Tiramisú |
|
Skrivet av | Pappa_aspirant bf 12/5 |
Hej! Är det någon här som vet om det går att äta efterrätten Tiramisú, när man är gravid. Den innehåller bl a: 1 dl kaffe 3-4 råa ägg 1 matsked vin Anyone? |
|
Svar på tråden: Tiramisú | |
|
|
Jag skulle kasta |
|
Skrivet av Lee med 6 st +bf 25/5 | |
mig över en sådan läcker efterrätt :) Marsalavinet som är i är så väldigt lite, men är man konsekvent med alkohol så får man ta ställning till hur man vill göra. Min gubbe gör en supergod tiramisu......tänk jag får vänta i 2 veckor till innan jag kan beställa det av honom :) |
|
Äggen då? |
|
Skrivet av Pappa_aspirant bf 12/5 | |
Är det inte någonting med råa ägg, som man ska vara lite försiktig med? |
|
|
|
ja just det.... |
|
Skrivet av Lee med 6 st +bf 25/5 | |
Jag äter både råa ägg och rått kött när jag väntar barn....jag vet att man inte ska, men har tyvärr nojja på det och klarar mig helt enkelt inte utan. Men jag lärde mig nere i Spanien för några sommrar sedan , att det man är "rädd " för med ägg är ju salmonellasmittan. Den sitter inte inne i ägget utan utanpå skalet(från kyckligens avförinfg...sorry). När man då knäcker ägget så kan ju en del av innehållet komma emot utsidan av skalet och på så sätt får vi i oss ev. smitta. I Spanien fick jag tipset att alltid tvätta äggen mycket noga , med lite diskmedel för att få bort allt "skit". I Sverige ska ju äggen tvättas innan de kommer ut i butiken, men jag har ofta fått ägg med fjädrar fastklibbade på, så jag vet inte hur petigt det är med sådant. Om man nu tar till alla tvättåtgärder och är lite noga när man knäcker äggen , så tror jag nog att det är helt ok. Min egen teori i detta , ska jag väl påpeka. |
|
Är det inte risk för.. |
|
Skrivet av Pilla med lilla fyran bf 4/5 *på visit* | |
.. toxoplasmos vid råa ägg också. Precis som det råa köttet? Har för mig det, men det kan ju vara fel. (Vet inte var jag har lagt min lilla "matfolder" från mvc. ;O)) | |
Och jag har slängt |
|
Skrivet av Lee med 6 st +bf 25/5 | |
url:n där allt stod med. Jag ska nog rota lite tror jag. |
|
|
|
Problemet |
|
Skrivet av Cia 9+0 | |
är att äggskalen är perforerade. De är alltså inte täta utan fulla av små små hål. Salmonellan sitter alltså inte i äggskalen utan kommer lätt in i äggen. Tvätta dem hjälper tyvärr inte alltså... Kram |
|
Svenska är OK |
|
Skrivet av På besök från 2004/03 | |
Kolla så att de är svenska så rä det ingen fara. Det är iallafall vad livsmedelsverket säger. | |
är Mascaporne-osten pastoriserad*imt* |
|
Skrivet av Malina bf 31/5 | |
. | |
|
|
Ja! |
|
Skrivet av Pappa_aspirant bf 12/5 | |
Mascarpone är gjort på pastoriserad komjölk, grädde och citronsyra, så det borde inte vara något problem med den. Men igen... vad med råa ägg? /T |
|
Nja |
|
Skrivet av I Längtans tider v9+1 | |
Vad jag vet så ska man undvika hemgjord majonäs eftersom den innehåller råa ägg, så jag skulle gissa att det inte är en jättebra idé Men det lät gott ...... |
|
Går det inte att göra utan råa ägg? *imt* |
|
Skrivet av Jennivf bf 21/5 | |
|
|
Inte om du ska göra en äkta tiramisu (imt) |
|
Skrivet av Majsan 8+3 | |
Har broschyren |
|
Skrivet av Rebecka -98/-02 v. 10+6 | |
"Mat för två - Goda råd för dig som är gravid eller ammar". Och där står inte att det är okej, men inte att det inte är okej med råa ägg. Det står ingenting alls om ägg helt enkelt. Det står en massa om fisk & skaldjur, kött och mjölk & ost. Jo, en sak står det och det är följande: "Ät varje dag: kött, fågel, ägg, fisk eller baljväxter" men det är också enda meningen där ägg nämns. Så tyvärr inget svar där... |
|
Råa ägg |
|
Skrivet av Fanny v 24+4 *på besök* | |
Jag älskar råa ägg, äter gärna pasta med rå äggula på, och frågade min bm. Hon sa att så länge äggen inte är gamla ska det gå bra. Jag tror att risken för salmonella är oerhört oerhört liten, och jag tar den risken. Men det är ju upp till var och en. |
|