Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

betalda fem minuters raster?

Skrivet av Jolin
Jag läste backspace inlägg om att för varje arbetad timme har man 5 minuters betald rast..stämmer det?
Jag trodde man hade rätt till rast men obetald sådan...
(jag jobbar innom handels)
En dag för mig ser ut som följer börjar 6.30, rast 15 minuter kl. 9.00, arbete till 12.30, rast 30 minuter (sedan hinns det oftast inte med mer rast) och ev. kan man ta en liten snabbrast runt 14.30 tiden och så hemgång 16.00
Vi får avdrag för 1 timmes rast varje dag...
Svar
Alltså...
Då har du 1 timmes rast, och sen antar jag att du går på toa och tar det lite lugnt då och då under dagen. Rast betyder inte att du ska gå ut 5 minuter varje timme utan att du har rätt att uträtta dina behov när de är trängande. Men jag minns inte riktigt och det går att kolla upp reglerna kring det om du vill, jag ids inte nu.
Skrivet av  BackSpace
5 minuters
"paus" per arbetad timme. Rast är inte samma sak som paus.
Skrivet av  ullebulle
Ofta plockas
dessa 5 minuter ihop till en kvarts frukost-paus.
Skrivet av  Signe
Beror väl på vad man jobbar med
De allra flesta får nog ut sina 5 minutare genom toalettbesök, lugna stunder osv. Sen har ju många arbetsplatser "fikaraster" som de inte får löneavdrag för _också_. Generösa arbetsgivare alltså.
Skrivet av  ullebulle
Mycket möjligt
att det beror på vad man jobbar med. Jag tror inte jag skrev att det var jämt utan ofta, eller?
Inom industrin är detta vanligt.
Skrivet av  Signe
Men då borde du skrivit
"i industrin gör man ofta så att man lägger ihop 5-minutrarna till en kvarts frukostrast" istället ;-)

Man kan ju inte skriva "ofta" om man bara pratar om en branch.
Skrivet av  ullebulle
Men vad vet jag
det kanske är så på många andra ställen också. Visste tyvärr inte att man var tvungen att precisera ner i minsta detalj.
Skrivet av  Signe
Sånt man inte vet
kan man inte uttala sig om ;-)
Skrivet av  ullebulle
När jag jobbade i butik
var det så här: jag hade 45-75 min lunchrast som jag inte fick betalt för. Utöver det hade jag 15 min paus på fm och 15 min på em som jag fick betalt för.

Skillnaden mellan rast och paus är att när du har rast är du helt ledig och har rätt att lämna arbetsplatsen om du vill. Under en paus ska du däremot vara tillgänglig och du kan blir tvungen att avbryta pausen om du behövs i butiken.

Det här var inom KF för mer än 10 år sedan så det är ju inte säkert att samma gäller idag eller inom andra koncerner. Men jag är ganska säker på att om du får avdrag för 1 timmes rast varje dag så ska du inte behöva jobba den timmen!
Skrivet av  Malin S
Rast alternativt paus...
...som redan påpekats gör lagen skillnad på rast eller paus. Har du rast och därmed löneavdrag har du också rätten att lämna arbetsplatsen. En rast bör alltså vara minimum 15 minuter om detta skall hinnas.

Paus däremot får man göra i den mån man har behov enligt Arbetsmiljölagen. Alltså en individuellhistoria. För paus får arbetsgivaren ej göra löneavdrag, men du måste i gengäld vara tillgänglig om det skulle behövas.

Inom handeln då företrädesvis vid kassaarbete finns en central överenskommelse mellan parterna om att man har rätt till 5 minuters paus i timmen alternativt 10 minuter var annan timme.

Arbetsgivaren får inte dra bort lön för en timmes rast per dag med mindre än att han/hon också¨ger dig möjlighet att ta ut den.

Det här med rast och paus regleras i huvudsak på tre ställen Arbetstidslagen, ert Kollektivavtal och Arbetsmiljölagen.
Skrivet av  Krille G
Inom handeln...
må det vara så att man ska växla arbetsuppgifter (paus från själva kassan, men med annat arbete), så att det inte ska bli för enahanda, _men_ det finns ingen lag/avtal på att man är skyldig att ge 5 min/tim "ledigt".
Skrivet av  jessica
Är du säker?
Att det inte finns i lag vet jag, men enligt avtal är en annan sak. Handelsanställdas förbund (facket) och Kooperationen (stor arbetsgivare) har på central nivå gjort det avtal jag beskrev och det innebär att alla de affärer som ingår i den koncernen berörs och således måste följa avtalet. Liknande avtal finns inom flera andra koncerner på livsmedelssidan. Det är alltså välvärt att undersöka hur det ser ut på centralnivå för de avtalen gäller även lokalt.
Skrivet av  Krille G
Jag jobbar dagligen med Handels avtal
och på de arbetsrättsliga kurser jag har gått så har de sagt att det är en myt att man har rätt till 5 min varje timme...? När skrevs det avtalet under, för det är inget vi jobbar med (jobbar som löneansvarig/personalare på stort svenskt företag)...? Jag har nyss varit mammaledig, men har inte hört att det skulle ha hänt nåt där?
Skrivet av  jessica
Vilket handelsavtal jobbar du med...
...det finns nämligen kring 50 st idag. För bara några år sedan jobbade jag som ombudsman för Handels och då hade vi 72 olika avtal. Det var på stormarknadsområdet vi har/hade denna uppgörelse så jag vet att det varken är en skröna eller myt.

Avtalet gälde så sent som för två år sedan då jag hade anledning att kontrollera det med en av mina forna kollegor.

Dessutom var det många som sneglade på vår uppgörelse och gjorde liknande. Så det är därför jag säger att det kan vara värt att ta reda på om även ni har en sådan uppgörelse/avtal.

Däremot är det riktig som du säger att det inte finns något i någon lag om 5 minuter per timma. Jag undervisar idag i arbetsrätt så det har jag koll på *ler*. Däremot är Arbetsmiljölagen underskattad i sådana här frågor eftersom den ger rätt till de pauser du behöver.

Alltså kan du ta både två och tre eller fler pauser per timme om just du skulle behöva det. Inte nödvändigtvis på just fem minuter det kanske är tre eller sex minuter som just du behöver eller kanske fyra. Kort sagt det skall individ anpassas.

Detta kan dock vara svårt att fullt ut tilllämpa varför det ofta görs tillämpnings förhandlingar så som jag tidigare beskrivit om 5 minuter per timme alternativt 10 minuter var annan timme.
Skrivet av  Krille G
Jag jobbar med Detaljhandelsavtalet,
men de arbetsrättsliga kurser jag har gått hos bl a Handelsarbetsgivarna påstår att detta med 5 min/timma inte finns... hm... måste tydligen undersöka mer... :)

Tack för ditt svar!
Skrivet av  jessica
Det är en skröna...
Eller man ska kanske benämna det myt...
I alla fall finns det _ingenstans_ skrivet något som säger att man har "rätt" till 5 min rast/paus el vad man vill kalla det per timme.
Däremot får man inte jobba längre än 5 timmar i streck utan en (minst) 15 minuter lång rast.
Skrivet av  Mrs Jane Doe
Precis! :) imt
Skrivet av  jessica
Inte enbart en skröna, 17§
17§ i arbetstidslagen säger att man har rätt till pauser under _betald_ arbetstid. Arbetsgivaren får alltså inte dra av alla de korta pauser från arbetstiden som han gjort i ursprungsfrågan.

Enligt lagen är _rast_ obetald och det brukar vara lunchrasten. Pauser har man rätt till, men det står inget uttryckligen om fem minuter/timme, men det är ett vanligt använt mått. Mig veterligen använder de flesta denna tid till en kvarts fika på fm/em (eller före efter rasten i mitten om man arbetar andra tider)

Grejen är iallafall att arbetsgivaren inte får dra av tid och lägga på arbetstid som i Mias fall.17 § Arbetsgivaren skall ordna arbetet så att arbetstagarna kan ta de pauser som behövs utöver rasterna.
Om arbetsförhållandena kräver det, får i stället särskilda arbetspauser läggas ut. Arbetsgivaren skall i så fall på förhand ange arbetspausernas längd och förläggning så noga som omständigheterna medger.
Pauser räknas in i arbetstiden.
Skrivet av  Kumikameli
Jo, det är klart att man måste få pauser...
Men många tror att det är lagstadgat att man får ta 5 min/timme och det är det som är en myt... :)
Skrivet av  jessica
Är helt med Mrs Jane Doe
Just det att man har rätt till 5 minuters paus varje timme är en skröna. Det kommer sig ifrån industrin där man måste bli avbytt vid maskinen för att kunna gå på toaletten eller sånt.

Så man har inte rätt till 5m paus varje timme. Däremot har man rätt till pauser under dagen så man kan gå på toaletten, mm.

När man tar paus får man inte lämna arbetsplatsen och man får inget löneavdrag. Har du rast får du lämna arbetsplatsen och du får löneavdrag.
Skrivet av  Maria med 3 och en på väg
Beror på kollektivavtalet
som arbetsplatsen har, vi har rätt till fem min paus varje timme på mitt jobb. Man tar den inte alltid men den rättigheten finns.
Skrivet av  EllaNora
Du har rätt att
få ta ut en timmes rast/dag om din arbetsgivare gör avdrag med en timma/dag från din lön.

Rast och paus är 2 skilda saker. Vid rast kan man lämna sin arbetsplats och vid paus har man inte denna rätt utan måste finnas till förfogande på arbetplatsen om man behövs.

Det fins ingen lag som säger att en paus är 5 minuter varje timma, men enligt lagen är det arbetsgiavrens skyldighet att se till att ordna de pauser eller avbrott som kan behövas. Pauser skall inte dras av från lönen.

I övrigt läs Kumikalelis inlägg; " Inte enbart en skröna, 17§ (2005-01-04 13:59:58) Kumikameli"
Skrivet av  Lisa