Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Matsituationen

Skrivet av Mor
Någon som har tips till mig? Min dotter (14 mån) har alltid varit sparsam med det som kommer in genom munnen. Hon äter ca fyra mål om dagen,

9.00 frukost 1-2 Yoghurt (små 90g)& ibland lite ostskivor
11.00 halv burk - 75% av en burkmat
14.30 ca 75% av en burk
17.00 några tuggor av vår mat ( tre spiralmakaroner) tre kötbullar
19.30 välling ibland inget ibland 200 ml

Jag vet inte vad man ska ge henne eller hur för att få i henne mer. Hon får ju plockmat ibland men jag kan inte påstå att hon äter bättre då...hon ser lycklig ut när hon får tallriken men sen händer det inte så mycket mer.

Hon är pigg och glad, och följer sin utveckling. Vissa perioder äter hon bättre men då är fördelningen 1 v bra och & 3 v dåligt.

Vad göra? Hon är så smal!*hjälp*

Svar på tråden: Matsituationen

Hmm, några tankar

Skrivet av  Tessie m Celia aug-03
Hej! Jag har en tjej som är 16 månader och hon äter väl ungefär som din tjeja, om möjligt något mindre. Fast med möjlig skillnad då att jag "fortfarande" ammar henne, så hon får ju några slurkar bröstmjölk här och var. Annars är hennes mattider slående lika era faktiskt!

Så, mina tankar då.. Det första som slår mig är din rubrik. Jag skulle vilja säga (som Jesper Juul): Avskaffa matsituationen! Återinför måltiden.

Med det menar han att vi ska sluta tänka på måltiden som en "situation". Det blir så kliniskt, så icke känslomässigt. Vi säger ju inte att vi har en "matsituation" tillsammans med vår man när vi äter tillsammans, eller hur? Så vad Juul menar är att vi bör försöka liksom släppa på maten i det hela, och mer se till måltiden som trevlig samvaro.

Säkert känner din dotter av oron på ett sätt eller ett annat, och risken finns då att allt blir fel och fyllt av "låsningar". T.ex. kanske hon känner sig iaktagen, att allt hon äter värderas osv. Då får man kanske inte så bra matro. Det andra är att hon kanske börjar "samarbeta", dvs. hon känner på sig att ni förväntar sig att hon ska äta lite, och därför gör hon det. (Dvs. hon vill leva upp till era förväntningar, fast det blir helgalet.)

Så mitt tips blir att försöka släppa helt oron och "mätningen" av hur mycket hon äter. Inga kommentarer om mängd eller duktighet, varken till henne, hennes pappa eller till mormor i telefon. Lätt? Nej, inte alls. Supersvårt... Jag är ju där själv så att säga, så jag vet ju... Det är så lätt att oroa sig, så lätt att fälla nån kommentar typ "Titta! Hon äter!!". Försöker istället säga nåt som "Åh, tyckte du också att maten var god?" när hon väl slukar något. Så, försök om du tror att det hjälper. Jag tror på det, men det är svårt som sagt.

Nästa sak som slår mig är att hon får ganska mycket "riktig" mat. Alltså, de flesta äter ju två lagade mål mat om dagen, men din tjej får tre. Hinner hon verkligen bli hungrig mellan måltiderna? Jag skulle nog försöka att byta ut maten 14:30 mot ett lättare fruktmellanmål faktiskt. Så kanske hon äter mer middag.

Nästa sak jag tänker på är att hon får burkmat två gånger om dagen. Nu när hon är så stor kanske hon föredrar riktig mat? Celia, min dotter, får oftast "matlåda" från middagen innan och det gillar hon mer än bebismat. Ja just det, äter ni tillsammans? Det gör stor skillnad här! Så vi äter alltid samma mat och tillsammans, då äter Celia mycket mer! Om jag av nån anleding inte vill/kan äta med henne får hon äta tillsammans med andra barn på ÖF och då går det också ner mer. Alt. om vi äter ute på restaurang eller café.

Och så vällingen. Har ni provat med gröt istället? Det har ni säkert, bara en tanke..

Och så till sist. Kom ihåg att ditt ansvar är enbart att laga/servera god och näringsriktig mat. Det är helt din dotters ansvar att bestämma över mängden hon äter. Det är hon kompetent nog att göra, och vi oroliga mammor får försöka att inte lägga oss i så mycket. Svårt jag vet, men vi måste nog..

Kram, och lycka till!
 

sant

Skrivet av  Mor
visst är det ju så att hon vet att jag är orolig. Vi försöker att äta samtidigt som henne men när hon ska äta på dagen så är hon liksom för trött för att äta och då får hon i sig ännu mindre och samma på kvällen. Hon sitter ofta och gnuggar ögonen när det är matdags, sen när hon är ur stolen och på golvet är hon helt plötsligt såååååå pigg igen.

Jag har svårt att tro att hon får i sig motsvarande matmängd när hon äter vår mat än när hon äter burkmat. Jag provade ett tag men det resulterade i att hon stod stilla på vågen.

Eftersom hon inte kan äta med sked så blir det ju plockmat och inte så mycket sås eller annat fettbildande.

Har du några tips på bra plockmat som är näringsrikt och bra för viktuppgången?
 

Min 18 månaders kan inte äta med

Skrivet av  Gullet med E 0307 & L 0411
sked men hon äter smöret på smörgåsen. Det gäller ju att ha ett bra bordsmargarin så vi äter Becel eftersom det är bra fettsyror i det mest för E\'s skull. Där har du nåt som kan vara lätt för ditt barn att plocka i sig. När du steker mat så stek i lite extra matolja och slå på lite olivolja på hennes pasta, osv så får hon i sig lite mer fett/energi.

Lycka till med maten!
 

Mina tankar

Skrivet av  Skrållan
Slår mig att det är ganska tätt mellan målen.

Frukosten låter som väldigt lite energi med yougurt. En massa socker men inte annat. Skulle det gå byta till gröt?

Om hon åt mer till frukost skulle jag skjuta på lunchen till 12 snåret.
Sen skulle jag inte ge mat vid 14.30 utan något mera mellisaktigt. Yougurt och en liten smörgås, frukt el dyl.

Då äter hon säkert mera till middagen istället.
Plockmat är säkert bra. Min andra åt inget annat vid den åldern.
För att ge svar på det du frågade om ovan att om hon inte äter sås så får hon ingen energi i sig.
Det går utmärkt att tillsätta lite smör på makaronerna. De blir lite glatta men goda.
Har alltid tillsatt smör el olja till maten mina små fått. (knappt gett färdiglagad burkmat) och gör det fortfarande i viss mån till min 3 och 6 åring.

Sen skall man släppa oron. Ser stor skillnad på mitt första barn som inte hade tid att äta och vi stökade alldeles för mkt runt matsituationen och min andra där jag bara serverat och låtit henne äta det hon velat och verkligen inte gjort ngn affär av om hon inte ätit mkt.
 

gröt och välling duger inte

Skrivet av  Mor
till frukost, det går in tre skedar sen är det stopp. Jag har i och för sig mest provat köpgröt och risgrynsgröt.

Vi har tillsatt smör/olivolja i hennes mat sen hon var runt sju månader.

Vad gav du för plockmat?
 

Allt som gick

Skrivet av  Skrållan
äta i bitar. Ofta samma mat som vi åt. Makaroner, potatis, korv, köttfärsbiffar, fisk, kyckling. Grönsaker av olika slag: ärtor, broccoli, tomat, gurka, majs, lättkokt morot mm.
Lite knepigar då vi åt ris men ett bra tillfälle att hon fick prova med sked och så fick man vara där och försöka stoppa in om det gick.

Kan tillägga att min lilla från några mån ´ålder låg under sin viktkurva men aldrig så att de regaerade på BVC. Än idag ligger hon lite under(3 år)
Hon åt sällan några stora portioner i den här ålder. Nu ammade jag också så frukost och kvällmat var amning. Ev på dan men just då jobbade jag heltid och maken var hemma.
Men just med erfarenheten av hur fel det kan bli om man börjar oroa sig och börjar tjorva för mkt runt matsituationen, vilket vi gjort med storebror, gjorde att redan innan lillan började med vanlig mat så hade jag bestämt mig för att inte göra det den här ggn.
Hon var dessutom väldigt bestämd om att hon skulle äta själv så det var bara att låta det vara så.

Barn svälter ofta inte och erbjuder man dem mat så äter de. Mindre vissa dar och mer andra.

Ang gröt förresten. Min lilla vägrade köpesgröten Gick bättre med hemmagjord havregrynsgröt. Eller mannagrynsgröt. Nu var hon inte så överdrivet förtjust men en liten portion brukade gå, ibland.
 

tallrik eller på bordet´?

Skrivet av  Mor
hade ni tallrik eller la ni direkt på bordet? Vi har provat båda. När hon får en tallrik med mat upplagt blir hon glad och tar något men sen åker den i backen eller vänds upp och ner(då brukar jag ta bort den, hon blir arg och sen är det slut på ätandet). Ibland lägger vi upp bara några typ spiralmakaroner och då kan hon ta dem sen när man lägger upp mer så drar hon bara allt längs med bordet och ner på golvet.

Känns inte som att vi har någon bra taktik om vad som är lämpligast.
 

E åt länge från bordet men

Skrivet av  Gullet med E 0307 & L 0411
en dag tittade hon verkligen att hon ville ha en tallrik. Då fick hon en vanlig assiet men vi har varit mycket bestämda på att den ska vara: "på bordet" och så har vi hållit fast tallriken.

 

Hon äter väldigt tätt

Skrivet av  Gullet med E 0307 & L 0411
Jag skulle göra mer såhär om det var mitt barn och i min situation:

Frukost 9:00 (går det tidigare eller sover ni så pass länge?): Youghurt men osötad/lättsötat hellre fetare sådan, lite osötad musli att plocka i sig. F-musli är bra. Smörgås med ordentligt med smör, ost, någon skinkskiva, ägg.

Mellanmål 11:00 Frukt med keso eller kesella eller liknande men inte för mycket så att det blir alltför mättande. Det ska vara ett mellanmål så att hon orkar fram till lunch.

Lunch 13:00 Barnmatsburk men helst plockmat från gårdagen om du inte ids laga ny mat (det gör inte jag iaf). All mat sånär som på soppor går att plocka i sig. Ris kan visserligen vara svårt men det mesta annars.

Mellanmål 15: som på förmiddagen

Middag 17: Plockmat med er

Kvällsmål 19: Välling

Låt hon plocka och pyssla som hon vill med maten. De får inte i sig så mycket i början men det kommer ganska snart. De lär sig så fort bara man tillåter det och inte kommenterar så mycket och en sak är säker: Hon svälter inte ihjäl helt frivilligt när det serveras mat! Låt hon kladda och testa och det kan ta tid innan hon äter "normalt".

 

turiks yoghurt

Skrivet av  Mor
har jag varit och köpt nu och sen tänkte vi testa med vår hemagjorda musli (fyra sädeslag, russin, krossade linfrön och banan).

Det är alltid värt ett försök.