Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hungrig son!

Skrivet av M
Hej.

Skulle behöva lite råd. Min son är 14 mån och han har aldrig någonsin velat ha välling någon gång. Han avskyr det. Men gröt däremot vill han gärna ha. Så det får han då vid 18.00 när vi äter+en macka och en youghurt, till det dricker han mjölk. Precis som med oss vuxna så varierar ju aptiten så det är inte ofta han äter upp hela mackan eller hela tallriken med gröt. Iallafall så lägger han sig sedan vid 19.00.

Problemet är att han vaknar nästan varje morgon mellan 04.30 och 05.30 och är hungrig! JAg brukar gå upp och då äter han gröt, sedan lägger jag honom och han sover då till 07.00 el 07.30.

Men jag undrar vad man ska göra för att han inte ska vakna så tidigt? Igår morse vaknade han vid 04.00 och eftersom han somnar och snarkar som värsta tröskverket efter han fått gröt då så tidigt så måste han ju säkert vakna pga hunger eller hur????

Han får gröt som är från 1 års ålder, men jag funderar på om han behöver kraftigare gröt, typ den från 1 och ett halvt års ålder? Men vågar jag ge honom den när han bara är 14 mån?

Hoppas någon kan svara på mina frågor.
Svar
Mat istället
Gröt är ju mest kolhydrater som bryts ner ganska fort. Protein mättar längre tid. Han borde väl kunna äta samma som ni kl. 18.00 (om ni äter lagad mat då)? Och ta gröten strax innan han lägger sig istället? Barn i den åldern kan ju behöva två mål lagade mat, men ni kanske ger du honom det andra målet tidigare på eftermiddagen? I sådana fall kanske ni kan växla, så att ni ger gröt då istället och så äter han den lagade maten med er?
Skrivet av  Ullen61
Jag har också
en hungrig son som även han ratar välling. Man önskar ju att dom hade ätit välling när dom vaknar vid 4-tiden och är hunriga. Det känns som om det hade varit liiite lättare än att ge dom gröt.
Vi har dock fått sonen (10 mån) att klara sig utan 4-målet och numera äter han gröt 19.00 och sen frukostgröt 7.30-8.00. Vi fick honom att bli mindre hungrig genom att helt enkelt knö i honom mat vid varje tillfälle han åt. Hela dagens mat tror jag är viktig för att man ska stå sig på natten. Min kille äter 1 1/2 stor burk vid lunch och middag och 1 1/2 dl grötpulver till frukost och kvällsmat + lite mellanmål. Så mitt tips är att utöka portionerna under hela dagen, lillebror äter alltså två portioner gröt varje gång och då står han sig. Men glöm inte att truga...
Skrivet av  Björna med lillebror 10 mån
Men
min son får så mycket mat som han liksom klarar av känns det som. Lagad mat vid lunch 10.30-11.00. Sedan äter han lagad mat vid 14.00 igen. Vi har lagt in ett mellanmål vid 16.00 och sedan vid 18.00 gröt,macka och youghurt. Vi har försökt med mera gröt strax innan läggdags men min son äter bara när han är riktigt hungrig. Om du trugar och trugar och lyckas få i honom mer så har han brukat spy.

Jag ringde bvc idag och dom sa att jag kunde prova med musligröt som är från 1 och ett halvt år, för att se om han kräver kraftigare gröt.

Jag har funderat över vilket som mättar bäst och min sambo hävdar att gröten mättar längre än lagad mat så därför ger vi honom gröt när vi äter middag vid 18.00. Men det kanske inte är så???

Inatt tex vaknade han redan vid 03.30 och låg och gnydde och kastade sig i sängen. Jag tänkte att så här tidigt går jag bara inte upp så jag låg och väntade på att han skulle somna om, vilket han inte gjorde. Jag gick upp med honom och skulle ge han gröt men då ville han inte ha!!! Han åt endast 4-5 skedar. Däremot så var han väldigt kramig och mammig kändes det som och jättetrött. Så han satt i min famn en stund och sedan la jag honom igen och då somnade han igen. Så nu är jag osäker på om det är pga hunger som han vaknar?! HJÄLP! Vad tror ni?
Skrivet av  M
Kanske ...
är han bara törstig,och vill ha lite tröst
Skrivet av  andromeda
Jag skulle ge ett mellanmål kl 14
och lagad mat kl 16 så att måltiderna hamnar mer jämnt fördelat över dygnet.

E är också hungrig av sig (och äter inte välling) och hur vi än bär oss åt så får vi inte henne att sluta med nattmat. Helt ok enligt oss men vi ser också till att hon äter mycket under dagen och att måltiderna är jämnt fördelade.
Skrivet av  g
Jag skulle
ändra lite i måltidsplanen. Mellanmål vid 14 och middag vid 16-17 och så gröt en liten stund innan han lägger sig. Låter lite väl när aatt få två lagade mål så tätt mellan som 11 och 14
Skrivet av  Skrållan
Hej
HAr du provat att ge lagad mat? Min dotter åt lagad middag vid den åldern och det gick jättebra. Gröt är i och för sig också mättande men man vet aldrig...
Skrivet av  M
Håller med de andra
Ändra hans matrutiner lite. Varför ge två mål lagad mat så tätt? Det är väl mycket bättre att han följer familjens rutiner så mycket som möjligt? Min dotter har bara ätit våran mat sen hon var ca 15 månader. Detta för att jag varken har tid eller lust att laga en massa olika maträtter (snart kommer de på att de får nåt annat än de vuxna) och för att hon ska lära sig att "nu äter vi middag" och inte ska ha sin helt egna matrutin. Det enda som skiljer är att hon äter välling på kvällen innan hon lägger sig. Ge honom gröten då tycker jag så slipper du hålla på med en massa olika mat.
Skrivet av  Skogsmulle