Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Arkitekt...eller Arkeolog

Skrivet av Orcid
måste höra..
Är det nån som jobbar som Arkitekt eller Arkelolog.

Vad har ni för utbildning, gymnasiet, högskolan?
var har ni läst?
hur klarade ni det ekonomiskt(hade ni barn,hus)?
vad det något ni visste ni ville läsa redan från början eller växte det fram?
Var det svårt att få jobb?
Vad tjänar ni?
Är ni nöjda med jobbet?
Svar på tråden: Arkitekt...eller Arkeolog

Min dotter gjorde sin prao

Skrivet av  EllaNora med dotter med drömmar
på en ingenjörsbyrå hos en arkitekt, det är hennes dröm att bli det. Både arkitekt och arkeolog kräver ju högskoleutbildning.
Akeologer utbildas inom högskolan. Kandidatexamen omfattar 120 poäng (3 år) och ska innehålla minst 60 poäng (1,5 år) i huvudämnet arkeologi. För magisterexamen krävs 160 poäng (4 år) med minst 80 poäng (2 år) i arkeologi. Huvudämnet kombineras med andra kulturvetenskapliga ämnen eller med natur- eller samhällsvetenskapliga ämnen.
För att antas krävs grundläggande behörighet för högskolestudier samt särskild behörighet i svenska och historia. Särskilda behörighetskrav kan ställas för kurser i den studieplan du väljer - vänd dig till utbildningsanordnarna för närmare information. På sikt kommer det troligen att krävas magisterexamen för anställning. Marinarkeologer bör kunna dyka.


Arkitekt
Arkitekter utbildas vid de tekniska högskolorna i Stockholm, Göteborg och Lund. Utbildningstiden är 180 poäng (4,5 år), med möjlighet att förlänga till 200 poäng (5 år). Det är vanligt att ta ett halvårs eller ett års uppehåll för att praktisera på arkitektkontor eller liknande. Förutom grundläggande behörighet krävs särskild behörighet i matematik, samhällskunskap samt i fysik och kemi alternativt naturkunskap enligt de enhetliga behörighetsreglerna.
Till arkitektutbildningen kan du också antas genom att göra Akitektprovet - som är gemensamt för de tre arkitekturskolorna. Alla som söker till arkitektutbildningen via Verket för högskoleservice och som uppfyller behörighetskraven får i första hand göra provet. Provet kan ses som en extra chans för den som har för låga gymnasiebetyg eller inte tillräcklig hög poäng från högskoleprovet.

Enligt den mannen Emelie gjorde sin prao hos tjänar man 22 000 kr och över. Verkar vara ett kanonjobb :-)



 

Arbetslösheten för arkeologer är enorm!

Skrivet av  Arkeologens vän
Det finns extremt få arbetstillfällen för arkeologer i vårt land, och de som dyker upp är vanligtvis säsongsarbete över sommaren. Inte sällan handlar det om utgrävningar i samband med nåt vägbygge eller liknande, vilket innebär att man får vara beredd att flytta runt efter jobben med väldigt korta intervaller. Inget för familjemänniskor alltså! En och annan tjänst på museum och liknande dyker naturligtvis också upp, men giss hur många sökande det är till sånt...!
 

Artiklar från Familjeliv