Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Aptithöjare - 2 år 10 kg

Skrivet av Sissi med Sam 02 och Adam 04
Hej!
Min lille son är 2 år o 3 månader, han väger ca 10,2 kg och är ca 84 cm lång. Rätt så mager alltså. Tilläggas kan att han är född två månader för tidigt, så det förklarar väl lite. Sedan jag slutade amma (vid 8 månaders ålder)har han bara gått upp 2 kg. Vi har kollat gluten och laktosintolerans, och det var det inte. Vi tror själva att det beror på dålig aptit. Han är pigg och glad i övrigt, men vid matbordet går det inte alls bra. Han gillar vissa saker ibland, men nästa gång de serveras kan han tvärvägra. Nu undrar jag, finns det någon medicin som ökar aptiten? Vi vill få tid hos barnavdelningen för att få hjälp för nu orkar vi inte länge till. Varje gång vi ser en bättring i aptiten händer något, en tand växer ut, en förkylning, och vi är tillbaka där vi började. BVC har slutat att kolla hans vikt eftersom han inte står still på vågen, vi känner att vi inte får någon hjälp därifrån.
Snälla, ge oss lite tips!
Svar
Liten dotter....(långt)
...min dotter idag 8 år vägde inte mer än din grabb 2,3 år vägde hon 10.380 och 84 cm lång. Hon var fullgången. Vägrade äta välling eller barngröt, mat åt hon gärna och ammade gjorde jag delvis tills hon var 1 år. BVC hade koll, vägning 1 gg/mån. Jag var aldrig orolig hon var pigg och glad. Hon äter helt enkelt lite och lååångsamt det gör hon än. När hon blir sjuk äter hon nästan inget och rasar i vikt. En evig kamp har det varit med mat. Mitt bästa tips med fasit i hand är att inte göra någon stor affär av det hela att skapa så bra måltider som möjligt lugnt utan tjat eller tvång. Extra matfett, grädde i maten. Många små mål istället för några stora. Så länge han är go och glad så är det inget att oroa sig för. Min tjej är fortfarande liten 21 kg. och 124 cm lång. Hon växer sakta men säkert vikten den halkar efter men sådan är hon helt enkelt. Hon är en härlig tjej med aptit på livet om än aptiten på mat är liten. :o)
Hoppas mina ord kan göra er lite lugna över er lilla son. Kolla föresten med en barnläkare om man kan ge extra B-vitam till honnom det tipset fick jag nyligen av skolsyster som var orolig över min dotters vikt. Det höjer aptiten lite. Kram
Skrivet av  waWa *~<:o)>
Också erfarenhet
av små barn.
Min äldsta var vid 2 års ålder 90cm och vägde 10 kg. Han var helt omöjlig att få i mat och är fortfarande. Pannkakor, fisk och oliver äter han dock med god aptit. Vi kollade gluten med mera utan att de hittade något. Eftersom han var pigg och glad och väldigt aktiv valde vi att bara ta det lugnt. Han är fortfarande ganska spinkig. Han är 6 år och 120cm och nästan 18kg.
Yngsta pojken är två och 88cm och väder 10kg. Han har vart mer OK med maten men han sitter inte still en sekund, så det är väl därför han är så liten.
Skrivet av  Julia m tre pojkar
På sidan 4...
finns det en diskussion som börjar med "Min 19-mån kille vill inte äta" Där tycker jag att den mamman fick ett par bra svar, så ett tips är att läsa dem. Själv har jag tyvärr inget att tillägga, förutom det eviga att ni absolut inte skall låta honom märka att ni är oroliga...
Skrivet av  Anna
Finns inget....

..som heter "aptithöjande" enligt de läkare jag pratat med.
Gamla människor kan få en alkoholhaltig typ av aptithöjare, men egentligen så finns det inget sånt preparat.

Jag har stridit med läkarna om att det MÅSTE finnas nåt, men dom svarade att man ibland ger lite äldre barn en kombination av vitaminer och kallar det för aptithöjande för att det rent psykiskt brukar kunna fungera :)
Skrivet av  J-Li