Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hej!

Skrivet av Elin och Noa
Vi har funderat på barnomsorg för vår son ett tag nu och kommit fram till att dagmamma verkar vara en bra idé.
Varför har ni valt dagmamma istället för dagis? Och hur stora är barngrupperna?
Svar på tråden: Hej!

lägre ljudnivå och friare uteliv

Skrivet av  Ylva m Fredrik
Det som gjorde att jag ville att vår son skulle få vara hos dagmamma är främst att jag tror att ljudnivån är lägre där, eftersom det helt enkelt inte är lika många barn. Sedan har jag upptäckt att det är mera variation i utemiljön hos dagmamman än på dagiset. Det inhängnade området vid dagiset är så sterilt. Hos dagmamman är de ute i trädgården men också ofta utanför den :-)

Min dagmamma har ännu så länge bara vår son plus två egna hemmavarande barn, men fler dagbarn kommer. Men det blev i alla fall en mjukstart för honom!
 

Vi valde inte utan fick det ändå...

Skrivet av  Ida m. Axel001111 & Kalle020812
...eftersom det inte fanns platser på dagis (där vi sökte). Men i efterhand är vi jättenöjda och vill absolut inte byta.

Vår dagmamma har inga egna småbarn (hennes egna är vuxna). Barngruppen består av sex barn: Två treåringar, två tvååringar och två ettåringar. En dag i veckan har hon ett "extrabarn" från en dagmamma som är ledig den dagen. Som tur är så brukar minst ett av de "ordinarie" dagbarnen vara ledigt den dagen.

Fördelar med att ha dagmamma är bl.a. att EN vuxen har hand om våra barn, inte flera olika fröknar, vikarier osv som det ofta är på dagis. Barngruppen är också liten, vilket är bra. (även om jag tycker att det är lite för många små barn - nu har de ju blivit äldre men ett tag verkade det kämpigt med alla småttingar). Det känns väldigt mycket som att lämna barnen hos mormor eller farmor.

Nackdelar är att det är svårare att diskutera sånt man är missnöjd med. Det blir lätt väldigt personligt, jämfört med att ifrågasätta rutinerna på ett dagis. Om dagmamman är sjuk eller ledig (vår dagmamma är ledig en dag i veckan) får man antingen ta ledigt själv eller låta barnen vara hos någon annan dagmamma (fast det vill man ju inte med småbarn, tycker jag).

Vår dagmamma är ute väldigt mycket med barnen och det tycker jag är bra, men det finns ju dagis där de är ute mycket också.
 

Många faktorer

Skrivet av  Sara & Linn
Hej!
Vi valde dagmamma främst för att det är en mindre grupp. I och med den mindre gruppen blir ljudnivån lägre, kontakten med dagmamman och även de andra barnen närmare. Min dotter går hos en dagmamma som har en mycket blandad grupp. Det är två 6-åringar, en 5-åring, en 3,5 åring och så min 2-åring. På e.m. finns även dagmammans 7-åriga barnbarn där. Det är en jättefin grupp och alla leker jättebra med varandra och de hjälps åt.
Jag har inget negativt öht att säga (men skulle kunna fortsätta med massor positiva saker), om det sen beror på dagmamman i sig eller barnomsorgsformen låter jag vara osagt.
Just det att det är en blandad grupp uppskattar jag väldigt mycket, det lär barnen att umgås med barn i alla åldrar. Dagmammorna i detta område umgås mycket tillsammans också så barnen får även träffa andra "dagmammebarn".
Det finns många dagis som är precis lika bra, men vi är supernöjda med att ha valt (och fått) dagmamma.

Lycka till med valet!
 

Det verkade bäst

Skrivet av  Esther m Lova
Vår kommun har stor brist på dagisplatser så vi började kolla runt på dagmammor. Och hittade en jättebra, som vi bara kände var helt rätt. De är 4 barn (alla är dock födda 02 eftersom hon är nyinflyttad), ute jättemycket, hon lagar bra och mycket nyttig mat, hon har bra regler/leksaker/pedagogik, hon är jättetrevlig, erfaren och bor 5 min från oss i en stor villa. Dessutom är hon i 50-års åldern och har inga egna barn hemma vilket också känns bra. Hon gör det för att hon älskar sitt jobb och inte för att kunna vara hemma med sina barn.

Det negativa är att vi är mer låsta eftersom hon har stängt vissa dagar och ännu inte har något vikariesystem. Men det funkar bra ändå.
 

Så jag som har egna

Skrivet av  Maria
hemmavarande barn älskar inte mitt jobb, eller?
 

Så sa hon ju inte!

Skrivet av  Ida m. Axel001111 & Kalle020812
Men jag inbillar mig att en del av de småbarnsmammor som blir dagmamma gör det främst för att få vara hemma med sina egna barn. Jag tror att det är ett starkt vägande skäl för många. Då oroar man sig ju som förälder att dagbarnen kanske kan upplevas som ett "nödvändigt ont" (har tyvärr träffat på dagmammor som verkat tänka så).

Sen är det ju faktiskt rätt slitigt att vara hemma med småbarn och samtidigt jobba med barn. Jag har träffat på flera förskollärare som tyckt att det har varit jättejobbigt att jobba med småbarn och samtidigt ha småbarn hemma. Det blir samma jobb, dygnet runt, hela veckan. Alla pallar inte det. Jag tror att den som får vara "småbarnsfri" utanför arbetstiden har lite större ork och tålamod med dagbarnen.
 

Här finns ork

Skrivet av  Glada dagmamman
Hej!
Jag är en sportig dagmamma som har tre egna barn,där vårt egna yngsta barn är 2,5 år.Syskonen är i skolåldern och har tidigare gått på dagis.
Barngrupperna på dagis är alldeles för stora i dagens samhälle.
Jag valde att vara dagmamma för att jag älskar barn och att få möjlighet att umgås med vår dotter tillsammans med andra barn.
Småbarnsåren går så fort och den här gången vill jag njuta av vår dotters uppväxt på ett mer harmoniskt sätt.
Vi leker många lekar,sjunger och dansar,läser många böcker,är ute och åker på utflykter och samarbetar med andra dagmammor.
Som person har jag tålamod och ork till det mesta.
Försöker göra varje dag minnesvärd och få uppleva barnens spontanitet och glädje för de små tingen.
Är ju en inbiten idrottsmamma som tränar dagligen för att må bra och få mer ork för barnen.
Att jobba som dagmamma är det bästa jobb jag har haft.
Frihet,kreativt och ansvar.Att jobba med barn är ju världens viktigaste arbete-de är ju vår framtid.

 

Men det stod faktiskt så i inlägget...

Skrivet av  Maria
även om insändaren kanske inte menade exakt som hon skrivit. Det här är en klar fördom som jag gärna för en diskussion om. Jag tycker inte att någon annan ska sätta sej till doms över om jag (eller någon annan) är dagmamma, trots att jag själv har egna barn hemma. Om jag inte hade "orkat" ha eget barn hemma plus dagbarn, då hade jag inte blivit dagmamma. Mitt tålamod med dagbarnen förändras inte pga ett eget barn. Dessutom undrar jag om du kan tala om för mej varför det skulle vara fel att få chansen att ha sina egna barn hemma, men ändå kunna försörja sej som dagmamma? Jag känner mej oerhört lyckligt lottad över detta, varför ska andra ta det ifrån mej? För mej är det fruktansvärt kränkande att läsa att ni tvivlar på en dagmamma som har egna barn. Tyvärr kan det nog snarare vara så, att om det skulle vara synd om nåt barn så är det nog oftast dagmammans egna barn som får sitta i kläm. De delar sin mamma med andra barn, troligtvis mycket av sina leksaker, dagbarnen kommer definitivt inte i andra hand (under arbetstid).
 

Men Maria...

Skrivet av  Isses mamma
Hon sa väl inget negativt om sådana som dig, utan att hon tyckte att det kändes bra för dem att dagmamman var i 50-årsåldern och att hon inte hade egna barn. Precis som att hon gillade att dagmamman lagade bra mat! Med ditt sätt att resonera ska ju även den dagmamma som inte är matlagningsintresserad också ta illa upp o känna sig kränkt. Och visst kan det finnas nackdelar med egna barn i samma ålder. Men fördelar också! Klart att det finns de som har den åsikten, och det finns dom som hellre vill ha en "ung" dagmamma, som kanske har egna barn. En annan fördel med den äldre dagmamman kan ju vara att hon nog inte behöver "föräldraledigt" för att hon får barn själv och dagbarnen då måste vara ngn annanstans. Man kan hitta för o nackdelar överallt och kan inte känna sig påhoppad så fort någon yttrar nåt som inte stämmer på just en själv.

Hälsnigar
 

Maria!

Skrivet av  Ida m. Axel001111 & Kalle020812
Jag ifrågasätter inte alls att VISSA orkar vara mamma dygnet runt och samtidigt dagmamma eller förskollärare på arbetstid. Visst finns det de som gör det. Men flera som jag pratat med har tyckt att det varit väldigt jobbigt och jag har även pratat med pappor vars sambos/hustrur arbetat inom barnomsorgen och de papporna har ansett att kvinnorna inte orkat med att ta hand om småbarn dygnet runt. Oftast verkar det vara de egna barnen som blir mest lidande.

Man ska akta sig för att dra alla över en kam, men jag tror att man kan konstatera att det finns en risk att en dagmamma med egna småbarn har det ganska tufft. Det är ju inte bara barngrupperna på dagis som är stora utan även dagmammornas barngrupper har blivit större (här iaf).
 

NEJ - men så menade jag ju inte!!!

Skrivet av  Esther m Lova
Det kändes bara bra att vår dagmamma hade stora barn och var lite äldre. Sen har jag tyvärr en väninna som haft barn hos en dagmamma som (verkar det som) bara valt sitt yrke för att få vara hemma (så det är klart att jag var lite orolig för det). Lovas dagmamma brinner verkligen för sitt jobb, ser det som ett privilegium och har verkligen valt det. Därmed inte sagt att ni/de inte gör det. För oss som föräldrar kändes det bara som ett plus (precis som hennes trädgård, mat och hus var) - man vill ju att ens älskling ska ha det så bra som möjligt när man nu måste jobba.
 

a men

Skrivet av  mamma
vilken tolkning...suck.
Min dagmamma som jag först fick sa rakt ut att hon var dagmamma för att få vara hemma längre med sina barn men behövde en inkomst samtidigt. Så visst kan det vara så.
Nu har vi en annan lite äldre med utflugna 3 egna barn och vi märker att det finns mer engagemang/ verksamhet när inte hon har egna att ta hänsyn till i huset
 

Artiklar från Familjeliv