Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

2- åring som inte äter..

Skrivet av Ulrika
Vad ska man göra? Han äter otroligt lite. Idag tex har han ätigt
kl. 7.00 halv flaska välling
kl. 10.00 ett halvt glas youghurt och en gurkbit
kl. 14.00 en korv och lite pasta, vilket fick stå framme så det tog några timmar innan han åt det.
kl.17.00 serverade vi middag nudlar med wokgrönsaker och kyckling. Han drack ett glas mjölk och åt några stån med nudlar
kl. 19.30 halv flaska välling och ett helt äpple

I stort ser dagarna ut likadant, ger vi mat för ofta/ för sällan? Just nu är han inne i en period då han sitter och leker med mat. Han stoppar inte i sig något alls utan ska bara leka. Ska man säga till honom då eller låta honom leka, vi kan ju inte tvinga honom att äta och det känns som desto mer tjat desto mer vägrar han att äta men säger vi ingenting så leker han bara med maten. Vi sitter alltid alla tillsammans och äter så han ser ju att vi äter.
Han har alltid varit dålig i maten och han är mager som en speta.. (väger 10,5 kg, 86 cm lång) men för övrigt är han pigg och igång hela dagarna.

Vad ska man göra??
Svar på tråden: 2- åring som inte äter..

Samma här,

Skrivet av  K
vår dotter är liten i maten, har alltid varit det, förutom ett par gånger då hon varit väldigt hungrig. Hon äter aldrig mellis vilket oroade dem på dagis från början, men eftersom hon är frisk och kry och följer sin kurva så är det inga problem. Hon är jättedålig på att äta frukost, oftast blir hon inte riktigt hungrig förrän efter någon timme. Såhär ser det ut hos oss:
7.00 ca frukost, yogurt eller risifrutti, en halv burk ca.

ca 9.15 en bit frukt.

ca 11 lunch

ca 14.15 mellis

ca 17.30 middag

ca 19 välling till sänggåendet.

Detta är de dagar hon går på dagis. Hemma blir det förskjutet någon timme och mellis utesluter hon helt, oftast även på dagis. För er del skulle jag föreslå att ni minskar ner måltiderna. Han verkar inte vara riktigt hungrig då ni ska äta. Kan ni inte prova med något sånt här:

7.00 frukost (välling om han är van vid det)

9.00 en bit frukt

11-12 ca lunch

14-14.30 ca mellis, ex en bit frukt, lite yogurt eller liknande.

17-17.30 middag

Jag vet hur det är att oroa sig för att barnet går hungrig, men friska barn svälter sig inte. Han kanske helt enkelt inte är hungrig och det kan ni lätt testa med att ändra tiderna, utesluta mellanmål och bara ha de fasta måltiderna. En sak som jag upptäckte tidigt var att det för vår dotter var viktigt att äta samma tider varje dag. Det är först ´nu då hon är i treårsåldern som vi kan ändra tiderna lite. Men nu säger hon också till om hon är hungrig.

Lycka till!
 

samma här

Skrivet av  maria65a
Fast din kille äter iallafall välling! Max dricker ett glas mjölk med honung i till morgonen och ett till kvällen istället för välling som han helt plötsligt slutade med förra hösten.
Tror att aptiten det har med åldern att göra - iallafall hoppas jag det :-)
Så länge han bajsar varje dag och är pigg i övrig så tänker jag inte oroa mig.

Max är ca 86 cm och väger nu 11.2 kilo
 

Här med

Skrivet av  L
Min son (blir snart tre år) har varit liten i maten sedan ettårs-åldern. Jag märker dock att om vi är väldigt aktiva en förmiddag eller eftermiddag (han går ej på dagis, vi är hemma med lillasyskon), då blir han vrålhungrig och äter upp allt på tallriken. Jag uppfattar det som om han har en bra förbränning/matsmältning där han äter det han behöver men inte mer. Även det minsta mellanmål kan förstöra hans middagsaptit, därför försöker jag undvika det. Det är inte så lätt bara eftersom hans lillasyster kräver mellanmål och då vill han också ha...

Jag är inte längre orolig för att han inte får i sig det han ska, däremot tycker jag att det är såååå irriterande att han _alltid_ säger "neeej, vill inte ha mat" även om det ofta slutar med att han petar i sig något. Att han aldrig är sugen på _mat_ utan bara vill ha en yoghurt eller smörgås. Han har inga favoriträtter och när jag står och lagar mat sitter han och skriker att han inte vill ha. Suck. Min inställning nuförtiden är att jag talar om vad vi ska äta, lagar det, serverar det. Jag pratar med honom (ignorerar alltså inte bara), bekräftar att han vill ha yoghurt men talar om att nu lagar mamma köttbullar el.dyl. Försöker att hålla mig lugn men jag lovar att det kokar inombords.. Tråkigt att det har blivit såhär. Lillasyster är dock helt tvärtom.. hon äter ALLT! Vill smaka på allt o.s.v. Vad skönt det är!

Barn _är_ olika, jag har börjat förstå det nu.

Mitt råd är att fortsätta som ni gör, och inte kommentera att han inte äter eftersom det mest skapar en negativ stämning. Mer neutralt som "jaha, var du inte hungrig idag?" är nog bättre (iallafall för oss). Möjligen kan ni ju försöka att inte ha mellis kl tio, låt honom vara hungrig och ät lunch kl elva istället - då kanske han är tillräckligt hungrig? Jag har också märkt att min son äter bäst om han får ett lagat mål och inte två. På något sätt känns det bättre att han äter en ordentlig måltid hellre än två halvdana (typ korv till lunch och några nudelstrån till middag). Prova er fram till vad som känns bra för er.

Kämpa på! Jag längtar tills min son blir tonåring och kommer äta en halv limpa till frukost. ;)
 

Här är det också samma

Skrivet av  Tehess
Vår dotter är så oerhört kräsen, det är bara välling som slinker ner utan några problem...men hon håller sin vikt så än så länge är jag inte orolig..
 

Här har vi samma problem!!

Skrivet av  Johanna m. Ida juli-02

Min dotter äter i perioder mycket lite, och då menar jag verkligen katastrofalt lite. Men så blir det lite bättre, och så sämre... Så fortsätter det. Men jag har äntligen efter två år lärt mig att det bara är att låta henne äta det hon äter, och sen är det tack för maten.

Gurka är en stor favorit, och läkarna har vid nåt tillfälle sagt: Vill hon äta gurka och plättar - så servera henne plättar och gurka.

Min tjej är liten, vid två års ålder så väger hon hela 9 kg, så det har funnits anledning att följa upp hennes matvägran, men tösen är frisk och kry och pigg, och det får jag vara näjd med :)
 

vadå

Skrivet av  andromeda
Jag tycker det låter lagom.
Vi vuxna tror alltid att barnen äter (behöver)mer än vad de gör.
 

Lite om maten, och ett citat

Skrivet av  Emlon
Hej,
har läst allas svar ovan. Spontant tycker jag att det låter som att barnen äter lite för lite om de är två år. Samtidigt håller jag med er om att barn som är pigga och glada inte är något att oroa sig för.

Min son, som nu är 1 1/2 år, föll tidigt ur sin viktkurva på BVC. Från 3-4 månaders ålder fram till ca ett års ålder var hans vikt en källa till oro för oss. Därför har vi läst en del om mat, matvanor, mattider mm.

Här nedan är ett citat ur boken "Nam-nam, allt du behöver veta om ditt barns mat och matvanor från nyfödd till tonåring" av Margit Eliasson och Mehari Gebre-Medhin som vi tänkt mycket på. Mig har det hjälpt att få ordning på maten i alla fall.

"Det är barnet som avgör vad och hur mycket det vill äta, men det är du som vuxen som har ansvar för att ditt barn får bra mat på bestämda tider och att ni har det trevligt runt bordet.

I ett- till tvåårsåldern bör det inte gå mer än ca 2 1/2 timme mellan måltiderna och då blir mellanmålen extra viktiga. Förskolebarn kan ha cirka 3 1/2 timmar mellan måltiderna, eftersom de kan äta lite större portioner, men även för dem har mellanmålen stor betydelse. Mat på bestämda tider har många fördelar och bidrar framför allt till att kroppen ställer in sig på mat."
 

Låter som Elise !

Skrivet av  Nina m Elise 020501 o Anja 040301
Hon är i samma vikt o längdklass ...men har slutat med vällingen helt sedan i julas, nu har hon dock börjat äta något större portioner oftast (läs: lite mer pasta) .

Jag tycker dock att hon äter duktigt nu jämfört med hur hon åt för ett halvår sedan, så jag är inte längre bekymrad (hon gick upp ca 300 gram dec-juni). Vi har gjort som ni gör och tror det är därför hon äter bättre o bättre.

Vi tycker att viktigast är att förmedla att måltiden är en positiv händelse, och även om hon inte vill äta försöker vi få henne att vilja sitta med vid bordet en stund. Hon har en positiv inställning till mat, vill bara inte smaka eller äta så mycket av den ;-).

Vi erbjuder henne inte mat särskilt ofta, eftersom hon verkar tycka det är jobbigt bara. Vi brukar erbjuda frukost (någon gång mellan 07-10) lunch ca 4-5 timmar senare, fika ca 2 timmar efter lunchen o middag vid 19-20 snåret på kvällen. Om hon inte ätit nästan något under dagen brukar vi erbjuda tex en smörgås innan tandborstningen + 1 flaska mjölk (den dricker hon varje kväll).
Fortsätt som ni gör, försök att inte visa att det bekymrar er ...det kommer ordna sig med tiden !