Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

bli sjuk som arbetslös

Skrivet av ny undrande

om jag är arbetslös utan rätt till a-kassa och skulle bli sjuk, vad för slags ersättning har jag rätt till? giltig sgi finnes.

Hur lång tid efter sjukanmälan till fk, får jag ersättning?
Svar
En fundering
Hur kan du ha giltig sgi om du är arbetslös utan a-kassa? Om man är arbetslös med a-kassa så baseras ju sjukersättningen på a-kassan. Är verkligen sgin:n vilande om man är arbetslös utan ersättning? Men du kanske inte har vart arbetslös mer än 3 månader som verkar vara den egentliga gränsen för när SGI nollas.
Skrivet av  Bea m. Vincent & Herman
Jag är mammaledig nu
men kommer vara arbetslös den dag föräldraledigheten är slut. Därför har jag min sgi vilande. Och då undrar jag vad som skulle hända om jag blev sjukskriven.
Skrivet av  ny undrande
Om man är arbetslös utan ersättning
så halkar man ur systemet, om jag förstått reglerna rätt så nollas SGI:n när man inte varit yrkesverksam på 3 månader(om man nu inte har ex. arbetslöshetsersättning eller annat som gör att SGI:n behålls). Sjukpenning är ju en ersättning för att kompensera ekonomiskt bortfall när man är sjuk och har man ingen inkomst så finns det inget att få kompensation för.

Om man inte har någon inkomst eller låg inkomst kan man teckna frivillig sjukpenningförsäkring. Läs mer på: http://www.fk.se/fakta/friv_sjp/index.php?F&ren=1

Men hur kan det komma sig att du står utan a-kassa om du har sgi? Man har ju oftast rätt till ersättning från alfakassan om man nu varit medlem i den, men du kanske valt att stå utanför akassan helt? Har du inte varit medlem får du väl grundersättningen? Eller är du under 20 år?
Skrivet av  Bea m. Vincent & Herman
Tack för svar
Nu blev jag bara ännu mer förvirrad.
Har inte lust att dra min historia här, så jag får sätta mig och gråta av hopplöshet i ett hörn nånstans och sen försöka orka ta tag i det hela igen.

Kram.
Skrivet av  ny undrande
Förstår om du inte vill dra din historia
Jag hoppas du orkar ta kontakt med FK och reda ut detta på riktigt. Den info jag gav här är vad jag får ut ifrån det som står på fks site plus info från akassan. Det finns tillfällen som gör att man halkar ur det svenska trygghetssystemet tyvärr. Håller tummarna för dig att det löser sig på det ekonomiska planet. Önskar innerligt att jag missuppfattat något i de snåriga reglerna.
Skrivet av  Bea m. Vincent & Herman
En undran
Du skriver att du är arbetslös utan rätt till a-kassa men har en vilande SGI pga att du är föräldraledig. Du är ju inte arbetslös när du är föräldraledig. Har du varit med i a-kassa före du blev föräldraledig? Isf har du ju rätt till a-kassa efter att du tar din sista föräldraledighetsdag. Då anmäler du ju bara dig på Arbetsförmedlingen och begär ett intyg från FK att du har varit föräldraledig och skickar in detta intyg till a-kassa tillsammans med anmälan från Arbetsförmedlingen. Eller hur menar du?
Skrivet av  Maja