Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Mat som inte är stoppande

Skrivet av Prillis m Emma 9905 & Sara 0105
Hej!
Min dotter på 5½ år blir lätt förstoppad och har ingen lust att gå på toa och bajsa, så magen blir stenhård efter 10 dagar ca. Har varit med henne hos barnläkare och hon har fått lavemang och microlax för att hjälpa henne. Hon äter lactulos för magens skull, men då måste man lägga om kosten också det jag vet är som är stoppande är mjölk, pasta, ris mjöl och grynrätter. Men är det någon som har nåt tips på var jag kan hitta recept på bra lösande mat. Som vet mer vilken mat som är stoppande.

Jättetack på förhand
Svar på tråden: Mat som inte är stoppande

Mjöl och gryn finns av olika slag...

Skrivet av  Gafsan m. Axel & Kalle
...och de fiberrika sorterna är bland det bästa man kan äta just för att slippa förstoppning! Det är de raffinerade och fiberfattiga mjöl- och grynprodukterna som man ska akta sig för.

Bröd bakat på raffinerat mjöl, t.ex. vitt bröd, är rena katastrofen medan grovt bröd med mycket hela korn i är superbra för magen. Gärra med messmör på - det är lösande!

Frukt och grönt av alla de slag ska man äta massor för magens skull! (bananer kan man undvika). Torkad frukt t.ex. fikon och katrinplommon är kända för att vara lösande.

Det är bra om man kan äta potatis, fullkornris, råris eller fullkornspasta i stället för vitt ris eller vit pasta som inte innehåller så mycket fibrer.

När det gäller frukostmat finns det ju fiberrika och bra muslisorter med torkad frukt som är jättebra. En annan bra frukostvariant är gröt. Inte mannagrynsgröt eller risgrynsgröt - det är stoppande, utan t.ex. gröt på fiberhavregryn. Man kan gärna hälla i lite linfrö (helt eller krossat) för att få extra fart på magen. Eller, som sagt, mackor på fullkornsbröd.

Dryck är viktigt. Att dricka för lite är ett säkert sätt att dra på sig förstoppning MEN man ska akta sig för att just därför ge förstoppade barn en massa juice, mjölk och saft att dricka. Då blir de lätt mätta av drycken och äter mindre - och får i sig för lite fibrer och så blir förstoppningen ännu värre. Bäst är att dricka vatten. Är man förstoppad är det mycket bättre att äta en frukt än att dricka fruktjuice, för i juicen är ju nästan alla fibrer borttagna.

Barn som dricker dåligt kan man försöka ge lite extra mycket frukt och grönt - det består ju mest bara av fibrer och vatten! Ett äpple eller en morot innehåller ju t.ex. massor av vatten. Barn som är mindre benägna att äta frukt och grönt om det finns annat att välja på, brukar ofta ändå äta det om de inte får något annat som mellanmål.

Egentligen är det svårt att ge råd om "mat som är lösande" - ALL mat innehåller mycket grönsaker men minimalt med raffinerade kolhydrater är ju lösande för en förstoppad mage.

Lycka till!
 

Tack!

Skrivet av  Prillis m Emma 9905 & Sara 0105
Tack så jättemycket för tipsen, jättebra att veta att potatis inte är stoppande, för det tycker hon är gott. Men det där med att dricka är inte hennes grej (troligen ärvt från mamma)frukt och grönt älskar hon. Emma gillar havregrynsgröt ska testa med fiberhavregryn istället.

Camilla
 

Hej

Skrivet av  Sara
Har själv haft en tjej med problem med att bajsa. Hon är nu 5, 5 år :) Detta var för ca ett år sen.
Hon fick hårt bajs och ville inte bajsa för att det gjorde ont och så höll hon sej och så var cirkeln i gång.
Jag tycker att det är konstigt att du har fått microlax.
Jag använde det några gånger i början men när vi sen sökte för hennes mage fick vi inte använda det. Det retar ju tarmen och bajsreflexen (eller vad det nu heter) kan bli störd. Och så svider det. Utan vi skulle ta klyx. Det gör bajset mjukt och så kommer det av sej själv. Emily fasade inte längre för att få hjälp att bajsa.
Sen hade Emily svårt att ta medicin i munnen som syns, smakar mm. Hon framkallar kräkning då. Så vi fick Importal EXlax. Det är ett pulver som vi kunde blanda i ett halvt glas m vatten , eller strö på maten.

Emily kan inte äta för mycket morötter, max en halv åt gången och inte varje dag. Hon kan inte heller äta banan. En halv typ var tredje dag går bra. De två grejerna gör att det blir tvärstopp i magen på henne :(

Sen är det ju inte heller bra med för mycket fibrer i maten för om man inte matchar det med mycket vätska så blir det också stoppande.

Emily har nu fått ordning på sin mage. Hon bajsar nu varje dag. Men det var kämpigt ett tag. Man fick säja åt henne att nu är det dax att gå på toa och så satt jag och läste bok för henne medans hon satt där...
Fast jag får fortfarande kolla henne och fråga om hon har bajsat idag.
Har sääkert glömt att berätta något, men fråga då ;-)

Kram Sara


 

Hej Sara

Skrivet av  Prillis m Emma 9905 & Sara 0105
Emma har nu under de senaste dagarna faktiskt bajsat på naturlig väg. Men det går ett antal dagar mellan gångerna, vi har väl hållit på och kämpat i lite drygt ett halvår, det började krångla precis efter 5-årskollen. Då vi sa att kiss och bajseriet fungerar. Sen blev hon hård i magen och en kompis stod m henne på toa och störde. Sen den dan var det igång.

Det som är jobbgt är att när det till slut inte fungerar att hålla sig längre så kommer det lite i trosorna. Sen att säga till Emma att gå på toa, så blir hon så arg på oss. Vi har ju gjort allt för att hjälpa henne. Men nu här vid jultid, tog vi en paus efter ett läkarbesök, då jag kände mig desperat. Men läkaren tyckte att jag skule återkomma när jag var desperat. Vi for iväg utomlands på semester efter det. Vi har tagit det väldigt lugnt med Emma. Nu har hon förstått att hon måste dricka lactulos som hon gör väldigt duktigt varje morgon. Så har vi lagt om kosten tagit bort all pasta och ris ett tag. Nu hoppas jag att det löser sig för oss. Oj vad det blev långt.
Tack för all hjälp :-))