Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

kan inte sova...

Skrivet av Helena
har varit jätte-YR i en vecka nu. varför blir man det eg?
kan vrida på huvudet men då snurrar allt, kan inte röra huvet när jag ligger i sängen så jag sitter här ist...
sover ni gott nu? ;-)
Svar på tråden: kan inte sova...

det finns nog massor av orsaker till

Skrivet av  Maa
att man blir yr. Jag har varit det sedan olyckan (två år), i början hade jag karusellyrsel också, men den gick över efter ett halvår. Den andra yrseln som stannat kvar är den så fort man rör huvud eller ögonen, så flyttar sig allt lite grann. Men jag var utan den en vecka nu i december!! efter en behandling där han som ger mig akupressur lossade benen som sitter i båda kanterna av skallbasen, där huvudet går över i nacke, två "horn" som sticker ner bakom resp öra. Han säger att de låst sig, och varit låsta sen olyckan, och när han hade gjort det var jag direkt av med yrseln! Jippi! Så det är tydligen EN anledning till den sortens yrsel. Jag kunde röra ögonen fritt åt sidorna och känna mig helt "med".
(Sen var jag tyvärr hos doktorn o hon blev så entusiastisk när jag berättade om förbättringen, så hon var framme och pekade på mitt huvud med sitt finger innan jag hann hejda henne, och tyvärr råkade hon peta till just på rätt ställe och allt låste sig igen... han som ger mig akupressur säger att det inte kommer att vara så känsligt när det väl "läkt" sen.)
Om det är karusellyrsel du har så _kan_ det ju vara godartad lägesyrsel, dvs "kristallsjukan". Den går att bli av med direkt om man går till en sjukgymnast som vänder en i ett speciellt mönster, jag tror det heter Eplers manöver.
Men våra skador ger ju en massa andra sorters yrsel från nacken också, så det kan ju vara nåt sånt också. Har du varit hos en öronspecialist som har undersökt din yrsel - det har jag, och han kunde efter det säga vilka sorter jag hade och så.
Hoppas du hittar nåt sätt att sova bättre!
 

Jag har det i perioder

Skrivet av  UlLi
och jag har lite olika varianter, karusellyrsel, fylleyrsel (då allt blir dubbelt) och sedan en bara vanlig yrsel som är lite lindrigare.

de har inte hittat något bra bot för mig men jag hanvänder åksjuke medecin då jag ska göra saker där jag vet att yrseln ökar som åka bil långt, flyga elleer åka buss.

ibland kommer min yrsel ofta ibland håller den i flera veckor ibland ser jag inte av den på månader och den bara återkommer över en dag men den lätta yrseln finns alltid där och kommer fram när det blir för mycket.

enda som lindrar min karusellyrsel är att jag ligger med en fot på golvet och sedan håller i makens hand då vet jag vad som är rakt och kan slappna av och yrseln lindras, annars blir jag lätt stressad då det snurrar och snurrar och man tillslut inte vet om det är upp eller ner.

jobigaste med yrseln tycker jag är snedstegen de kan komma närsomhelst och jag tas nog för onykter ibland där jag liksom småragglar fram mellan väggarna för att hitta rätt läge men är maken med så brukar han hålla i mig så jag går rakt en annan variant jag har är en krycka då hittar jag rätt lättare och dessutom så går jag stadigare.
 

Nix

Skrivet av  Charlotte
jag sover inte bra. Vill helst inte ta sömntablett, men funderar på att ta en bara för en natt, just för att få sova ordentligt.

Hoppas sömnen är bättre!

Kram
 

Artiklar från Familjeliv