Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Rör

Skrivet av Sara m Isis & Alvina & pricken v.20
Min äldsta dotter Isis, 3,5 år, har haft mycket otiter när hon var mindre och förra våren började vi märka att hon hör dåligt. Hon sa "vad sa du" hela tiden och man var tvungen att upprepa allt flera gånger. Det är likadant fortfarande, vi har varit till läkare och testat hennes hörsel och det var ok, vet dock inte hur bra på en skala, s a s.
Så här är det när hon är förkyld vilket hon är i långa perioder, däremellan hör hon inte bra men om man pratar tydligt brukar hon ändå höra. Annars hör hon inte ens att man pratar ö h t när man pratar i normal samtalston och hon inte ser att man pratar. Hon skriker på dagis när de äter (högre ljudvolym då).
Enligt läkaren är det bara att låta henne sova högt med huvudet och använda nässpray så fort hon är förkyld. Men man ska ju inte använda spray hur länge som helst och jag tycker inte det hjälper längre.
Jag börjar bli orolig för hon är en sån väldigt verbal tjej, hon pratar verkligen jättebra och mycket, har alltid varit tidig och aldrig haft problem med språket trots detta men det börjar kännas jobbigt nu när folk inte förstår att hon helt enkelt inte hör vad de säger och även om man säger att hon hör dåligt så de måste prata tydligare och högre så verkar det inte tas på allvar... många flinar och säger typ "ja, det de inte vill höra det hör de inte, det är åldern".
Är rädd att barnen på dagis och andra ska börja irritera sig på det (för det _är_ irriterande att få höra "vadå" 1000 ggr/dag men vi försöker verkligen att inte visa irritation) och vara taskiga, hon kanske kommer börja känna sig dum och låta bli att prata lika mycket och bra om hon gör nu.
Hennes pappas bror hade ungefär likadant, han hade vätska bakom trumhinnan och fick rör och det blev helt bra. Men de borde väl ha sett om det är så på hörseltestet och undersökningen i så fall?
Det enda var att ena trumhinnan är lite stel pga otiterna men ingen vätska sa läkaren.
Finns det någon möjlighet att hon kan ha "fuskat" på testet? Hon är en smart tjej, jag var inte med henne när hon gjorde det så jag vet inte hur ett sånt test går till men det borde väl vara möjligt att gissa rätt istället för att höra?
Svar på tråden: Rör

går inte att luras

Skrivet av  bullen71
Hej.
Jag läser till audionom och jag skulle vilja påstå att du inte kan luras och få ett bättre resultat än du egentligen ska ha. Varje nivå testas med flera olika toner och man ska ha ett antal rätt innan vi sätter kryss/ring där man anser att patienten hör.
Varför hon då håller på och säger va? hela tiden det jag inte. Kan vara ouppmärksamhet,,,,,,,,,kan också vara tillfälliga hörselnedsättningar när hon är förkyld som går bort igen (hon kanske var frisk när ni gjorde mätningen), men det kan också vara en tillfällig idé hon har och som sedan försvinner.
Men jag kan säga med väldigt stor säkerhet att hon kan inte ha lurat audionomen.
Hälsningar Åsa.
 

Ok

Skrivet av  Sara m Isis & Alvina & pricken v.20
Nej, då låter det ju rätt osannolikt att hon skulle ha fuskat, tack. Hon var frisk när vi gjorde testet och hon hörde mycket bättre då än när hon hör som sämst.
Det är konstigt nog ofta så att hon hör som bäst på morgonen (fast inte när hon är vrålförkyld, då hör hon lika dåligt hela tiden) och sen blir det sämre under dagen.
Delvis tror jag också att det har blivit en fix idé, hon säger "vadå" av ren vana trots att hon hört för om man frågar tillbaka då "ja, vad var det jag sa" så har hon ofta hört rätt... men inte alltid, och ibland märker vi att hon gissar vad vi sagt men har missat på något ord som låter snarlikt och då tycker jag det är rätt tydligt att det är något med hörseln. Och detta gör hon väl för att hon själv känner att det blir tjatigt. Och hon säger att vi måste prata högre för hon hör inte.
Vi har testat själva genom att säga något som hon garanterat inte skulle slå dövörat till, såna ord som skär genom väggar för en i hennes ålder, som godis och glass eller hennes bästa kompisar och om man talar rätt tyst men sitter alldeles intill utan att hon ser att man pratar (men utan att hon är helt insjunken i något som kräver all hennes uppmärksamhet) så reagerar hon inte. Så är det inte alltid som tur är, ibland verkar hon höra nästan normalt.
Även släkt och en del vänner har ju reagerat och även de som tidigare trott att det nog bara är en åldersgrej har fått ge med sig och hållit med om att hon verkar höra illa.
Vet bara inte vad vi ska göra nu, rör kanske de bara sätter in på yngre barn med väldigt många otiter?
 

tjata

Skrivet av  bullen71
Hej igen.
Jag känner igen det där med att barnet inte reagerar på ord som glass och godis,,,,,,,,i min dotters journal står det t.o.m. "reagerar inte ens på frasen "vill du ha glass" om man säger den bakom hennes rygg",,,,,,,,så det är tydligen nåt som man ska reagera på *ler*. För om de hör det de vill höra,,,,,,ja då hör de denna fras.
Jag tror inte att er dotter har mycket vätska i mellanörat för den försvinner inte så snabbt mellan förkylningarna,,,,,,,,den sitter liksom kvar och det är ju då man börjar diskutera rör. Man kan ha lite vätska när man är förkyld, men om den då försvinner väldigt fort så sätter man ju inte gärna rör,,,,,,,,,,men å andra sidan, om er dotter är ofta förkyld och den lilla vätska som hon då kanske får påverkar henne (och er) så mycket som du beskriver det så skulle ju jag som förälder vilja ha rör insatta iallafall.
Var ni hos en öronspecialist? Om inte så tycker jag att ni ska försöka få en remiss dit,,,,,,,,,,,och om ni var där så tycker jag att ni ska ringa och tjata och få komma igen och berätta hur ni upplever det hela,,,,,,,,,,,ta då tydligt med att ni märker skillnader från friskperiod och förkylningsperiod och var också noga att berätta at hon ofta är förkyld, och att ni alla lider av detta.
Är hon verkligen förkyld förresten? Hon är inte allergisk mot något?
När man blir förkyld eller är allergisk så svullnar ju alla slemhinnor och örontrumpeten (som ska fixa så man har normalt tryck i mellanörat och luftar mellanörat) svullnar också,,,,,,,,,och då kan mellanörat inte luftas som det ska och då får man undertryck i örat och då hör man sämre.
Så det behöver inte vara vätska, men vad jag vet så kan man sätta in rör för att lufta örat även om man inte har vätska.
Rören sitter ju inte kvar i evighet,,,,det kunde ju vara värt att prova.
Lycka till.
Åsa.
 

Artiklar från Familjeliv