Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Måste skriva av mig...

Skrivet av Ulrika
Hej! Nu måste jag bara skriva av mig. Jag har en flicka som är 6 år och nu ska börja i förskolan. Redan när hon var två märkte vi att hon var sen med talet och mest använde gester när hon ville något. Vi kämpade oss till en öronläkartid där de bara tittade henne i öronen och sa att allt var bra och att vi inte skulle oroa oss.

Men vi har fortsatt och efter fyra år hos öronläkare och audiologer så kan de fortfarande inte komma överens om hon är hörselskadad eller inte!

Är det någon som har haft samma problem? Vi tror själva att det är hörseln. Hon talar luddigt, tappar ändelser och lämnar ut tysta konsonanter. Även hennes sociala kommunikation har blivit dålig och hon har inte tålamod att stanna i en grupp. På dagis vill hon stå "mitt i" när de läser saga, men då visas hon tillbaka till sin plats - där hon antagligen inte hör vad de säger!

Vad ska man göra för att få veta? Vi har varit på ett flertal hörseltester. Flera där de testar örat utan hennes medverkan. De har alltid varit under normalt men inte jättedåliga. Trumhinnan rör sig inte heller normalt.

Vid testen där hon ska trycka på en knapp har jag märkt att hon bara tittar på tanten med knapparna och trycker när tanten ler uppmuntrande! De testerna har visat allt från dåligt på båda öronen, bara ett öra till bra till 20 Db på båda.

Jag förstår inte varför de inte tror på oss? Det är ju uppenbart att hon hör dåligt, vi har alla bevis, vad kan vi göra? Hon behöver säkert något hjälpmedel när hon ska börja i skolan, men hur ska vi få det när vi inte får någon läkare bakom oss!

Skriv snälla, om ni vet var vi ska börja.
Svar på tråden: Måste skriva av mig...

jag läser ju till audionom

Skrivet av  bullen71
och jag kan lova dig att det är väldigt svårt at luras vid en hörselmätning (eller om det är som du skriver att dottern trycker på knapparna när tanten ler uppmuntrande),,,,,,det märks, tro mig.
Jag tycker at det låter som om hon har vätska bakom trumhinnan,,,,,då rör sig ju inte trumhinnan som den ska och man kan få varierande resultat på "knapptryckningsmätningen".
Vad säger dagispersonalen,,,reagerar inte de på at hon verkar höra dåligt?
Det enda man kan göra är ju att tjata och vara envis.
Lycka till.
Åsa.
 

Nja!

Skrivet av  Fia med Emma och Linnéa
Nu måste jag nog lägga mig i men har man gjort om systemet sen jag var liten för 15 år sen???Det låter inte så på förklaringen och jag var specialist på att luras! Jag hörde nästan ingenting och ändå visade mina resultat på helt OK hrösel just för att jag alltid läste av kroppsspråket mm hos audionomen. När min mamma envisades med att jag skulle vända ryggen till och stirra in i väggen istället och absolut ingenting såg så visades sanningen, dvs jag hörde ingenting av det som försigick runt mig.

Barn som inte hör men inte upptäcks får ju förhålla sig till sitt handikapp och lär sig strategier som inte vanliga hörande behöver. Det är inte bara läsa på läpparna man lär sig om man säger så:0)
 

då kontrar jag

Skrivet av  bullen71
och säger att om du hade en audionom som lät dig se vad hon/han gjorde så gjorde hon/han fel. Vi får lära oss att inga rörelser får synas in genom fönstret (är ju svårare om man mäter små barn och sitter vid samma bord), och vi får lära oss hur patienten ska sitta för att minimera risken att patienten ser vad vi gör. Vi får också lära oss vad vi ska göra när olika mätningar tyder på olika saker (man gör ju inte bara en mätning).
Bra att din mamma kom på ett knep för att "avslöja" dig så att din hörselskada kunde upptäckas så att du fick hjälp (för det hoppas jag att du fick?).
Åsa.
 

Men det är ju så det är...

Skrivet av  Ulrika
Tyvärr är det ju så på det stället vi går till att eftersom min dotter inte var så ivrig att ta testet försöker de uppmuntra henne att trycka. Jag säger inte att det är fel, men resultatet blir ju fel om hon lär sig att trycka för att de ler uppmuntrande!

Jag ska försöka att svänga undan stolen när vi går på nästa kontroll.

Men jag blev nyfiken på att du studerar till audionom och måste fråga en sak som jag inte fått klarhet i. Kan de tester som görs utom hennes medverkan (test av trumhinna, håren osv) visa ok även fast hörsel är förvrängd eller fel? Om vi får ta ett hjärnstamstest kan det då till 100% utesluta att hon inte hör dåligt? Eller är det bara audiogrammet som visar exakt hur hon hör.

Jag menar jag "kommer på henne" med örat till högtalaren på datorn fast jag bra hör den och hon säger jämt "va". Jag har svårt att tro att det INTE är fel på hörseln!
 

svar

Skrivet av  bullen71
Du skrev:
"Men jag blev nyfiken på att du studerar till audionom och måste fråga en sak som jag inte fått klarhet i. Kan de tester som görs utom hennes medverkan (test av trumhinna, håren osv) visa ok även fast hörsel är förvrängd eller fel? Om vi får ta ett hjärnstamstest kan det då till 100% utesluta att hon inte hör dåligt? Eller är det bara audiogrammet som visar exakt hur hon hör."

Trumhinnetestet (tymp) visar ingenting om hur hon hör, det visar bara hur trumhinnan rör sig, och man kan ju vara stendöv utan att det är något fel på trumhinnan. Men tymp-mätningen kan visa om barnet t.ex. har vätska bakom trumhinnan.
Däremot OAE och BRA visar ju innerörats funktion. Det finns 2 olika sorters OAE och med det ena kan man visa att personen har en hörsel bättre än en viss decibelgräns (minns ej exakt, men kan kolla upp det), och med den andra kan man se om personen har hörsel bättre än 30 decibel (rätt så nära normalgränsen som är 20). Dock så kräver OAE-mätningarna att det finns ett friskt mellanöra och kan alltså inte göras på barn där man har vätska bakom trumhinnan. Med BRA kan man också göra en bestämning av hörtröskeln, och då har man en felmarginal på några decibel förstås, men viss vägledning kan man ju få.
Angående om ljudet kan vara förvrängt, så är det så att om man har ett friskt mellanöra, men t.ex. vätska bakom trumhinnan (vanligt hos barn) så inte ljudet förvrängt,,,bara dämpat. Men om man har en inneröreskada så är ljudet förvrängt, men detta syns ju när man gör det vanliga audiogrammet,,,,alltså vilken typ av hörselnedsättning man har.
Utöver detta så finns en bråkdel patienter som har andra typer av skador,,,,skador högre upp i hörselsystemet eller i hjärnan, och dessa har jag inte lärt mig än hur man utreder, men det jag vet är att de är väldigt ovanliga.
Du skrev att hon är ovillig till att trycka på knapparna,,,,varför är hon det? Och hur gammal var hon nu igen?
Hälsningar Åsa.
 

OK!

Skrivet av  Fia med Emma och Linnéa
Jag kan inte påstå att jag fick ngn hjälp för då hette det att om jag lärde mig teckenspråk som jag trots allt var i stort behov av så skulle jag bli mindre villig att öva vanliga talet så jag fick höra lite(läs mkt!)dåligt tills problemet var löst i 12års åldern. 70-talets resonemang i ett nötskal kan man nog kalla det...
Kram!
 

men får jag

Skrivet av  bullen71
fråga vad du hade för hörselnedsättning som löste sig i 12-års åldern? Eller menar du att du fick hjälp då?
MVH Åsa.
 

måste fråga en sak till

Skrivet av  bullen71
vad menar du när du skriver "tysta konsonanter"?
Och vad säger hennes dagispersonal,,,,tycker de att hon verkar höra dåligt.
2 av mina 3 barn har ju haft vätska bakom trumhinnan och det har ju märkts även på dagis så att personalen har reagerat.
Hälsningar Åsa.
 

svar och fler frågor

Skrivet av  Ulrika
Tack för ditt svar, känns bra att få saker och ting utredda. Märker att jag glömde svara på ditt tidigare inlägg. Ja, en audionom bokade in henne för operation för att få rör, men vid nästa besök avbokade en annan öronläkare operationen! Kan säga att tymp-mätningen aldrig visat normalt i hennes öron enligt doktorn.

Hon har även varit inbokad till hjärnstamstest men det avbokades också... Förstår inte vad de håller på med.

Till saken hör att när hon föddes var hon livlös och blå men återupplivades efter några minuter. En läkare sa att det är ganska vanligt att man då kan få hörselskador. Sitter den skadan då i hjärnans hörselcentrum eller i örat? Kan man mäta den med andra test än hörselstamstestet?

Ja, dagispersonalen tycker ju också att hon hör dåligt, hon ska sitta mitt i boken när de läser saga och hänger inte alltid med i instruktionerna i övrigt. Annars är hon normalbegåvad, rätt duktig faktiskt. Men hon har hunnit bli sex år och varit under utredning i fyra år! Vad jag inte förstår är varför det ska ta sån tid att konstatera om hon hör eller inte.

Med tysta konsonanter menar jag tex n & m på slutet av ord. De som man "sväljer" om man inte talar tydligt.

Jag vet inte varför hon inte tycker om hörseltestet. Kanske för att det är någon annan som säger vad hon ska göra. Vi talar om en dam med mycket vilja här. Men jag hoppas det ska gå bättre nu i höst för hon har blivit mycket mer samarbetsvillig på sista tiden.

Tack för att du hjälper mig reda ut begreppen. Det blir så mycket man funderar på hur det fungerar.
 

försöker svara

Skrivet av  bullen71
Det första jag reagerar på är att hennes audionom har beställt att hon ska få plaströr,,,,,,,,,,,,audionomen gör ju bara mätningarna och sedan ska det ju vara läkaren som bestämmer om barnet ska opereras eller inte.
Varför bokas det tid för en hjärnstamsmätning,,,,kan de inte göra den på en gång? Jag vet ju inte vilken klinik ni tillhör så jag vet inte hur det funkar just hos er.
Jag vet inte var skadan hamnar om man får en skada av att vara livlös när man föds,,,,,men jag tycker att det verkar rimligast att det är hjärnan det handlar om och inte själva örat. Men detta måste de ju ta tag i och utreda ordentligt.
Det finns ju test som används för att utreda centrala skador (alltså i hjärnan) och även hjärnstamsskador, men jag tror bara att dessa tester är anpassade för vuxna (förutom vanlig hjärnstamsaudiometri då).
Konstigt att de inte tar er på större allvar eftersom även dagispersonalen tycker att hon hör dåligt.
Har du fått något namn på den kurva som hon får på tympmätningen,,,,,,,de heter ju A, B, C, D och E-kurva?
Har hon en normal talutveckling (det står säkert längre upp, men jag minns inte riktigt)?
Hälsningar Åsa.
 

Talet är inte...

Skrivet av  Ulrika
...där det borde vara. Från första början var hon efter i talet och de ord hon just lärt sig låter lite sluddriga. Ungefär som man låter när man inte riktigt hör sig själv tala. Hon lämnade tidigare ofta bort småord men det har börjat flyta nu. Men grammatiken är inte riktigt rätt heller för hennes ålder.

Vi bor på en mindre ort och vad jag förstått är det inte möjligt med en hjärnstamsaudiometri här.

Jag har inte hört någon A B eller C kurva i tymph mätningarna, bara att "med det här hör hon nog ingenting" eller "den kurvan var helt flat".
 

flat kurva

Skrivet av  bullen71
Då måste de mena B-kurvan och den tyder bl.a. på mycket och tjock vätska bakom trumhinnan, alltså något som kan åtgärdas med rör om det inte går över.
Jag kan bara ge rekommendationen att fortsätta bråka,,,om din lilla klinik inte kan genomföra BRA (hjärnstamsaudiometri) så får man väl skicka henne till en klinik där man kan det då,,,,,,,,,usch så arg jag blir. BRA är ju en smärtfri och snabb och billig undersökning och kan ge bra svar.
Stå på dig (annars gör någon annan det *ler*).
Kram Åsa.
 

Artiklar från Familjeliv