Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Snälla, hjälp! Elak hosta

Skrivet av Desperat Villemo
Hostar sen flera månader, ingen diagnos, inga mediciner hjälper. Just nu är det mycket löst slem som kommer upp. Något tips på vad jag kan ta in?

Har också hostat sönder bröstkorgen på nåt sätt så det gör jätteont när jag andas och hostar. Kan man linda/smörja? Vet inte om det är musklerna eller om revbensfästena skadats.

Svar på tråden: Snälla, hjälp! Elak hosta

Sök

Skrivet av  Nell
på hosta i sökfunktionen ovan så får du många bra tips.
 

Tack Nell! Hittade en del. (imt)

Skrivet av  Desperat Villemo
d
 

Du kanske redan fått det tipset,men

Skrivet av  Sanna m Sacha 18/12-01
Ett jättebra sätt att lindra hosta är att skiva rödlök och lägga i kokande vatten och ställa skålen med vatten+lök i sovrummet på natten.Lugnar hysteriskt bra...
Däremot låter inte den där hostan bra- har du fått kolalt att det inte är astma/allergi? Min astma visar sig tydligast genom envis hosta.Jag är f.ö också allergisk mot en del mediciner som inhaleras- de gör det ännu värre...
 

Tack

Skrivet av   Villemo
Jag såg löktipset när jag sökte här, ska definitvt prova det, särskilt till barnen sen, som inte gillar medicin. Jag har gjort ett astmaprov som inte visade något, men jag tror ändå att jag har lita astma, kanske förkylningsastma? De kollade pollenallergi utan att hitta något. Men många verkar ju ha besvären ändå...

Jobbigt att vara allergisk mot medicin! SJälv har jag fått svamp på tungan nu, hur får man bort den?
 

Fixar man lätt

Skrivet av  Sanna m Sacha 18/12-01
med lingonsylt eller vichyvatten ( måste vara riktigt vichyvatten, inte typ Loka) eller bikarbonat.:-)Pensla tungan med något av ovanstående ett par ggr om dagen brukar det gå bort jättefort. Man får vara noga med att skölja munnen efter att man tagit medicinerna-så slipper man svampen.

Då är det kanske Flutide eller Pumicort då?*ler* Om du av en händelse får Flutide kan jag avslöja att just den får mig att hosta sådär...och då tar man högre dos medicin- och blir ännu sämre...Det tog ett tag att reda ut vad min hosta berodde på.Blev inte på det klara med det förrän för två veckor sedan... Fast astmatiker har ajg varit i 20 år, så man är rätt luttrad när det gäller biverkningar.*skrattar*
 

Är det riktigt klokt?

Skrivet av   Villemo
Jag såg också att hosta var en av biverkningarna - det är ju den jag vill bli av med. Jobbigt när man inte har någon riktig diagnos, tycker jag. Jag har andats i spirometer och då såg allt normalt ut - fast jag kunde inte blåsa ut så länge eftersom jag började hosta... Pollenallergi har de kollat - negativt. MEn vad jag förstår kan man både vara allergisk och astmatisk utan att det syns på proverna?

Jag är lite rädd för att få kronisk astma - hur är det att leva med? Mina luftrör började pipa och knastra under graviditeten nu i vintras, men då trodde jag det var ett grav.symtom.
 

Jaaa du... (långt)

Skrivet av  Sanna m Sacha 18/12-01
Jag är jättebra medicinerad (har den lilla turen att min pappa är läkare och har bl.a allergier som specialitet),så jag har från början fått väldigt bra uppbackning och koll på medicineringen och mår oftast alldelels utmärkt.
På så sätt var det aldrig ett problem att jag fick astma- han hade ju redan allt kunnande som behövs för att hantera astma på ett bra sätt, och han har alltid kunnat hjälpa mig. Sedan är det förstås begränsande på en del sätt- särskilt eftersom jag har allergisk astma och på senare år även reagerar på kyla och ansträngning. Samtidigt är ju jag så van vid det att jag sälllan tänker på begränsnignarna, utan mest bara "kör på"...
Jag vet att jag tex inte kan cykla eller springa på våren för att jag drar i mig för mycket pollen och då blir dålig, så eftersom jag vet att det är så bara låter jag bli. Och har man låtit bli tillräckligt många år med olika saker försvinner det mesta av längtan efter att göra just de sakerna (även om jag saknar mjölk-som jag är allergisk mot). Så, ibland tror jag omgivningen hänger up sig mer på problemen än man själv. När vi är hos mina svärföräldrar gör de tex en jättegrej av det hela och tjatar jättemycket om det- och det är först i sådana situationer det är begränsande tycker jag. För mig är det lite som att ha glasögon,numera...man vänjer sig. Man lär sig med tiden också att känna av när det börjar bli sämre eller bättre och hur man ska bemöta det med medicineringen. Jag har också varit ganska envis med att dåliga mediiciner inte ska testas längre än nödvändigt. Hittade en bra för många år sedan( Theo-Dur) och det har kommit massor av nytt efter den, men jag återvänder hela tiden till den, trots att den anses lite omodern,men det har funkar bäst för mig. Så, jag tror att det kan vara läge att föreslå att prova nå\'n annan medicin om det inte blir bättre- ibland biter de liksom inte på en.
En sådan är Singulair. Många blir väldigt hjälpta av den( jag tyckte den var kanon-men jag fick en allergischock av den...och fick sluta...annars var den bra mot själva astman...),men en del händer inget alls när de tar den! Likadant så har det kommit en massa nya ersättare för Bricanyl,som Oxis,Inspiryl osv.Händer inte ett f-bannat dugg när jag tar dem-så det är bara att återgå till de gamla trotjänarna.

Så, ge dig inte- utan testa andra mediciner, och se till att de kollar tills ni har löst det, för underbehandlad astma sliter på hjärtat och lungorna i onödan.Sedan- fundera över närmiljön: Ibland är det små fåniga saker som gör att man har problem. Ny madrass,ny kudde(har du dun kan det vara läge att testa att ha nå\'t annat ett tag),konserveringsmedlet i en juice man dricker på morgonen, ett rengöringsmedel man torkar alla sina golv med osv kan ibland få en att må urdåligt- utan att veta varför.Jag fick tex alltid astmaanfall när mamma torkade golven- efter några år märkte vi att jag reagerade på rengöringsmedel eller diskmedel med stark citrusdoft...så fort vi bytte blev det bra...
 

Nu ringde doktorn med diagnos

Skrivet av   Villemo
Proverna visade att jag har/haft TWAR. Den elaka bacillen ger bla. långvarig hosta och troligen är astman en sekundär effekt av den. Jag ska fortsätta med Pulmicort och antibiotikan. Bricanyl vid akut. MEn jag blir inget bättre, tycker jag. Hostar mycket slem och är rätt tät i bröstet. Blir urdålig av att gå upp för en trappa.

Tack för svaret, Sanna - tur i oturen att du har en läkarpappa. Det har man önskat sig många gånger, särskilt här där jag bor där inga privata alternativ finns alls och vårdcentralen inte funkar så jättebra. Hade jag gått kvar hos min öron-näsa-hals-specialist i Stockholm hade jag nog fått diagnosen tidigare...
 

Skönt med diagnos

Skrivet av  Sanna m Sacha 18/12-01
även om det inte gör livet roligare.Nu slipper du dock grubbla över vad det beror på... Och så finns det ju genast bättre hopp om att bli av med det (antar jag- kan nästan ingenting om TWAR)?
 

Både ja och nej

Skrivet av   Villemo
Man verkar kunna behandla det med antibiotika, men återfallen är jättevanliga. Får man en vanlig förkylning kan det vips bli en segdragen twarinfektion igen. Man kan ha det så i flera år - vissa blir tydligen aldrig av med det. Förutom luftvägsbesvär kan tear också ge t.ex. nedstämdhet, depression, irritabilitet, och det mest typiska symtomet är extrem, ovanlig trötthet. Gissa om vi haft en tung vinter när jag varit höggravid, deppig, hostig, trött och mannen jobbat ihjäl sig, svärmor varit sjuk, äldste sonen haft det tufft i skolan...

Hittade en jättebra information till patienter och läkare av den doktor som haft flest twarpatienter i Sverige:

http://www.me-info.nu/twar.htm



Tyvärr är nog inte allmänläkarnas kunskaper om twar alltid så goda, plus att det är en svårdiagnosticerad sjukdom, som t.ex. nästan aldrig syns som förhöjd sänka.

Senaste dygnet har jag haft så hård och samtidigt slemmig hosta, har inte sovit alls i natt utom en kort lur på soffan. Det känns inte som det är någon idé att lägga sig. Ska få maken att byta sänkkläder i dag plus vädra ordentligt.