Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hjälp?!

Skrivet av Mammsla
Jag har en pojke som snart är fem år. Han använder fortfarande nattblöja som är rejält full på morgonen. Han vaknar inte när han behöver kissa (eller ens om det blir blött i sängen) och det sker minst två ggr per natt. Han vill väldigt gärna slippa blöjan. Hur ska jag göra? Ska jag kontakta BVC? Eller börja väcka honom på nätterna? Har ni några tips?
Svar
Finns inte så mycket du kan göra
Om han är så liten finns det tyvärr inte så mycket du kan göra. Du kan försöka få honom att kissa någorlunda ofta (t.ex. var tredje timme) på dagen, minska på hans drickande på kvällen och ta upp honom på toa innan du lägger honom. Om du själv orkar kan du även ta upp honom någon gång på natten (du behöver nog inte väcka honom, det brukar gå att ta dem till toan i sömnen).

Om du känner att du orkar och gärna vill låta honom slippa blöjan kan du bädda förutseende: Dela ett vanligt lakan på mitten. Ha gärna en tunn bäddmadrass, ovanpå den vanliga madrassen. Täck sedan madrassen med frottéplast. Lägg på ett vanligt underlakan. Lägg sedan en frottéplast och ett halvt underlakan tvärs över sängen, ungefär där barnet har stjärten. Då är det lätt att ta bort det översta lagret när det blivit blött, och det blir något mindre att tvätta. Ha ett extra täcke berett vid fotändan. Rena polyestertäcken ("istoppstäcken") tar åt sig kisslukten mindre än sådana med bomullsöverdrag och behöver därför inte tvättas så ofta.

Om han fortfarande kissar i sängen när han är 5½ kan du ta upp det med BVC. Vissa vårdcentraler erbjuder behandling redan från den åldern, andra vill att man väntar tills barnet är 6-7 år. Du kan då också få gratis lakansskydd (tvättbara eller engångs) och blöjor från distriktssköterskan.
Skrivet av  Ullen61
Oroa dig inte!
Min dotter som nu är 5,5 år har precis slutat med nattblöja! (sen en vecka tillbaka!)
För ett halvår sen var det inte tal om att kunna sluta med blöja, den var alltid jättefull på morgonen. Blytung!...

För ca en vecka sen kom dottern och jag överens om att nu ska vi försöka sluta med blöja.

Jag förberedde med plastad frotté och extra lakan och handdukar och visst de första nätterna fick jag ju gå upp och bädda om och byta pyjamas och så... men det var bara ett par nätter och sen var hon torr!

Visst händer det att hon kissar ner sig lite grann men oftast är det så lite att hon själv byter pyjamasbyxor och lägger sig igen, hon väcker inte ens mig!

Ibland kan det ju vara så att de helt enkelt behöver få kissa ner sig i sängen för att lära sig hur det känns! Blöjorna nu för tiden är ju egentligen _för_ bra!

Men se till att ha plastad frotté, så att inte madrassen blir kissig, det andra går ju att tvätta!

Men jag ser ingen anledning till oro! De brukar säga att innan barnen börjar skolan bör de vara torra och ni har ju ett litet tag kvar till dess!

Lycka till!
Skrivet av  Agneta