Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

En fråga om frukost.

Skrivet av Gunilla Y
Jag har 3 pojkar hemma. Äldste på 11 är lite överviktig, mittenpojken på 5 år är nästintill underviktig och minstigen på 2 år är lite småknubbig.

Nu står det överallt att frukosten är super viktig bla för att undvika att man äter för mycket senare under dagen(då man lägger på sig mer.)

Min fråga är därför: Vad är en bra frukost, vad ska den innehålla för att ge optimalt med energi för dagen, utan att för den sakens skull vara fet.

Tacksam för svar.
Svar på tråden: En fråga om frukost.

Bästa frukosten...

Skrivet av  waWa
... tycker jag är flingor (inte sockriga) utan
All bran, Cherrios, Corn flakes, Havre fras eller lik.
med fil eller mjölk och en skivad banan eller osockrat äppelmos. Den frukosten är bra både för den som är lite tunn och den som måste tänka på intaget.
Man kan ju kompletera med en smörgås lite extra fett till den som behöver och lite lightare till den andra, och ett glas juice. Den här frukosten passar ju lika bra för barn som för vuxna och är väl en riktig klassiker. Men man kan ju anpassa den lite som man vill till sin egen familj.
 

Just nu äter vi flingor till frukost

Skrivet av  Gunilla Y
Vi kompleterar inte med smörgås för tillfället utan äter bara flingor. Vore det bra att som du skrev kompletera med smörgåsen med tex köttpålägg eller kan man lika gärna bara äta flingor?

 

Om barnen...

Skrivet av  waWa
..inte blir mätta på bara flingor är ju en macka ett bra kompliment men anpassa den efter behov. 5-åringen kanske behöver lite extra energi på sin medans de andra kan få lite magrare. Har du provat Messör med kolasmak??? Den är lifsfarligt god men både nyttig och mager de som behöver mindre fett kan skippa smöret det smakar lika gottt åndå. Så den passar alla ungarna. Min tös äter gärna det på det nya knäckebrödet som har olika smaker tex. favoriten hallon. Nyttig och gott!
 

Att ge messmör

Skrivet av  Fazon
med kolasmak är att sätta barnen i kolhydratfällan. Snabb höjning av blodsockret och en lika brant nedgång, vilket gör att barnet kommer att bli hungrigt väldigt snart. Bättre att ge grovt bröd med något proteinrikt pålägg, tex kött, ost, ägg.
 

Ser att "Mamma till fyra" redan förklarat (IMT)

Skrivet av  Fazon
 

Messmör är ju nyttigt!

Skrivet av  waWa
Det är allt annat än skräp pålägg. Inehåller både vitaminer och mineraler och har endast 5% fett. Om det är onyttigt för att det råkar ha en god smak så blir jag ett stort...?????? Har man det dessutom på rågknäckebröd så förstår jag verkligen inte hur det kan anses onyttigt?????
 

waWa!

Skrivet av  Mamma till fyra
Kopierar från Expressen om socker i maten, gäller för 100g:
Ljus choklad 45
Mörk choklad 42
Ostkaka 21
Lakrits 19
Marmelad 19,4
Isglass 18,75
Kalaspuffar 16,5
Drottningsylt 14
Messmör 14
Lingonsylt 13,5
Lättyoghurt 12,5
Äppelmos 12
Coca-cola 33 cl 11,55
Sötade frukostflingor 11,5
Likör 10
Frukostflingor 7,5
Smaksatt fil 7,5
Vetebulle 7,5
Nyponsoppa 3
All bran flingor 7,5
Müsli frukt 7
Chokladdryck 7
Maränger tre stycken 6
Mazarin, 1 stycken 5,5
Vinglögg 5,5
Mannagrynsmellanmål 5,5
Ketchup 5
Fullkorsbröd 5
Senap 5
Druvjuice 5
Bostongurka 5
Fruktyoghurt 4,5
Blodpudding 4
Apelsinsaft 2,5
Start flingor 6,25
Fruktdryck nypon 4
Blåbärssoppa 4
Apelsinjuce 3,5
Cider 3,5
Limpa 3,5
Äppeljuice 3
Rödbetor 3
Kaviar 3
Portvin 3
Nektar 3
Drottningkräm 2
Sött vitt vin 2
Lättsockrad saft 1,5
Hönökaka en bit 1
Digestive ett kex 1
Jordnötter 1
Mariekex, ett kex 0,5
Popcorn 0

Till fest är messmör ett hyfsat alternativ men som frukost - nej absolut inte!

Se artikel:http://www.expressen.se/?d=10&a=115349
eller varför inte här om dolt socker (messmär 46%)
http://www.sth.vivo.se/_vivosponsring/kostinfo.asp?Kid=2
 

Viktig frukost.

Skrivet av  Lena_O
Varför det är viktigt med frukosten, har inte så mycket med vad man äter senare på dagen. Att äta en frukost gör att man sätter igång ämnesomsättningen, att kroppen "startar" för dagen.

Utan frukost sätter kroppen sig i "sparläge" och börjar "spara" på energin. När man äter en frukost, så tar kroppen det som "goda tider" och förbränner jämt och bra.

För barn spelar det inte så stor roll vad det är dom äter, bara att dom gör det och orkar med att bli hungrig till lunch.
 

och sen så

Skrivet av  Mamma till fyra
har det glykemiska indexet stor betydelse för resten av dagen. Om frukosten innehåller ett högt Gi så påverkar det alla dagens måltider på ett negativs sätt!
En bra frukost för både barn och vuxna innehåller ett lågt GI, skulle inte ge tex messmör eller havrefras till ungarna. Så grovt bröd som barnen kan tänka sig med bregott och skinka som pålägg och kanske havregrynsgröt utan söt sylt i! Även om det verkar märkligt är en _liten_ klick fett bättre i gröten än en sked lingonsylt även för barn med övervikt.
Naturell yoghurt med frysta (tinade) bär kan också vara ett alternativ. Eller en macka med ett kokt ägg på.

Fast ibland får man vara glad att ungarna är intresserade av att äta någonting överhuvudtaget *suck*