Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Fixa negativ

Skrivet av Lena_O
Någon som vet var man skulle kunna göra om sina digitala bilder till negativ (alt positiv) men att få det på film helt enkelt, inte fotopapper.

Börjar grubbla på att även CD-skivor kan drabbas av fysiska sjukdomar och kan gå sönder. Dessutom så kommer dom inte att gå att få fram om 25 år, då man kanske vill sitta och göra något fotoalbum när man förhoppningsvis har lite bättre tid för det.

Men har man dom på film så borde man väl kunna göra pappersbilder i framtiden.

Någon som vet om man blir ruinerad?
Svar på tråden: Fixa negativ

Ganska ovanlig ordning

Skrivet av  Flu
skulle jag tro; De enda som i dagsläget omvandlar digitala media till film, är nog filmindustrin som konverterar långfilmer till 70mm-film efter redigering inför distribution.

Annars skulle väl det mest realistiska alternativet vara att projicera bilden på en duk, och fotografera duken, alt fotografera bildskärmen. Men resultatet lär knappast bli speciellt bra.

CD-skivorna lär man nog kunna läsa även om 25 år. Fortfarande levereras datorer med diskettstation mer eller mindre som standard, trots att det är omöjligt att rymma ens ett word-dokument på en diskett. Och det är inga problem att köpa en sprillans ny LP-spelare till stereon, bara man struntar i att fråga på SIBA eller OnOff.
 

Det är just det jag inte är säker på längre.

Skrivet av  Lena_O
Film menar jag plast... Jag är så van att kalla negativ för film, för jag har själv hållit på med fotografering och framkallning en gång i tiden... Jag vill alltså ha mina foton på negativfilm (eller positivfilm) som jag kan lägga undan och spara. En CD går inte att återställa när den är förstörd, en bit plastfilm går alltid att tejpa i värsta fall.



Vetenskapens värld hade ju en del funderingar och intressanta reportage om just den digitala åldern, om hur vår tid kommer att försvinna från historien. Allt dokumenteras digitalt, och det som man trodde var oförstörbart har visat sig vara tvärtom.

Det är lång tid med 25 år. För 25 år sedan hade vi media som vi inte kan läsa av nu. Tänker på de disketter som var innan de vi har idag. Dessa är totalt värdelösa idag. Det dom visade på, var att det inte kommer att finnas möjligheter att läsa av det material vi har idag. T ex så lägger ju datorer av när dom står oanvända, och idag byter man ju till nytt hela tiden.

Dom visade också på att det finns en mögelsort (såg ut som maskar på CDn) som äter på CD-skivorna.

Även om en dator tar en diskett, så är det inte säkert att innehållet har rätt format att läsas. Ett skräpkorn gör också disketten värdelös.

Titta runt bland vänner också. Hur många har en VHS-spelare idag? Fler och fler gör sig av med den. Själv har jag bara VHS med mina barn på inspelat. Men vi har en spelare så vi kan se filmen. Men jag funderar på att även göra om dom filmerna till film-film. :)


Ja, jag är faktiskt lite orolig och känner att jag vill planera och vara på den säkra sidan. Jag tänkte slippa scanna in på OH-film... :( Men det känns inte som något bra förslag...

Nä, jag får se hur jag löser det här. Det är ju flera tusen bilder jag har... Så det blir inte billigt vad jag än gör för lösning.

Tack för att du orkade svara!
 

Nypa salt

Skrivet av  Flu
är nog något som skall användas i sammanhanget. Det har hänt en hel del de sista 20 åren: Lagringsformat har standardiserats, till exempel. Jag vet inte hur många olika sätt man kunde lagra data på bara under perioden 1980 till 1984, men sedan Mac blev den första mainstream-datorn att använda 3.5"-diskettstationer, så har det varit en standard. Visserligen tog det lite längre tid för PCn att adoptera det, men än idag kan man ansluta gamla hederliga enkelsidiga 5 1/4"-floppies till din sprillans nya PC.

Självfallet kan CD-skivor förstöras rent fysiskt, precis som vanlig silverbaserad film, om man inte lagrar den på ett bra sätt. Eller plastbaserad, för den sakens skull.

VHS-spelarna finns nog kvar i fler hem än du tror. Visserligen kommer DVDn starkt när det gäller nyinköpen, men med tanke på alla familjefilmer som finns där ute, så kommer det att dröja ett bra tag innan VHS-spelarna försvinner från marknaden. Visste du tex att det fortfarande säljs super-8 utrustning, trots att hemvideokamerorna redan passerar halvdussinet format (alltifrån VHS/BetaMAX, via VHS-C, Hi-8, DV mm) sedan de lanserades för sisådär en 25 år sedan?
 

VHS i hemmet

Skrivet av  Lena_O
Bland våra vänner så minskar VHS väldigt drastiskt. Dessa maskiner åker ut med soporna. Började märka det när döttrarna hade film med till kompisarna...

Jo, och i vår familj hade vi en av de första videokamerorna som lanserades, med extremt dålig kvalitet också...

Problemet med att kunna läsa en 5 1/4 disketterna, är att man inte kan läsa filformatet. Dessa disketter användes flitigt även på början av 90-talet i olika driftsystem.

Däremot har jag inte sett någon sådan extern enhet att köpa till min laptop. Det kan ju inte vara så speciellt stor efterfrågan. Men det är säkert bra att det finns.

Menar du att man kan köpa film till super-8:an? Men det måste väl bli en beställningsvara och bli väldigt dyrt? Kan man framkalla den enkelt sedan, eller måste man göra det själv?

Vi kan inte titta på våra filmer längre, för projektorn har lagt av.

Jag får väl se hur jag gör. Känner mig ändå osäker på att jag kan spara mina bilder mot framtiden.
 

Jeppz

Skrivet av  Flu
Det går att köpa film, kameror & projektorer för super-8. Men, visst, jag erkänner villigt att antalet fotobutiker som lagerhåller dessa är nog lätträknade.

Och jag tror att filformatsproblemet är överreklamerat. GIF har redan 20 år på nacken, det lär kunna importeras i vilket seriöst bildbehandlingsprogram som helst (läs: PSP och Photoshop) även om 20 år, även om JPG och PNG är tekniskt överlägset ur många hänseenden. Samma sak gäller Amigans IFF-format.

Filformatsdjungeln som fanns för 20-30 år sedan ser vi inte längre. Att 9 av 10 filformat från 80-talet har försvunnit beror på att det inte fanns några etablerade standarder på den tiden. Varje programtillverkare gjorde sitt format.

De enda format som riskerar att gå förlorade är nog Microsofts egna, eftersom de medvetet försvårar andra företag från att kunna läsa deras filer.
 

Jag får ut och undersöka i butikerna.

Skrivet av  Lena_O
Kika lite på utbudet och höra mig för. Kanske kan man lyckas göra ett fynd? :)

Ska jag vara ärlig, så är det rätt många år sedan jag satte min fot i en fotoaffär... På stenåldern, så var jag stammis och fick rabatt... =)
 

2000-nojan...

Skrivet av  Pappa F.
Den säkraste lagringen idag får du med MO-drive (magnetoptisk). Där garanterar man hundra års lagring. I övrigt håller jag med Flu.
 

Ja, jag kanske är nojig...

Skrivet av  Lena_O
Men jag var aldrig orolig inför Y2k.

Var kan man fixa magnetoptisk och hur kan jag läsa av det själv hemma?
 

På företag

Skrivet av  LottaJ
brukar man göra backuper på band. Här ser du några typer:

http://www.komplett.se/k/kc.asp?bn=10001
 

Jag hittade förresten

Skrivet av  Flu
på www.kodak.com följande info:

Question:

Where can I have slides made from my digital images?

Answer: Answer last updated:06-10-04

Kodak does not offer this service; however, the following companies may be able to assist you. Contact them directly for more specific information on their services.
We strongly suggest that you call in advance of sending your film to discuss pricing and any special handling instructions they may require.

Providing other manufacturer sources does not imply a recommendation by Eastman Kodak Company, nor reflect upon the quality of the products and services offered.

Photographic Specialists
580 Pioneer Circle
Harleysville, PA 19438
215.256.6759

Infinite Photo Imaging
2800 Shirlington Road
Arlington, VA 22206
703.578.0115

Graphics Unlimited
3000 2nd Street North
Minneapolis, MN 55411
612.378.1621
800.437.3238 (toll-free)

NPL, Inc.
1926 W. Gray
Houston, TX 77019
713.527.9300
800.231.6264 (toll-free)

Artform Communications
325 W. Huron, Suite 300
Chicago, IL 60610
312.664.9402
800.844.2609 (toll-free)
FAX: 312.664.9722

Se även
http://faqs.kodak.com/35mm_english/TCAT_4_48.shtm

 

Tack

Skrivet av  Lena_O
Jag får fundera ut ett sätt att kanske göra dom själv... :/
 

Varför då fota digitalt?

Skrivet av  Maria
Vore det inte bättre att fota analogt och sedan scanna in sina bilder om man nu vill ha dem även i digitalt format. Låter, i alla fall i mina öron, som ett betydligt billigare sätt än att göra tvärtom.
 

Oj, det finns många fördelar med digitalt.

Skrivet av  Lena_O
Det alternativ du föreslår skulle inte bli billigare för mig. Jag tar tusentals bilder och på den "analoga" tiden, så blev det rätt många rullar, men ändå mer begränsat.

Om du har använt en digitalkamera någon gång, så vet du att man kan kolla bilden direkt, slänga den i papperskorgen och ta några nya. Det går inte med en filmrullskamera... ;)

Ett tag (på stenåldern) framkallade jag själv, köpte egen film som jag klippte till och rullade på rullar. Jag gjorde även egna papperskopior ute i ett förråd som jag hade gjort till fotolab. Men den tiden har jag inte längre, och vet knappt om det skulle löna sig...

Jag har mer användning för digitala bilder, då det är mitt sätt att jobba på. Jag har inte längre några fotoalbum. Så det är inte därför jag vill spara bilderna på alternativt sätt.

Dessutom är redan digitalkameran betald en gång och några fler kostnader blir det ju inte, inte mer än att ladda batteriet i väggen.

Men jag använder fortfarande min gamla systemkamera någon gång ibland, kan inte låta bli den. :) Men den väger så otroligt mycket mer, med alla extralinser och andra tillbehör än vad digitalkameran gör. Så digitalkameran slår ju det mesta.

En sak till. Miljön. Film består av silver(oxid?) som tvättas bort när den framkallas. Så digitalkameran är ju bättre för miljön.


Ja Maria, fick du svar på din fråga, så du förstår skillnaden lite?

Köp en digital du, det ångrar du inte.
 

Ett original kontra oändligt många original

Skrivet av  PPP
Med bilden på film har du alltid bara ett original. Den digitala bilden kan du ju mångfaldiga, flytta, formatbyta och dela med dig av hur mycket som helst nästan helt utan ansträngning.

Bryr du dig om dina bilder har du garanterat bytt både media och format på dem om 25 år, kanske flera gånger. Det kommer inte att vara speciellt jobbigt, jag förutspår dessutom att fotolabben (som de ju fortfarande kallas) kommer att erbjuda en tjänst för att flytta (och formatkonvertera) bilder från cd-skivor till dvd-skivor (eller vad det nu är som gäller). Gör inte de det så gör jag det, vem som helst som läser lite forum om digitalfoto inser ju att det finns en enorm bransch här med alla som är oroliga för detta.

Vad gör dig så säker på att kemiskt foto kommer att vara lika säkert om 25år? Hur lätt kommer det att vara att få tag på fotokemi när alla gått över till digitalt?
 

Artiklar från Familjeliv