Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Fråga om spermadonation

Skrivet av undrande
Hej allihop,

det här kanske är bästa gruppen att ställa min fråga i. Jag och min partner är lesbiska, och behöver därför en spermadonator för att bli gravida.

Vi har bland våra bekanta ett par där jag står nära mannen, och är "bekant" med kvinnan. De har många barn och är väldigt barnkära.

I en idealisk värld vore den mannen en perfekt donator för oss, och hans familj vore perfekt om det skulle falla sig så att han skulle vilja ha delad vårdnad/ett par veckor över sommaren/vad det nu kan tänkas.

Jag är dessutom relativt säker på att han inte skulle ha problem med att tillfrågas, alltså att han inte skulle ta illa upp, även om ett nej mycket väl kan tänkas.

Men frågan är - skulle hans fru ta illa upp? Hur skulle ni (kvinnor) känna det om en lesbisk bekant frågade er man? Och män, hur skulle ni känna det om ni blev tillfrågade i denna situationen?
Svar
kanske så här...
...att du och din partner har vårdnaden och adopterar barnet men att man kan hålla kontakt med varandra och umgås ibland. Men som vänner och inte olika vårdnashavare i olika familjer...

tjej
Skrivet av  tjej
Tack för svaret,
men det där med hur det ska funka ligger för långt på framtiden, det måste man ju lösa när man vet _hur_ det blir :)
Skrivet av  undrande
Som kvinna
skulle jag nog inte vilja att min man donerade sperma p.g.a. domen som kom för nåt år sen där det lesbiska paret separerade och deras spermadonator blev dömd att betala underhåll.
Skrivet av  Anneli
Ja, det var just det jag...
läste om i tidningen. Dock skulle jag inte vilja att min man donerade sperma även om han inte blev skyldig att betala underhåll.
Skrivet av  Eva m Ike01 & Thora04 i Portland, Oregon
Då får han väl betala underhåll?
Jag läste om en man som råkat ut för dig. Själv skulle jag inte kunna tänka mig att min man donerade sperma till några av våra vänner, alltså inte heller par där mannen t ex var steril. Jag tycker det skulle kännas alltför konstigt att ha halvsyskon till mina barn i en annan familj.
Skrivet av  Eva m Ike01 & Thora04 i Portland, Oregon
Förlåt, det skulle stå det inte dig. imt
imt
Skrivet av  Eva m Ike01 & Thora04 i Portland, Oregon
det har hänt en gång fast...
det borde inte ha hänt och det ska inte behöva hända igen, framför allt inte som det nu är möjligt med adoption även i Sverige.
Skrivet av  rhino
jag
skulle inte tillåta detta, mina man kan donera sperma till mig själv :-)))
Skrivet av  NN
Nej
Nej, det skulle jag inte ställa upp på. Det skulle vara allt för konstigt att se min man i detta barn, efter som jag antar att ni tänker fortsätta umgås.

Jag tycker att ägg- och spermadonationer ska vara anonyma.

Dessutom tror jag att det är att leka med elden. Blod är tjockare än vatten och kärlek är powerful stuff.
Skrivet av  Vittel
Kan bara svara för mig
men jag skulle bli otroligt smickrad om nån (utöver mej själv) ville använda min mans spermier till ett barn, inte mig emot, tvärtom. Ska själv donera ägg, och det blir ju till ngn okänd, men var det nån jag kände som behövde dem skulle jag inte tveka.
Lycka till !!
Skrivet av  ida
hedrad
Jag skulle känna mig hedrad. Men under förutsättning att det inte blev delad vårdnad utan att den familj barnet var född i tog hand om barnet. Att sedan träffas allesammans någon gång ibland på helger och dylikt för att barnet skulle ha en chans att lära känna sina biologiska syskon är en annan sak. Det skulle väl vara bra. Personligen känner jag att det skulle kännas positivt om min man ville hjälpa till med något sådant.
Skrivet av  spader dam