckor och vi märker att hon hör bättre. Fortfarande kan vi känna att hon har svårt att uppfatta vad främmande människor säger, hon hör inte om flera talar samtidigt och heller inte om det finns störande bakgrundsljud som tex diskmaskinen.

Hon pratar långa, jollrande haranger som är omöjliga att tyda och blir väldigt arg då vi inte förstår. Tror ni att hennes hörsel blir bättre med tiden? Eller har hon någon hörselnedsättning kanske?
Svar på tråden: Hörsel och tal?

Om hennes hörselnedsättning..

Skrivet av  Lisbeth
berott på hennes öronproblem, så kan hörseln bli bättre när hon är helt fri från öronbesvären. Annars brukar hörselnedsättningen inte bli bättre, utan den kan stå i sig livet ut eller bli sämre med åren.. Jag tror hon har en hörselnedsättning av något slag och tycker att ni ska försöka få tid för en riktig undersökning på hörcentralen. Det är bra om ni kan få en riktig diagnos. Är det så att hon har en bestående hörselnedsättning får hon hörapparater om hon behöver det och ni i familjen får möjlighet att lära er teckenspråk/ tecken som stöd så hon lättare kommer igång med språket, beroende på vilken grad av nedsättning hon har.

Lycka till..
 

För min del så

Skrivet av  Fia, Emma0101 och Linnéa 0402
kan jag ju tala om hur det var. Jag föddes fullt hörande men pga ett oändligt antal ÖI som blev kroniska till slut så förlorade jag hörseln dels pga vatten och dels pga inflammationerna. Jag fick rör inopererade i flera omgångar och fick tillbaka mer och mer av hörseln allt efter åren som gick och öronen fick läka och växa till sig. Numera klassas jag som i princip fullt hörande men har problem att höra vad enskilda människor säger när det är pratigt/surrigt runt omkring. Det är det enda som kvarstår av min hörselskada och det är ganska lätt att leva med.

Vad som kommer hända med din dotters hörsel är svårt att spekulera i men fråga läkaren för jag antar att du har kontakt med en ÖNH-specialist? Om vatten är den enda orsaken till hörselnedsättningen så borde ju den försvinna när vattner försvinner och öronen får växa lite men hon kan ju okcså ha en nedsättning utöver vattnet...
Lycka till!
 

Vill bara säga...

Skrivet av  Helena
hej. Jag har en dotter på 13 månader som har en liknande historia som din dotter. Min lilla E har inte sagt något ännu, men efter röroperation verkar hon höra ibland i alla fall. Jag har flyttat över till Öronbarnsnacket.

Angående hörselundersökning så väntar vi på tid för det. Är det någon som vet hur undersökningen går til? Den undersökning jag känner til vekar inte så exakt. Ett pip från ett håll leder till att en bild visas på en skärm. Jag vet att den metoden inte funkar på min dotter. Finns det bättre metoder som inte innebär sövning?
 

Artiklar från Familjeliv