Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Överkörd och maktlös!? (obs långt)

Skrivet av Lotta
Hej,

Nu är jag så trött på att känna mig överkörd och maktlös i vårdsystemet.

Har två härliga flickor 7 och 10 ½ år gamla. Äldsta tjejen var sängvätare fram till ca 10 års ålder och blev hjälpt av Minirin. Problemet vi har nu gäller vår 7-åring som också är sängvätare. Hon började med Minirin för ca 1år sedan. Fick recept till henne av husläkaren i samband med ett besök pga annan orsak. Eftersom vi var bekanta med minirin och han inte såg något medicinskt hinder skrev han gladeligen ut detta. Det gav resultat direkt och efter ca 2 månader slutade vi med behandling. En olycka kunde hända någon enstaka gång men efter runt 5 månader var det varje natt och vi hämtade ut mer av de ”dyrbara dropparna” som nu inte hjälpte alls. Trots maxdos har de föga effekt och sängen är alltid blöt. Vi bestämde oss helt sonika för både vår och hennes skull att söka mer hjälp för att kunna kombinera med enureslarm.

Var osäker på vem jag skulle kontakta för att diskutera detta och vände mig efter tips till skolsköterskan. Vi talade om larm och möjligheten att få ut engångslakan på recept vilket vårt landsting (Stockholm) skall tillhandahålla från 7-års ålder enligt annan uppgift. Det enda hon kunde göra var att boka in ett besök hos skolläkaren – som skulle komma om 6 veckor!!!
Idag var det dags för besöket hos skolläkaren och inte blev vi klokare på det. Ingen undersökning, knappt några frågor mer än om hon var torr på dagtid och om hon trivdes i skolan. Ja larm vore väl bra att prova var det enda läkaren sa och då får jag skriva en remiss till specialistbarnläkarmottagningen. Lakan då frågade vi och läkaren sa att de fick vi ta på specialistmottagningen. Nytt recept på Minirin då? Ta det där med…Vi förstod ingenting och undrade hur lång tid det skulle ta att få en tid hos specialisten, men sköterskan lugnade oss med att det går fort.

Väl hemma ringer vi till specialistmottagningen för att höra om väntetiderna. Ja, sa de även om ni har remiss så är nattlig enures lågprioritet så ni får räkna med i vart fall tre månader innan ni kan få en tid. Detta gjorde mig oerhört besviken men sköterskan var trevlig och vi talade om sänglarm och engångsskydd. Hon sa att för att få engångslakan så måste vi ha haft en läkarkontakt, men det har vi ju!? Hon sa då att vi får vänta på dessa tills vi besökt speicalisten för det måste utredas först så att det inte är någon bakomliggande sjukdom. Nu tror jag knappast att engångslakan skulle förvärra något sådant. Angående larmen så skulle hon däremot skicka information om företag där jag själv kunde beställa larmet utan att först besöka läkaren. Svindyrt var min tanke men hon sa att det är inte dyrrare än om vi rekommenderar dem för man får dem ändå till självkostnadspris.

Vet nu inte vad jag skall tro eller hur jag skall gå vidare.
Är det någon som har förslag på hur jag kan få engångslakan/skydd eller liknande utan att vänta 3 månader till?

Ja snurrig blir man. Ledsen att inlägget blev så långt.

Svar på tråden: Överkörd och maktlös!? (obs långt)

Det brukar vara en distriktssköterska..

Skrivet av  Anna
på vårdcentralen som skriver ut lakansskydd, blöjor etc. Ring dit och fråga och tala om problemet. Då kan ju hon också kolla tidigare journalanteckning.
 

men menar

Skrivet av  bullen71
sköterska på specialistmottagningen att ni ska köpa larmet?? Här i Örebro lånar man ju sänglarmet och lämnar tillbaka det när man har använt det ett tag.
Hälsningar Åsa.
 

Ja...

Skrivet av  Lotta
vi måste köpa larmet själva. Jag vart lite paff även om jag inte blev superförvånad. trodde faktiskt att man fick låna alt. hyra dem för en mindre summa. Tror hon sa att de kostade från 798:- och uppåt.

Tillsammans med Minirinbehandling som är svindyr så är det inte billigt, men vad gör man inte för de små!?
Det ser snart ut som att hjälpa enuresbarn endast är de rika förunnat. Nu kan jag ta kostnaden även om det svider lite i plånboken, men jag tänker på de som kanske inte alls har råd.

Imorgon skall jag ringa till BVC och distriktsköterskan för att se vad de säger om sängskydd.
 

inte klokt

Skrivet av  bullen71
att ni ska behöva köpa larmet,,,,,vad menar de att ni ska göra av det sedan när ni inte behöver det mer då??
Kan du inte kolla om det finns begagnat att köpa? Det borde ju finnas fler familjer som har använt larm och som nu kanske vill sälja sitt för en billig peng.
Lycka till.
Åsa.
 

Distriktsläkare/Barnläkare

Skrivet av  Ullen61
Vi har sökt för våra barn hos läkare på vårdcentralen. Då har vi dels fått ett klartecken till distriktssköterskan att få lakansskydd, dels fått en remiss till den barnläkarmottagning vi tillhör (bor också i Stockholms län). Där har vi fått låna larm och fått Minirin på recept, men ingen annan hjälp tyvärr.

Huddinges uroterapeuter sa att de bara tar emot sängvätare från 11-12 års ålder. När vår son blev tolv fick vi äntligen en remiss dit av barnläkaren och väl där fick vi direkt Detrusitol utskrivet, förutom Minirin. Då ökade hans torra nätter från 1-2 per vecka till 5-6. Jag hade läst om Detrusitol och försökt få barnläkaren att skriva ut det men han vägrade.
 

Artiklar från Familjeliv